Nesnažte sa zmeniť všetko naraz.dreamstime
StoryEditor

S predsavzatiami to nepreháňajte! Úspech docielite, ak sa budete držať týchto rád

31.12.2023, 08:00
Životný štýl

Aj vy už máte pripravený celý rad predsavzatí do roku 2024? Mať cieľ, za ktorým si pôjdete je iste dobrý krok, no nepreháňajte to. Mnohé predsavzatia skončia skôr než vôbec začnú. Neklaďte na seba príliš veľké nároky. Aby nadšenie nevystriedala frustrácia.

Základom úspechu je, aby boli vaše ciele reálne. No aj to, aby ste nechceli zmeniť všetko naraz.

Najčastejšie predsavzatia

Viete aké sú najčastejšie predsavzatia, ktoré si ľudia dávajú? Prvým je, že schudnú. Začnú zdravo jesť, viac sa hýbať, budú športovať každý deň, nebudú jesť žiadne sladkosti, skoncujú s vyjedaním chladničky. Druhým je samozrejme fajčenie. V oboch prípadoch je samozrejme zmena vítaná. No buďte k sebe láskaví a k predsavzatiam pristupujte síce s disciplínou, ale nemusíte byť až takí radiálni. A hlavne... ak sa rozhodnete, že prestanete fajčiť a zároveň prestanete jesť sladkosti či iné pochutiny, ktoré máte radi, vyviniete na seba príliš veľký tlak. A realizácia sa vám z dlhodobého hľadiska nemusí podariť.

Nie je to čierno biele

K vášmu cieľu sa môžete dostať rôznymi spôsobmi. Ak ste doteraz fajčili dve krabičky cigariet denne, tak v prvom kole nemusíte s fajčením seknúť zo dňa na deň. Vaše predsavzatie môže pokojne znieť aj tak, že každý týždeň znížite počet vyfajčených cigariet. Až po niekoľkých týždňoch, prípadne mesiacoch prídete k vášmu cieľu. Ten sa bude napokon dosahovať možno oveľa jednoduchšie. Vy sami sa poznáte najlepšie a musíte vedieť, čo na vás najviac funguje. Či so zlozvykmi seknete naraz, alebo postupne. To isté platí aj pre chudnutie, vylúčenie niektorých potravín z jedálnička či cvičenie. Ak si zaumienite, že budete od prvého januára chodiť do fitnes centra každý deň, tak berte do úvahy aj nepredvídané okolnosti a fakt, že sa vám to nemusí vždy podariť. Navyše ak ste do teraz nikdy nešportovali, bude to pre vaše telo šok, ktorý pokojne nemusí spracovať. A viete ako fungujú zákony schválnosti...

image

Choďte na to postupne.

dreamstime

Postupne

Chcete toho v budúcom roku stihnúť či zmeniť viac? Aj na to choďte predovšetkým postupne. Podľa psychológov malými krôčikmi dokážete prejsť väčšiu časť svojej cesty, ktorú ste si predsavzali. Mimochodom, vedeli ste, že na konci januára už viac než 70% ľudí ani netuší, že si vôbec nejaké predsavzatia dali? Nereálne ciele, ale aj túžba prísť k ním skratkami či veľmi rýchlo nie je základom úspechu. Funguje to presne naopak.

Zhrnutie

1. Nedávajte si viac, ako jedno či dve predsavzatia.

2. Buďte disciplinovaní, no nebuďte na seba až takí prísni.

3. Zvoľte si cestu, ktorá najviac vyhovuje vášmu životnému štýlu aj osobnosti.

4. Dávajte si krátkodobé a reálne ciele.

5. Ak zlyháte, nevadí. Dôležité je, aby vás to neodradilo pokračovať vo vašej ceste.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 13:21