StoryEditor

Česi píšu o divoch v Košiciach: V hale to dunelo ako pri búrke

14.05.2019, 18:00
Autor:
Karel KnapKarel Knap
Slováci sa vrhli do otvorenej bitky s favoritom. Ohromný elán a dôraz v okolí bránkoviska im dvakrát vyniesol dvojgólový náskok.

V úzkej chodbe v zákulisí štadióna, ktorý ešte pár minút predtým divoko burácal, vládla pri rozhovoroch s novinármi takmer pohrebná nálada. Odvážni a obetaví Slováci siahali po svojom prvom víťazstve nad Kanadou na majstrovstvách sveta od roku 2012.

Obecenstvo žaslo a jasalo, keď viedli 2:0 a 4:2. Lenže Slováci náskok stratili a v čase 59:59 min. dostali v oslabení rozhodujúci gól na 5:6. Aké kruté! Niet divu, že sa hráči z ľadu do kabíny vliekli zdrvení.

"Veľmi to mrzí," povedal útočník Dávid Buc.

"Škoda," konštatoval zadák Andrej Sekera.

"Bolí to, za bojovnosť sme si zaslúžili lepší výsledok," povzdychol si strelec Tomáš Tatar.

"Bude sa mi ťažko zaspávať," povedal devätnásťročný Adam Liška, autor dvoch gólov. "Koniec bol hrozný. Mal som rukavice pred tvárou a len som počul reakciu publika. Zalial ma studený pot."

V meste bola víchrica, kvôli ktorej musela byť uzavretá fanzóna pre hokejových fanúšikov, ktorí nevlastnili lístky na netrpezlivo očakávaný zápas. V hale to chvíľami dunelo ako pri búrke.

Domáci chlapci sa vrhli do otvorenej bitky s favoritom. Ohromný elán a dôraz v okolí bránkoviska im dvakrát vyniesol dvojgólový náskok. Hoci Kanada v papierovo výrazne silnejšej zostave chvíľami pôsobila zaskočene, vždy dokázala vyrovnať.

Druhýkrát dokonca skóre otočila, Matúš Sukeľ však v úžasnej atmosfére vyrovnal na 5:5 a schyľovalo sa k predĺženiu, ktoré v poslednej chvíli zrušil dokonale namierenou ranou Mark Stone, kanonier z klubu Vegas Golden Knights. Obranca Martin Fehérváry potom v amoku zlomil hokejku o hornú tyčku.

>>> Kompletný program MS v hokeji 2019
>>> S kým budú hrať Slováci - program Slovenska
>>> Program, výsledky a tabuľka skupiny A (slovenská skupina)
>>> Program, výsledky a tabuľka skupiny B
>>> Štatistiky hráčov na MS v hokeji 2019 (kanadské bodovanie)
>>> MS v hokeji 2019 - všetko čo potrebujete vedieť

Gólman Marek Čiliak kľačal na ľade. Útočník Michal Krištof v sekundách zmaru zostal ležať. Nasledovali scény, na ktoré hráči ani fanúšikovia nemôžu byť pyšní. Na klzisko lietali plastové fľaše. Do kanadskej hymny znel naštvaný a nezdvorilý piskot. "Cítili sme rovnaké sklamanie ako diváci," vyhlásil Tatar. "Bolo by lepšie, keby emócie udržali v sebe, ale chápem ich," povedal Liška.

Prísnejší bol mladík Fehérváry: "Nemôžeme sa s prepáčením správať ako opice. Porážku treba prijímať s hlavou hore."

​So všetkými Slovákmi na štadióne trhal pocit krivdy podobne mocný ako vonku vyčíňajúci vietor. Najprv ich rozhneval sporný verdikt rozhodcov, ktorí neuznali Tatarov zásah v druhej tretine za stavu 4:4 kvôli kontaktu Richarda Pánika s kanadským brankárom Mattom Murrayom. Hnevali sa po vylúčení beka Erika Černáka v 59. minúte. Znovu zúrili vzápätí, keď bol pri mantineli beztrestne zrazený Buc.

A potom ich dorazil Stoneov gól. "Rozhodcovia nás poškodili. Ak nepískli faul na mňa, nemali pískať ani Erikov zákrok," tvrdil Buc. Hoci Slováci v prvých chvíľach po boji ťažko hľadali v hlavách príjemné myšlienky, pomaly sa snažili zármutok zahnať.

"Nesmieme vešať hlavy. Ukázali sme, že hrať vieme," povedal Tatar. "Proti Amerike, Fínsku, aj Kanade sme podali výborné výkony, na ktoré môžeme byť hrdí. Hokej nás baví. Poďme sa od toho odraziť." Ďalší zápas čaká Slovákov v stredu - proti Nemecku - a Tatar varuje: "Potrebujeme začať zbierať body."

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = ms-v-hokeji-2019, menuAlias = ms-v-hokeji-2019, menuRouteLevel0 = ms-v-hokeji-2019, homepage = false
20. apríl 2024 12:09