StoryEditor

Bojovníci proti nenávisti a dezinformáciám zakladajú nový startup!

09.06.2023, 09:31
Autor:
redred
  • Od vzniku v marci 2022 prešli pomocou umelej inteligencie viac ako 10 miliónov komentárov, z čoho museli skryť alebo zmazať viac ako 1,5 milióna nenávistných alebo dezinformačných komentárov.
  • Aktuálne moderujú na Slovensku celkovo viac ako 60 profilov pre 23 klientov. 
  • Ambíciou technologického startupu, ktorý využíva pri moderovaní diskusií umelú inteligenciu a ľudských moderátorov, je ponúknuť pomoc aj v ďalších krajinách sveta.

Slovenský projekt Elfovia.sk, ktorý bojuje proti nenávisti a dezinformáciám na internete, sa oddeľuje od agentúry New School Communications do samostatnej spoločnosti elv.ai.

Ambíciou nového technologického startupu, ktorý využíva pri moderovaní diskusií umelú inteligenciu a ľudských moderátorov, je ponúknuť pomoc aj v ďalších krajinách sveta. Za týmto účelom vstupuje do novej spoločnosti aj podnikateľ a investor Milan Dubec, ktorý poskytne investíciu vo výške 300 000 eur.

„V čase, keď je online priestor zaplavený dezinformáciami a nenávistnými komentármi, je naším poslaním vytvárať bezpečný a kultivovaný priestor pre všetkých. To bola primárna motivácia vzniku projektu Elfovia.sk a je tiež hlavnou misiou elv.ai," povedal Gabriel Tóth, spoluzakladateľ projektu a CEO agentúry New School Communications.

Od samotného vzniku projektu v marci 2022 prešli elfovia viac ako 10 000 000 komentárov, z čoho museli skryť alebo zmazať viac ako 1 500 000 nenávistných alebo dezinformačných komentárov. Okrem toho sa im podarilo identifikovať viac ako 5000 falošných profilov.

Služby moderácie obsahu poskytujú pre popredné slovenské média, akými sú napríklad televízia Markíza, JOJ, rádio Expres, Europa 2, Refresher, Dobré noviny, niekoľko titulov z portfólia News and Media Holding, ale aj pre verejné inštitúcie medzi ktoré patrí aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Celkovo moderujú dnes viac ako 60 profilov pre 23 klientov.

image

Bojovníci proti nenávisti a dezinformáciám zakladajú nový startup!.

Projekt Elfovia.sk bol tiež ocenený APRSR cenou Prokop 2022 za Etiku v komunikácii a nadáciou Pontis ocenením Via Bona Slovakia v kategórii spoločensky inovatívna firma.

Elv.ai prináša unikátny prístup k moderovaniu obsahu, ktorý kombinuje umelú inteligenciu s profesionálne vyškolenými ľudskými moderátormi. Tento kombinovaný prístup umožňuje rýchlejšie, presnejšie a konzistentnejšie riešenie komplexných situácií v online priestore.

„Sme presvedčení, že pre efektívny boj proti nenávisti a dezinformáciám v online priestore je kľúčová kombinácia umelej inteligencie a ľudského faktora. AI je skvelým nástrojom pre zvládanie veľkých objemov dát a rýchle identifikovanie potenciálne problematických komentárov. Ale v konečnom dôsledku je to stále ľudský moderátor, kto zohľadňuje kontext, tonalitu a komplexnosť jazyka. Tento kombinovaný prístup nám umožňuje riešiť situácie s maximálnou presnosťou a citlivosťou," hovorí spoluzakladateľ elv.ai, Jakub Šuster.

Zakladateľmi spoločnosti Elv.ai sú Gabriel Tóth, Ľudovít Ďurman a Jakub Šuster, ktorí stáli od začiatku pri projekte Elfovia.sk. K nim sa pridáva podnikateľ a investor Milan Dubec, ktorý poskytne investíciu 300 000 eur, ktorá má pomôcť expandovať spoločnosti do zahraničia.

„V dnešnej dobe sa stretávame s narastajúcim problémom nenávisti a dezinformácií na internete, ktorý nás nielen rozdeľuje, ale aj destabilizuje naše spoločnosti. Projekt elv.ai prináša inovatívne riešenie, ktoré je potrebné nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe a po celom svete. Práve preto som sa rozhodol podporiť ďalšiu expanziu do zahraničia svojou investíciou. Verím, že elfovia zopakujú úspech zo Slovenska aj za hranicami. Som presvedčený, že tento projekt má potenciál významne prispieť k bezpečnejšiemu a kultivovanejšiemu prostrediu pre všetkých užívateľov internetu," uzavrel Milan Dubec.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:19