StoryEditor

Týždeň v médiách: Letná búrka na internete. V problémoch sa topil Facebook, Instagram, ale aj WhatsApp a Twitter

06.07.2019, 23:02
Aj o tom, ako médiá kopú do Sulíka a Kollára. Výsmech médií tento týždeň pocítila i Ivanka Trumpová.

Len v marci postihol sociálnu sieť Facebook obrovský výpadok, kedy viac ako dvadsaťštyri hodín bojovala s problémami so serverom. V uplynulom týždni sa Facebook opäť zmietal vo veľkých problémoch. A nielen Facebook, spolu s s ním aj sesterské siete WhatsApp, Instagram a celkom nečakane aj Twitter. Najväčším problémom boli fotografie, ktoré sa nedali ani posielať, ani sa nenačítavali. Výpadky sa objavili masívne v Európe, aj na východnom pobreží USA.

Nechcite si predstaviť nervóznych dovolenkárov, ktorí nemohli viac ako deväť hodín pridať žiadnu fotografiu. Presne toľko trvali problémy na Facebooku, dôvody výpadku však sociálna sieť nekomentovala. Namiesto toho sa objavili iné informácie. Mnohým užívateľom sa počas výpadku na fotografii zjavil iba textový popis fotografie. Tak si to odfotili a po skončení výpadku pridali obrázok na sociálnu sieť. 

Vyzeralo to takto nejako: "obrázok môže obsahovať  viac ľudí, strom, prírodu, vodu...":

Facebook

A dokonca umelá inteligencia dokáže na fotografii označiť aj meno človeka, ktorému patrí profil. To, sa zjavne ukázalo po poslednom výpadku:

Facebook

​To, čo ostalo nezodpovedané, bolo napríklad to, prečo mala v tom istom čase rovnaké problémy aj konkurenčná sieť Twitter. Facebook sa tiež nevyjadril k tomu, ako odškodní spoločnosti, ktoré v tom čase mali na Facebooku a ďalších sieťach, kde prebiehal výpadok, inzerciu. 

A tiež nikto presne nevie ako by dnes výpadok sociálnych sietí prežili bežní ľudia... 

V každom prípade, Facebook sa na takéto výpadky pripravuje, v štýle čo ak by ho teoreticky napadol hurikán. "Pretože toto je internet a zlyhania sa stávajú," povedal na jednej z konferencií Lee Hetherington z Facebooku. Ten dokonca priznal, že testovania  dátových centier sa dejú vo Facebooku v štýle  hodenia kockou. Šéf adminov dvakrát ročne hodí kockou s názvami dátových centier a dá ľuďom 48 hodín na to, aby ho vypli. Viac si môžete prečítať o testovaní na portáli root.cz.

Zdá sa, že šéfovia tohto testovania budú mať v budúcnosti čo robiť. Obzvlášť, ak vidíme, že výpadky nepostihujú iba Facebook, ale aj ďalšie jeho príbuzenské siete na celom svete.

Médiá uplynulý týždeň venovali veľa priestoru aj téme novej šéfky Európskej komisie. Stala sa ňou nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová, ktorá nahradí Jeana-Clauda Junckera. Pri tejto príležitosti sa na sociálnych sieťach oprášilo jej stretnutie v diskusii s Richardom Sulíkom, predsedom SaS:

 Ak už spomíname Richarda Sulíka, ten sa na svojom Facebookovom profile posťažoval na denník SME, ktorý podľa neho "nepochopiteľne rozoštváva", keď tvrdí, že má s Hlinom spor. Vraj to tak vôbec nie je.

Richardovi Sulíkovi v debate pod statusom kontroval Boris Kollár zo Sme rodina:

Facebook

​To máte tak, keď si zrazu vzájomne drukujú liberál s konzervatívcom.

Výsmech médií si v uplynulom týždni užila aj Ivanka Trumpová. Tá sa zúčastnila namiesto otca Donalda Trumpa, summitu krajín G20 v japonskej Osake. Posmech vyvolalo video, v ktorom sa dcéra amerického prezidenta snaží "iba" zapojiť do diskusie medzi britskou premiérkou Theresou Mayovou, kanadským premiérom Justinom Trudeauom, prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom a šéfkou Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovou. Na prirodzenej diplomatke, ako sa o Ivanke vyjadril Donald Trump, si médiá naozaj zgustli. 

Internet

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:27