StoryEditor

Týždeň v médiách: O Slintošovi a jeho slinovinách. Bývalý šéf Markízy sa zapotil pred súdom

28.07.2019, 07:30
Pavol Rusko stále tvrdí, že je v kauze zmenky nevinný.

Súd s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom, ktorí sa súdia s televíziou Markíza už niekoľko rokov o zmenky, bol témou uplynulého týždňa. A bolo riadne horúco. Na pojednávaní bol tentoraz vypočutý nielen bývalý šéf a spolumajiteľ Markízy Pavol Rusko, ale aj bývalý obchodný partner Mariana Kočnera - Štefan ÁghSíce pojednávanie bude pokračovať ešte budúci týždeň, z minulotýždňového  vypočúvania sme sa dozvedeli niekoľko, dá sa povedať, že až neuveriteľných faktov. Tu sú tie najdôležitejšie:  

  •  Marian Kočner a Pavol Rusko sú spolu obvinení za údajné falšovanie zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. 
  • Zmenky mali existovať ešte v roku 2000, v čase, kedy Pavol Rusko bojoval s Marianom Kočnerom o televíziu Markíza. 
  • Vyplatenie zmenky si Kočner žiadal od Markízy až po sedemnástich rokoch.

  • Trestné oznámenie na Pavla Ruska i Mariana Kočnera podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.
  • Pravosť zmeniek  totiž televízia od začiatku spochybňuje.
  • Nikdy sa totiž nenachádzali v jej účtovníctve. 
  • V uplynulom týždni svedčil na súde aj ďalší bývalý riaditeľ TV Markíza Václav Mika. Ten rovnako spochybnil existenciu zmeniek. Povedal tiež, že ak by o zmenkách vedel, premyslel by si, či bude v Markíze pracovať.
  • Ani bývalá účtovníčka TV Markíza Anna Miklošovičová nemá o zmenkách žiadnu vedomosť.
  • Pavol Rusko tvrdí, že zmenky v účtovníctve nezaznamenal vedome, a že v blízkej dobe zdôvodní prečo.
  • Na súde sa objavila ďalšia zmenka. Napriek tomu, že pochádza z roku 2000, nachádza sa na nej suma v eurách.
  • Slinoviny a Slintoš. Aj takéto pojmy sa vyskytli na súde. Slintoš bol prezývka Pavla Ruska a slinoviny sú zrejme dokumenty v kauze zmenky.
  • Mimochodom renomovaná písmoznalkyňa už v minulosti preskúmala  na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA)  podpisy bývalého šéfa televízie Markíza Pavla Ruska. Znalecký posudok ukázal, že podpisy na sporných zmenkách vyhotovil Pavol Rusko a tiež, že vznikli až po roku 2013. Znalkyňa vychádzala z viac ako 300 podpisov Pavla Ruska, aby mohla zistiť, ako sa jeho podpis vyvíjal a menil v priebehu času. 
  • Pavol Rusko stále tvrdí, že je nevinný a hovorí o veľkom odhalení, ktoré sľubuje už budúci týždeň.
  • Pojednávanie bude pokračovať už od pondelka do stredy.
  • Môže nás Pavol Rusko ešte prekvapiť?

Horúco bolo aj okolo ďalšej kontroveznej osoby Aleny Zsuzsovej. Svojskej podnikateľky z Komárna, ktorá si mala objednať vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Vyšetrovateľ vzniesol voči nej obvinenie, ktoré sa týka plánovania ďalších troch vrážd: advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

Napriek tomu, že je len polovica júla, televízie sa už predbiehajú, ktorá aké prekvapenie si pripravila pre divákov v jesennej štruktúre. Kým na Markíze bude najväčšou hviezdou v Tvojej tvári Nela Pocisková,  do RTVS sa opäť ako kapitáni v šou Milujem Slovensko vracajú Adela Banášová a Dano Dangl, televízia JOJ vsádza na Jiřinu Bohdalovú. Tá sa posadí do porotcovskej stoličky v relácii Česko Slovensko má talent. Táto informácia posadila na stoličky asi viacerých. Ďalšie tipy na jesenné relácie budeme zverejňovať priebežne, možno pocíte mierne osvieženie.

Leto a horúčavy prajú aj statusom na sociálnych sieťach. Náš premiér Peter Pellegrini si užíva dovolenku,  na svojom Facebooku sa predstavil ako totálny švihák:

Na rozdiel od Andreja Danka, lídra SNS, ktorý nezaháľa ani v lete. Danko síce neprekonal úroveň správy o najvyššom stožiari, zato sa rozhodol pátrať po autorovi Cynickej obludy, ktorý sa nijako neskrýva. Zvláštny to počin, vybral a pre tento účel zasponzoroval  starý článok z roku 2014, z portálu čas.sk, 

Čo myslíte, čo týmto Andrej Danko sleduje? Alebo mu začína prekážať humor? Lebo ak by sa chcel naozaj spojiť s Radom Ondrejíčkom, stačí na Facebook vyklikať jeho meno...

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 18:53