TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Týždeň v médiách: O prešľape médií, ktoré zverejnili ako hlasoval senát v prípade súdu zavraždenia Jána Kuciaka

13.09.2020, 08:31
Hlasovanie senátu je na Slovensku tajné.

Pred viac ako týždňom súd v najsledovanejšom súdnom procese na Slovensku, ktorý sa týkal vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, rozhodol, že obvinení Marian Kočner a Alena Zsuzsová sú slobodní. Pre tých, ktorí súdny proces sledovali, to bolo veľké prekvapenie. Veľké sklamanie to bolo obzvlášť pre najbližších zavraždenej dvojice. Avšak rozhodnutie súdu, keďže Slovensko je právny štát, je potrebné rešpektovať.

Ohľadne tohto súdu sa ale v uplynulom týždni odohrala ešte jedna, závažná vec. Krátko po rozsudku totiž Denník N zverejnil, ako hlasoval senát, keď napísal: O Kočnerovej a Zsuzsovej nevine navyše podľa informácií Denníka N rozhodli dvaja členovia senátu Matel a Stieranka, predsedníčka senátu Sabová bola proti.

Informáciu vzápätí prebrali ďalšie médiá. O niekoľko dní neskôr, ale túto informáciu predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová  poprela.

To ako údajne hlasoval senát v tomto súdnom procese, mali k dispozícii viaceré médiá. O téme sa hovorilo aj v diskusnej relácii RTVS Do Kríža, kde pol pozvaný napríklad aj komentátor Aktualít, Dag Daniš. V relácii Do kríža  totiž odznelo aj to, či úniky zo spisov, ktoré sa týkali súdu novinára boli legitímne z dôvodu politicko-spoločenského tlaku na sudcov.

Dag Daniš na margo toho povedal, že sa "v Aktualitách (kde pracoval aj zavraždený Ján Kuciak pozn. red.) dohodli, že nebudú tou redakciou, ktorá bude vynášať zo spisov. A nebudú tiež atakovať obhajcov rodín, aby im poskytli informácie, ktoré nemajú byť zverejnené, aby bol proces čistý, aby doň médiá nezasahovali spôsobom, ktorý je nezákonný. Možno sme z pohľadu mnohých prehrávali preteky s Denníkom N a s inými médiami, ale do veľkej miery to bolo naše rozhodnutie. Nechceme v týchto pretekoch víťaziť a nechceme mať viac nezákonne uniknutých informácií".

Ale späť k uniknutej informácií o hlasovaní senátu. Tá bola aj témou v Sobotných dialógoch v Slovenskom rozhlase. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa priklonila k názoru, že médiá ani verejnosť nemajú právo poznať výsledok hlasovania senátu ako to bolo aj v tomto prípade, keďže to bolo tajné hlasovanie.

Len pripomeňme, že v prípade tohto senátu bola pri hlasovaní o rozsudku predsedníčka senátu Ružena Sabová, sudcovia Ivan Matel, Rastislav Stieranka a zapisovateľ či zapisovateľka.

A to je dôvod, prečo je únik informácií o tom, ako hlasoval senát, obzvlášť ak sa dokáže, že bol pravdivý, má považovať za nezákonný a je vlastne trestným činom.

A je len na zodpovednosti a vyspelosti médií, ako budú k uniknutým informáciám, obzvlášť v prípade, ich ďalšieho zverejňovania, pristupovať. Či si ich ponechajú v redakcii, pretože sa rozhodli, že nebudú robiť niečo, čo je nezákonné a je to nad rámec ich konania, alebo ich zverejnia, a v tomto prípade je de facto už úplne jedno, za akým účelom.

Mimochodom Mária Kolíková v Sobotných dialógoch povedala aj to, že táto kauza ukázala, že je potrebné poznať pomer hlasovania sudcov. „Je absolútne v poriadku vedieť ten pomer. Prispieva to ku kvalite rozhodnutí.“

Témami uplynulého týždňa boli aj:

  • TA3 si pripomenula svoje výročie vzniku. Spravodajská televízia nedávno zmenila vedenie, televízii šéfuje Mirjana Hron Sikimič.
  • Podľa Kristiána Čekovského (OĽaNO), by voľba členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR)  mala byť otvorenejšia a transparentnejšia. Schváleniu nominantov v parlamente by preto malo predchádzať verejné vypočutie na pôde parlamentného výboru pre kultúru a médiá.
  • Tohtoročný OTO sa do histórie najsledovanejšej relácie nezapíše. Sledovanosť galavečera po úspešných rokoch zaznamenala svoje najslabšie výsledky. Trojhodinový priamy prenos si minulý víkend  pozrelo 418-tisíc divákov starších než 12 rokov, čo je o viac než 200-tisíc divákov menej ako minulý rok, kedy bolo pri obrazovkách 627-tisíc divákov.
  • Nielen na Slovensku sa rieši financovanie verejnoprávnej televízie. Nový riaditeľ britskej stanice BBC údajne zvažuje nahradenie koncesionárskych poplatkov novým systémom. Medzi návrhmi by mal byť aj dvojúrovňový systém, podľa ktorého by si diváci mohli vybrať, či chcú platiť zníženú sadzbu za základné programy, alebo si priplatiť za rozšírený programový balík.
  • Čínska spoločnosť ByteDance zrejme nesplní lehotu na predaj svojej aplikácie TikTok, ktorú do 20. septembra stanovil americký prezident Donald Trump. Vyjednávanie sa záujemcom, ktorými sú napríklad Microsoft či Oracle komplikuje obmedzením vývozu umelej inteligencie, ktoré ku koncu augusta zaviedlo čínske ministerstvo obchodu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 20:10