skupina Markíza
StoryEditor

Týždeň v médiách: o predanej Markíze, zmenách v RTVS a o kovide, ktorý neobchádza ani novinárov

11.10.2020, 11:00
Novým majiteľom Markízy sa stal Petr Kellner a jeho PPF Group.

Českému podnikateľovi Petrovi Kellnerovi a jeho PPF Group už nič nehrozí v ceste aby sa definitívne stal novým majiteľom slovenskej Markízy. A nielen tej.  Kellner získal uplynulý týždeň posledné potrebné povolenie od Európskej komisie na to, aby prevzal podiely od Central European Media Enterprises (CME). Spoločnosť CME vlastnila v Európe okrem slovenskej Markízy, aj českú Novu, ale aj televízie v Rumunsku, Bulharsku a v Slovinsku.

Nerátajúc českých podnikateľov, na Slovensku zostáva takto už iba pár zahraničných vlastníkov, ktorí tu vlastnia médiá. Švajčiarsko-nemecká mediálna spoločnosť Ringier Axel Springer, ktorá prevádzkuje na Slovensku spravodajský portál Aktuality a nemecká skupina Bauer media, vlastniaca najpočúvanejšie Rádio Expres.

Ako sa bude vyvíjať ďalší osud televízie Markíza? Uvidíme podľa toho, aké zmeny plánuje jej nový majiteľ. V každom prípade, ďalší komentár plánuje nový vlastník poskytnúť až po dokončení transakcie, ktoré sa udeje budúci týždeň 13. októbra. Uviedla hovorkyňa PPF Jitka Kadlecová.

Rušno bolo uplynulý týždeň okolo verejnoprávnej inštitúcie. Najskôr médiá informovali, že Slovenský rozhlas zrušil rubriku Igora Bukovského Vieme, čo jeme. Zatiaľ čo RTVS hovorí o zmene programovej štruktúry, doktor Bukovský má na to iný názor, tvrdí, že ide o politické rozhodnutie. Pripomeňme, že médium sa slobodne rozhoduje o tom, s kým spolupracuje a s kým nie. Hercov, spevákov, či hostí do diskusií si pozývajú televízie, respektíve tvorivé tímy relácií, ktoré sa rozhodujú samé. Preto za rozhodnutím RTVS v tomto prípade nevidíme nič výnimočné.

Je treba pripomenúť, že doktor Igor Bukovský  sa okrem rád o životospráve dnes intenzívne venuje téme aj téme koronavírusu. O Covide-19 sa vyjadruje ako o "banálnom ochorení", patrí k popieračom a kritikom riešenia tejto situácie krízovým výborom SR. Ktovie, možno keby bol lekárom, ktorý sa musí starať o pacientov, ktorí trpia Covidom-19, možno by sociálne siete toľko nezahlcoval svojimi zľahčujúcimi názormi.

V uplynulý týždeň sa opäť raz dostala na výslnie téma Reportéri. Ak to trochu preženieme, je to relácia, ktorá získava v médiách popularitu iba vtedy, ak vzbudí pozornosť - zvyčajne ak sa neodvysiela nejaká pripravovaná reportáž. Aj teraz RTVS stopla avizovanú časť, ktorá sa mala venovať kopírovaniu diplomových či dizertačných prác. Zatiaľ čo RTVS hovorí o nesplnených štandardoch reportáže, ktorá sa preto nedostala do vysielania, reportéri majú iný názor. Pripomeňme, že stopnutú reportáž pripravovala Lýdia Kokavcová. Vedenie RTVS opäť vymenilo šéfku Reportérov, tímlíderku redakčného tímu Katarínu Začkovú nahradí na tejto pozícii Peter Nittnaus, ktorý RTVS pôsobí na pozícii vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky.

Relácia Reportéri bola už v minulosti kritizovaná bývalými redaktormi. V máji 2018 Reportérov stiahlo z obrazoviek. V septembri 2018 ju opäť zaradilo do vysielacej štruktúry, ale s novým štúdiom, logom, grafikou a dvomi novými moderátorkami. Pavol Fejér, dlhoročná tvár Reportérov, v tom čase z RTVS odišiel.

Ochorenie Covid-19 neobchádza ani novinárov. V uplynulom týždni o tom informoval šéfredaktor Týždňa - Štefan Hríb. "Neviem, kde a od koho som sa infikoval. V nedeľu som mal chvíľu mierne zvýšenú teplotu, chuť aj čuch som nestratil, len som bol trochu unavený. V pondelok na obed som bez teploty absolvoval test, neskoro večer prišla správa o jeho pozitivite. O všetkých úzkych kontaktoch (15 minút, menej ako dva metre), ktorých som si za minulý týždeň vedomý, som informoval. Ak ste boli medzi nimi, a zabudol som, zaregistrujte sa, prosím, na stránke korona.gov.sk.", napísal. Hríb o tom napísal preto, aby náhodou nezabudol na niekoho, s kým bol v uplynulé v úzkom kontakte.

Dávajte si pozor, myslite na seba aj na druhých. Svet je naozaj zvláštny, svedčia o tom dva príspevky, oba publikované na portáli DenníkN.

Najviac zamorená Orava: hygienici už nestíhajú, ľudia na to kašľú, veľké svadby a oslavy pokračujú

Chcete na svadbe 150 ľudí? Bez problémov. Snúbenci a hotely sa zariadili

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:07