Instagram
StoryEditor

Cibulková to s ospravedlnením nevyhrala. Postaviť sa do roly obete nebolo správne

10.01.2021, 19:46
A tešiť sa zrejme nebude ani ministerstvo zdravotníctva. Ponúknuť prácu Cibulkovej v nemocnici nebolo to najvhodnejšie.

Už vieme, že Dominika Cibulková a jej manžel boli prednostne zaočkovaní, čo bola hrubá chyba. A vieme aj to, ako sa Dominika Cibulková snažila situáciu ospravedlniť statusom na facebooku.

Už v jeho úvode ale urobila ďalšie chyby, keď napísala, že "mi je veľmi ľúto, že som sa nechala voviesť do omylu, keď som sa pri sprevádzaní blízkeho v nemocnici len informatívne opýtala, v akom období by sme mohli prísť na rad pri očkovaní."
Úsmevný je aj jej príbeh, kde sa stavia do úlohy obete, ktorá sa nechala voviesť do omylu, pretože ona sa len spýtala a už bola zaočkovaná.

Dominika Cibulková môže pri spolupráci so značkami fungovať ako profesionálka, ale toto ospravedlnenie jej jednoducho nevyšlo. Postaviť sa do roly neviniatka či obete, ktorá bola len v správnom čase na správnom mieste, je nielenže neuveriteľné, ale tak sa to skrátka nerobí. V očiach ľudí sa týmto len zaradila medzi "papalášov", ktorí sú dnes v spoločnosti obzvlášť po kauze "Kollárovho čaju a návštev v nemocnici" či "Holého výnimke" opäť citlivou témou.

Niet divu, že v prípade komunikácie respektíve ospravedlnenia Dominiky Cibulkovej sa nájdu aj takí, ktorí ju prirovnávajú ku komunikácii Bubo v prvej vlne pandémie. Majiteľ cestovnej kancelárie Bubo chcel v tom čase zobrať na dovolenku elitu zo Slovenska a ochrániť ju tak pred pandémiou v našej krajine.

Na túto hrubú chybu zareagovalo aj ministerstvo, ktoré zásadne odmieta uprednostňovanie osôb mimo oficiálnych zoznamov a priorít očkovacej stratégie, pretože to považuje za absolútnu neúctu voči všetkým zdravotníkom v prvej línii.
Ministerstvo zároveň zareagovalo na vyjadrenie Cibulkovej: Rovnako tak vítame, že sa pani Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach, alebo informácie o vážnosti ochorenia COVID-19 a dôležitosti očkovania.

To, že ministerstvo odmieta uprednostňovanie  v prípade očkovania je samozrejme správna reakcia, otázne je, či týmto vyjadrením spoločnosť, citlivú na "papalášstvo", aj presvedčí. Pretože aj keď dnes všetci poukazujú iba na Dominiku Cibulkovú, žiaľ nebude jediná, ktorá buď chce alebo aj bude prednostne zaočkovaná. Markíza už v sobotu večer v Televíznych novinách priniesla reportáž o tom, ako sa ľudia na Slovensku snažia dostať mimo oficiálneho poradovníka.

A ešte jedna vec je zaujímavá. Ministerstvo ešte pred koncom roka prezradilo, že chystá kampaň na podporu očkovania. Do edukačnej a mobilizačnej kampane plánovalo (a možno stále plánuje) zapojiť dôveryhodné osobnosti – rešpektovaných lekárov a vedcov, vplyvných predstaviteľov kultúry, športu, ale aj podnikania, cirkvi a osobnosti rešpektované vo svojom regióne. Pokojne môžeme rešpektované osobnosti športu nazvať aj influencermi.

Aj preto by sa na prvý pohľad mohlo zdať Cibulkovej očkovanie ako šikovný propagačný ťah zo strany ministerstva. Ale zjavne nebolo.

A zapojenie športovcov, rešpektované osobnosti či influencerov, do kampane na očkovanie bude zrejme po tomto fiasku s uprednostnením známej tenistky náročnejšie. V hlavách ľudí môže totiž zostať iba v rovine "papalášizmu".

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:16