InCloud
StoryEditor

InoCloud ohlásil novú investíciu aj zmeny vo vedení

08.09.2022, 12:54
Autor:
redred

Slavomíra Pšenáka na poste výkonného riaditeľa strieda Tomáš Meliško. 

„Z tejto novej kariérnej výzvy sa veľmi teším a som rád, že svojou prácou môžem prispieť pri riešení výziev dnešných dní. Je mi cťou pracovať po boku tých najväčších talentov v tomto odvetví a riešiť spolu s nimi jednu z najzásadnejších globálnych výziev vďaka našej výpočtovej platforme,“ uvádza Tomáš Meliško, nový výkonný riaditeľ spoločnosti InoCloud. 

Má viac ako desať rokov skúseností v oblasti firemnej stratégie a biznis developmentu. Pred nástupom do InoCloud participoval na tvorbe nových služieb a riešení pre HB Reavis, kde bol výkonným riaditeľom platformy Symbiosy so zameraním na smart riešenia v kanceláriách.

Práve tu sa vo veľkej miere venoval nielen stratégii či korporátnym záležitostiam, ale aj technológiám na pracovisku a v oblasti nehnuteľností. Okrem toho pôsobil aj ako projektový manažér vo viedenskej Erste Bank a bol zodpovedný aj za rozvoj stratégie v medzinárodnej poradenskej firme Arthur D. Little v Prahe. 

“Na túto pozíciu je ako stvorený. Už viackrát preukázal svoje know-how a skvelé schopnosti, napríklad nadviazaním silnej spolupráce s tímom Tachyum, ktorý je založený na vzájomnej dôvere. Taktiež sa mu podarilo rozbehnúť viaceré obchodné, ale aj projektové development aktivity s InoCloud dátovými centrami v západnej aj strednej Európe,“ potvrdzuje Marián Boček, zakladateľ IPM Group a spoluzakladateľ fondu AVANEA. Súčasťou platformy IPM Group je aj InoCloud. 

 

Výzvy na inovatívnosť 

Tento projekt reaguje na aktuálne výzvy, ktoré si vyžadujú nové a inovatívne riešenia. Týkajú sa pritom problémov, ktoré súvisia nielen  s dátovými centrami, ale aj environmentálnymi, ekonomickými či energetickými výzvami.

O tom, že aktuálna aj očakávaná explózia nárokov na súčasné kapacity dátových centier z pohľadu elektrickej energie si vyžaduje nové inovatívne riešenia svedčia aj čísla.

Podľa spoločnosti InoCloud sa spomínaná explózia týka primárne veľkých dát, IoT systémov, 5G sietí či miliárd sieťových zariadení. Tie totiž svojimi nárokmi v budúcnosti prekonajú súčasné kapacity dátových centier z pohľadu elektrickej energie a vytlačia z trhu firmy, ktoré nebudú tomuto trendu stíhať. Podľa prepočtov budú cloud systémy (pri ročnom náraste požadovaných kapacít o 15 percent) spotrebovávať o tri roky až 20 % celkovej svetovej spotreby elektriny. A ak sa nič nezmení, v roku 2040 sa táto spotreba vyšplhá až na 40 percent, čo predstavuje neudržateľný rast. Navyše, európskym firmám chýbajú vlastné veľkokapacitné dátové centrá, keďže pri využívaní cloudových služieb sú častokrát odkázané na štáty mimo EÚ. 

„Nárast emisií z CO2 z datacentier je viditeľný, keďže dnešné riešenia sú navrhnuté tak, že ak firma potrebuje veľkokapacitné datacentrum, musí si postaviť aj vlastnú elektráreň. V InoCloud sa snažíme tieto problémy riešiť, pričom klientom vieme ponúknuť nielen najmodernejšie dátové úložiská, ale aj inovatívne cloudové riešenia, bezkonkurenčný výpočtový výkon aj prevedenie v rýchlo rastúcich segmentoch umelej inteligencie, super počítačov a veľkých dát,“ opisuje Marián Boček.

Slovenský inovatívny projekt InoCloud vznikol v roku 2020. Jeho hlavným cieľom je pritom inovácia globálneho trhu cloudových riešení, a to prostredníctvom výstavby a úpravy veľkokapacitných dátových centier s využitím technológie Tachyum.  Okrem svojej revolučnej technológie, prinesie na trh aj kompletné softvérové zabezpečenie pre dátové centrá budúcnosti s univerzálnym využitím.

Veľkým bonusom riešení tejto spoločnosti je pritom aj to, že InoCloud dátové centrá budú klientom vedieť ponúknuť nielen prelomový výpočtový výkon, ale aj ušetria veľké množstvo energie. Výsledkom tak bude lacnejšia dostupnosť umelej inteligencie, ale aj trvalá udržateľnosť z pohľadu spomínaných emisií. 

Nová investícia 

InoCloud aktuálne ohlásil aj novú investíciu vo výške takmer  milión eur. Tú sa firme podarilo získať vďaka investičnému fondu AVANEA, ktorý je rovnako súčasťou slovenskej platformy IPM Group. Podľa slov Mariána Bočeka ide o ukážkový príklad fungovania tzv. C2C princípu, na ktorom IPM Group postavila svoju filozofiu. 

„Našim hlavným cieľom je nielen finančná, ale aj strategická podpora firiem podnikajúcich v oblasti odpadového hospodárstva, digitalizácie, dekarbonizácie, ale aj zdravotníctva. Vytvorili sme preto C2C platformu pod IPM Group, ktorá už dnes združuje desiatky inovatívnych firiem. Následne ich vzájomne efektívne prepája, pričom vďaka AVANEA fondu dokážeme vzájomne spojiť nielen samotné firmy medzi sebou, ale nájsť im aj vhodných investorov,“ vysvetľuje Marián Boček.    

 

01 - Modified: 2023-07-31 11:12:06 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia a armáda: Smrteľný koktejl alebo návod na mier? 02 - Modified: 2023-07-05 12:00:00 - Feat.: - Title: InoCloud sa spojilo s DimensionLab, spoločne tak šíria inovácie za hranice Slovenska aj Európy 03 - Modified: 2022-09-13 08:33:26 - Feat.: - Title: Pri práci s dátami je kľúčová ich kvalita a interpretácia 04 - Modified: 2021-05-14 10:20:22 - Feat.: - Title: WhatsApp mení podmienky používania. Ak ich neakceptujete, funkcie používania vám výrazne obmedzí
menuLevel = 2, menuRoute = news/kto-kam, menuAlias = kto-kam, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:42