Prijatelni.sk
StoryEditor

Ak ste Róm, vybieľte sa a získajte väčšiu šancu zamestnať sa

15.02.2019, 09:41
Autor:
tsts
Nová kampaň zameraná stieranie predsudkov o Rómoch je na svete.

Prijateľní.sk je nová internetová stránka pre Rómov, ktorá im  "vybieli" životopisy, aby pôsobili ako nerómske. Takto totiž môžu získať až dvojnásobné množstvo odpovedí na svoju žiadosť o zamestnanie. Novú službu propaguje mladý Róm, ktorý sa sám  nechal "vybieliť", aby získal prácu. Takto sa prezentuje nová kampaň, ktorá ma stierať predsudky o zamestnaní Rómov. "Bielenie Rómov" sa však v skutočnosti nikdy nestane, pokiaľ sa staneme uvedomelí. Nová kampaň je od agentúry Respect APP a občianskeho združenia Divé maky.

Video v skutočnosti nemá propagovať službu na vylepšenie životopisu, či zmenu farby pleti, jeho cieľom je upozorniť na alarmujúcu situáciu na našom trhu práce - Rómovia majú približne o polovicu menšie šance, že im na životopis firma odpovie než iní uchádzači s tou istou kvalifikáciou a vzdelaním. Údaj vyšiel z experimentu Inštitútu finančnej politiky, v ktorom boli do firiem posielané totožné životopisy s rozdielmi iba v tom, či sa jednalo o Róma alebo nie.

Kampaň vyzýva firmy, aby pristupovali k žiadostiam o zamestnanie bez predsudkov a Rómovia nemuseli siahať po takýchto absurdných vybieľovacích riešeniach pre zvýšenie svojich šancí. Na stránke Prijateľní.sk sa môžu firmy pridať do zoznamu zodpovedných zamestnávateľov a vyjadriť tak, že vo svojich firmách vyberajú uchádzačov podľa schopností a nie ich etnického pôvodu.

Kampaň môžu podporiť bežní ľudia na aj na Facebooku. Svoj názor môžu vyjadriť tak, že si do svojej profilovej fotky na Facebooku pridajú rám s textom "Sme rovnako prijateľní" a zároveň si môžu z mapy najpoužívanejších rómskych priezvisk uvedenej na stránke vybrať meno, ktoré vložia k tomu svojmu. Keď sa takto profily na sociálnych sieťach zmenia, budeme pred očami zamestnávateľov všetci rovnako prijateľní. Podporou a zdieľaním projektu jednolivci aj firmy šíria svoj názor na predsudky a pomáhajú meniť tých, ktorí predsudky majú.

Ľudia môžu na stránke podporiť šance Rómov aj tým, že darujú 2 percentá  zo svojich daní priamo združeniu Divé maky, ktoré rozvíja rómske talenty a pomáha im uplatniť sa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 15:38