post Bellum
StoryEditor

Čísla, ktoré nie sú šťastné, dnes pripomínajú obete holokaustu

27.01.2022, 15:00
Autor:
redred
Občianske združenie Post Bellum kampaňou upozorňuje na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Na najnavštevovanejších slovenských spravodajských a lifestylových weboch od dnešného dňa presne 69 000 užívateľov uvidí fotografiu predlaktia s vytetovaným číslom a s informáciou, že toto číslo nie je šťastné. Každé zobrazenie predstavuje jednu obeť holokaustu na Slovensku, ktorú si pripomíname.

Občianske združenie Post Bellum tak upozorňuje na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu a po kliknutí na bannerovú reklamu si návštevník môže prečítať zdokumentované autentické spomienky preživších. Ich príbehy podávajú svedectvá o hrôzach, počas ktorých bola zavraždená väčšina ich rodinných príslušníkov a blízkych.

Aj dnes ešte žijú na Slovensku poslední pamätníci – preživší holokaustu – a Post Bellum ich svedectvá prináša verejnosti. „Boli by sme radi, keby sa nám kampaňou podarilo ľudí vyrušiť a v preplnenom mediálnom prostredí im tak umožnili venovať tichú spomienku obetiam, ktoré museli zomrieť iba kvôli tomu, že sa narodili v ‘nevýhodnom’ čase a s ‘nevhodným’ pôvodom,” vysvetľuje Sandra Polovková, riaditeľka Post Bellum a dodáva: „V dnešných dňoch, keď vidíme, že antivaxeri prirovnávajú očkovanie k holokaustu, je dôležité pripomínať si jeho skutočnú podobu.”

Túto kampaň Post Bellum pripravilo v spolupráci s partnerskými organizáciami aj v Česku, Maďarsku a Chorvátsku a dovedna si tak pripomenieme 771 000 obetí holokaustu zo štyroch krajín. Koho si kampaň nenájde sama, môže si príbehy kedykoľvek prečítať na stránke Post Bellum. „Sme radi, že sa nám podarilo vytvoriť mediálne unikátnu kampaň, ktorá dokáže zasiahnuť užívateľov osobne a sprostredkovať im pocit, že sa stali obeťou. V našom prípade, našťastie, iba obeťou kampane”, hovorí Juraj Bartoš z agentúry Free Andy, ktorá s organizáciou Post Bellum spolupracuje dlhodobo a stojí aj za aktuálnou kampaňou.

Počas 2. svetovej vojny zomrelo viac ako 6 miliónov židovských mužov, žien a detí. V tento deň, pred 77 rokmi, bol oslobodený najväčší koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau v Osvienčime, pomaly sa končila vojna a verejnosť po celom svete si aj vďaka svedectvám preživších holokaustu začala naplno uvedomovať, aké strašné zločiny sa v Európe odohrali.

Post Bellum sa na Slovensku už desať rokov venuje zaznamenávaniu príbehov z kľúčových momentov 20. storočia. Osobné svedectvá zverejňuje v databáze Memory of Nations, najväčšej zbierke orálnej histórie v Európe, ktorá je verejnosti prístupná v online podobe. Organizácia tieto príbehy ďalej rozpráva verejnosti. Pracuje s mladými ľuďmi na školách, organizuje výstavy, spolupracuje s médiami, komunikuje na sociálnych sieťach, vydáva knihy, časopis Príbehy 20. storočia a každoročne odovzdáva Ceny Pamäti národa.

01 - Modified: 2020-11-18 10:30:26 - Feat.: - Title: Isadore v novej kampani oslavuje slobodu 02 - Modified: 2020-11-16 14:42:06 - Feat.: - Title: Post Bellum nedovolí, aby príbehy veteránov zmizli 03 - Modified: 2019-04-04 07:47:35 - Feat.: - Title: Aby sa história neopakovala, musíme si ju opakovať
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:39