Heurek.cz / Tomáš Braverman
StoryEditor

Česká Heureka podáva žalobu na Google. Chce takmer 15 miliónov eur ušlého zisku

29.06.2020, 10:15
Autor:
ČTKČTK
Heureka sa snaží na základe dát dokázať, že Google zneužíva svoju dominantnú pozíciu.

Český porovnávač cien Heureka.cz podal žalobu na americkú spoločnosť Google kvôli zneužitiu dominantného postavenia vo vyhľadávaní. V žalobe, ktorú podal v piatok 26. júna na pražskom mestskom súde, požaduje 394,9 milióna českých korún (v prepočte 14,7 milióna eur) ako ušlý zisk za tri roky, kedy Google vo výsledkoch vyhľadávania zvýhodňoval vlastný porovnávač cien Nákupy Google (Google Shopping) pred konkurenciou.

Serveru Lupa.cz to povedal riaditeľ Heureky.cz Tomáš Braverman. České zastúpenie Googlu zatiaľ žalobu nedostalo.

Google zneužíva dominanciu vo vyhľadávaní aj napriek nariadeniu Európskej komisie, ktorá mu v roku 2017 vymerala pokutu a problém nenapravil, odôvodnil Braverman rozhodnutie vymáhať od Googlu ušlý zisk.

Google sa bráni

Európska komisia dala pred troma rokmi Googlu za zneužitie dominantného postavenia na trhu pokutu 2,42 miliardy eur. Podľa komisie vo svojom vyhľadávači zvýhodňoval iný vlastný produkt, a to službu na porovnávanie obchodných ponúk. Google sa proti tomu odvolal a prípad naďalej riešia súdy.

Google podľa svojho oznámenia od roku 2017 upravil Nákupy Google tak, aby vyhovovali výčitkám Európskej komisie. Nedávno začal testovať nový formát, ktorý poskytuje priame odkazy na porovnávacie nákupné weby, spolu s konkrétnymi ponukami produktov od obchodníkov.

"Niektoré porovnávače prirodzene chcú, aby ich Google zobrazoval viac, naše dáta ukazujú, že ľudia zvyčajne dávajú prednosť odkazom, ktoré ich vedú priamo k produktom, ktoré chcú, nie k webom, kde musí opakovať vyhľadávania," uviedol Google skôr na svojom blogu.

Európske firmy sa domáhajú vzniknutej škody

Európske porovnávače cien s nápravnými opatreniami nie sú spokojné. Sedem firiem sa rozhodlo brániť žalobami a teraz sa k nim pripojila aj Heureka.cz, uviedla Lupa.cz.

"V Českej republike je trojročná premlčacia lehota, preto Heureka žalobu podáva teraz, keď má vypršať. Ale v zahraničí premlčacia lehota nie je, takže ďalšie žaloby budú pribúdať," doplnil Braverman. Podľa neho je Heureka.cz v Českej republike jediná, ktorá Google žalovala.

Heureka podľa Bravermana spolu s ďalšími porovnávačmi zároveň podniká na úrovni Európskej únie kroky, pri ktorých sa snaží na základe dát dokazovať, že nápravný mechanizmus Googlu nefunguje a firma naďalej zneužíva svoju dominantnú pozíciu.

​Žaloba bola podľa partnerky advokátskej kancelárie Taylor Wessing ČR Markéty Deimelovej podaná v nadväznosti na rozhodnutie Európskej komisie a v danom prípade bude hrať veľkú úlohu skutočnosť, že samotný Google sa proti rozhodnutiu komisie odvolal a o jeho odvolaní ešte Súdny dvor Euróskej únie nerozhodol. "Bude teda zaujímavé vyčkať na jeho konečné rozhodnutie. Je možné, že sa v priebehu času môžu k žalobe pripojiť ostatné internetové vyhľadávače, iné firmy, ktoré sa cítia byť poškodené na trhu a chceli by sa domáhať vzniknutej škody," dodala Deimelová.

Na Slovensku bol nákupný portál Heureka.sk spustený v októbri 2007 a jeho návštevnosť sa priemerne pohybuje okolo 1,3 milióna reálnych používateľov mesačne. Heureka.sk patrí medzi 10 najnavštevovanejších webov na Slovensku.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-11-30 10:48:47 - Feat.: - Title: Heureka v novom spote apeluje na podstatu Vianoc 03 - Modified: 2023-09-14 07:46:23 - Feat.: - Title: Zmeny v Heureka Group: David Chmelař je novým CEO 04 - Modified: 2023-08-01 10:44:40 - Feat.: - Title: Barbie valcuje nielen filmový svet, nárast tržieb je citeľný aj v slovenských e-shopoch 05 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku!
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 10:15