StoryEditor

Pri prvom očkovaní proti Covid-19 sa na kamere ukázala pani bez rúška. Vykľula sa z nej popieračka vakcíny

27.12.2020, 08:54
Pani v modrom ukázala, ako zlé je to na Slovensku s dezinformáciami.

Je tu historický okamih, vakcinácia je cestou k porážke pandémie, o pár minút zaočkujú prvého Slováka proti Covid-19. Takto nejako znie úvod večerných správ našich televízií, ktoré v priamom prenose v hlavných večerných správach, v sobotu večer, prinášajú naživo tlačovú konferenciu Ministerstva zdravotníctva SR. Dôvod priameho prenosu je jednoznačný - diváci pred televíznymi obrazovkami uvidia ako sa na Slovensku zaočkuje vakcínou proti Covid-19 prvý Slovák - profesor Vladimír Krčméry.

Spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím sa postupne divákom prihovárajú poprední slovenskí epidemiológovia. Všetci hovoria o smutnej situácii, ktorá vznikla v súvislosti s Covid-19, vakcína je podľa nich nádejou pre ďalší vývoj situácie na Slovensku.

Počas príhovorov slovenských kapacít v ľavom okraji záberu, si možno všimnúť  ženu v modrom. Tomu, kto sa sústredí na to najdôležitejšie, možno tento detail obrazovky nevníma. Ale kamera stále sníma aj blondínku v modrej vetrovke. Tá v čase, keď si riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Milan Dubaj berie slovo a hovorí o smutnom stave nemocnice v dôsledku Covid-19, ukazuje na kameru palec dole. Jej "veselosť" sa nekončí a keď riaditeľ Dubaj hovorí o zomieraní pacientov v dôsledku Covid-19, pani v modrom si sťahuje rúško a veselo máva na kamery.

Sociálnym sieťam neujde toto zvláštne správanie a o chvíľu zverejňujú jej identitu. Z pani v modrej vetrovke sa vykľuje adminka facebookovej stránky Slovensko Vlasť Moja - Janetta Knošková. Janetta je tiež popieračkou vakcínovania proti Covid-19, je to zrejmé aj z jej facebook profilu, kde si dala profilovku - Nedám sa očkovať. Facebook - Prečo ľuďom hrabe

Čo v tejto chvíli robí Janetta na tlačovej konferencii, ako sa tam vôbec dostala, to zatiaľ nik netuší. Smutné je aj to, že napriek situácii v nemocniciach sa predsa len nájdu ľudia, ktorí nerešpektujú rady odborníkov a "hrdinsky si pred kamerami sťahujú rúško dole" a svojim konaním ohrozujú ľudí naookolo.

Ministerstvo zdravotníctva SR len pred pár dňami oznámilo, že pripravuje informačnú a mobilizačnú kampaň o novej vakcíne. Zároveň jasne dalo najavo, že v kampani sa bude sústrediť najmä na to, aby obyvateľom Slovenska poskytlo relevantné a overené informácie v tejto téme. Očkovanie je top témou nielen na Slovensku, ale po celom svete. A stáva sa tak najsilnejšou témou konšpiračných a antisystémových platforiem. Reakcie Slovákov na sociálnych sieťach nie sú výnimkou.

Len prednedávnom uverejnil Globsec štúdiu Globsec Trends 2020, podľa ktorej Slováci sú spomedzi občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) najviac náchylní veriť konšpiračným teóriám, ktoré sa týkajú pandémie koronavírusu či vakcín. Zo štúdie tiež vyplynulo aj to, že takmer 40 percent Slovákov verí, že Covid-19 neexistuje, a zaočkovať proti Covid-19 by sa dalo iba 36 percent Slovákov.

O dôležitosti vakcíny hovorila pred zaočkovaním aj prezidentka SR Zuzana Čaputová: "Rozumiem obavám ľudí. No tak, ako aj v živote mnohokrát pred tým, aj teraz dôverujem medicínskym autoritám. V súlade s nimi považujem vakcínu za jedinú cestu, ako poraziť vírus a vrátiť naše životy do normálu."

Je veľký rozdiel medzi tým, či má človek z očkovania strach či obavy, alebo vedome a na základe falošných správ ho spochybňuje a nabáda k tomu aj ostatných. A že na Slovensku je ľudí, ktorí veria dezinformáciám a vedome navádzajú ľudí na tú druhú možnosť je dosť, svedčí aj konanie pani v modrom z priameho prenosu v televíznych správach.


Na záver ešte jedno video, ide o vystúpenie exministerky zdravotníctva Andrea Kalavskej v parlamente, pripomíname, že to bolo v čase, keď sme o Covid-19 vôbec netušili.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 18:38