Reuters
StoryEditor

Pomoc Ukrajine: Vojnou zasiahnutej Ukrajine pomáhajú aj značky a organizácie

01.03.2022, 10:20
Autor:
redred
Prinášame prehľad, ako pomáhajú firmy a organizácie Ukrajine, a ako sa môžu do pomoci zapojiť ľudia. Informácie aktualizujeme.

Do pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajiny sa zapájajú firmy aj ďalšie organizácie. Iniciatíva Kto pomôže Slovensku vytvorila novú platformu s názvom Kto pomôže Ukrajine. Prostredníctvom platformy môže každý obyvateľ Slovenska ponúknuť pomoc podľa svojich možností, či už je to ubytovanie, prevoz, alebo iné služby. Platforma buduje silnú sieť jednotlivcov aj organizácií, pripravených pomôcť občanom Ukrajiny a prepojí ich priamo s potrebami ľudí v núdzi.

Prinášame prehľad, ako pomáhajú slovenské aj zahraničné firmy a organizácie Ukrajine, a ako sa môžu do pomoci zapojiť ľudia na Slovensku. Informácie aktualizujeme.

Pomoc Ukrajine: Vojnou zasiahnutej Ukrajine pomáhajú aj značky a organizácie 18:52 Apple pozastavil svoju službu Apple Pay pre ruský systém platobných kariet Mir Technologický gigant Apple pozastavil svoju službu Apple Pay pre ruský systém platobných kariet Mir. S odvolaním sa na najväčšiu ruskú banku Sberbank o tom dnes informovala agentúra Reuters. Americká firma tak uzavrela skulinu, s pomocou ktorej ruskí užívatelia službu Apple Pay používali. Apple v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu pozastavil na začiatku marca predaj všetkých svojich výrobkov v Rusku a obmedzil fungovanie Apple Pay a ďalších služieb v krajine. Ruský systém Mir však zostal k Apple Pay pripojený až do štvrtka, uviedol ruský Národný systém platobných kariet. Americká firma o svojom rozhodnutí ďalej obmedziť prístup k službe Apple Pay uvedomila bankový dom Sberbank.  13:25 Organizácie v kreatívnom biznise pomáhajú Ukrajincom nájsť si prácu Klub reklamných agentúr Slovenska (KRAS) otvára #Creativeukraineprogram, ktorý prináša pracovné príležitosti v kreatívnom biznise. Touto cestou chce umožniť ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine ľahšie a rýchlejšie začlenenie sa do bežného života, a uplatniť sa na pracovnom trhu v oblasti, v ktorej sa cítia doma. Ponuky práce v kreatíve a marketingu nájdu aj v angličtine priamo na portáli Pretlak.

Zdroj: Klub reklamných agentúr Slovenska
13:22 Ruské vajce sa natrvalo premenuje Slovenský výrobca RYBA Košice vyjadruje podporu ľuďom utekajúcim z Ukrajiny pred vojnou a rozhodol sa finančne prispieť organizácii Človek v ohrození, a to výťažkom z predaja produktov Ruské vajce a Ruské vajce DUO. Pôjde o limitovanú sériu produktov s dolepkou „Na pomoc Ukrajine“. Súčasťou tohto kroku je aj trvalé premenovanie produktov na Piknik vajce a Piknik vajce DUO, ktoré bude platiť od 14. apríla.
Zdroj: Ryba Košice
10:12 COOP Jednota pokračuje v pomoci Ukrajine COOP Jednota pokračuje vo finančnej a materiálnej pomoci ukrajinským utečencom. Od vypuknutia konfliktu zostáva v kontakte so starostami hraničných obcí a operatívne reaguje na ich požiadavky. Prostredníctvom troch charitatívnych organizácií (Magna, Človek v ohrození a Adra) poskytla Ukrajine tridsať tisíc eur, ďalšiu podporu vo forme potravín, drogistického tovaru a dezinfekcie dodala cez regionálne spotrebné družstvá. V cielenej pomoci bude pokračovať aj v nadchádzajúcich týždňoch.
Zdroj: COOP Jednota
13:29 GiveYourShoesASecondLife: Dajte topánkam druhý život a darujte ich utečencom z Ukrajiny a ľuďom v núdzi
Zdroj: CCC
Máte doma topánky, ktoré už nenosíte? Teraz im môžete dať nový život. Darujte ich utečencom z Ukrajiny a ľuďom, ktorým chýbajú základné životné potreby. Všetko, čo je potrebné urobiť je priniesť použitú obuv akejkoľvek značky a veľkosti do predajne obuvi CCC. Obuv by mala byť v stave vhodnom na ďalšie nosenie. CCC sa v spolupráci s EKOCHARITOU postará o dezinfekciu a distribúciu darovaných topánok ľuďom v núdzi čo najskôr. Zbierka začína 11. 3. 2022 a bude trvať minimálne do 21. 3. 2022.  Prioritou sú najmä dámske a detské jarné topánky a športová obuv.
18:26 Železnice pridávajú ďalší humanitárny vlak na pomoc utečencom z Ukrajiny Národný dopravca pridáva ďalší humanitárny vlak na pomoc utečencom z Ukrajiny. Do konca marca bude premávať z Košíc do Bratislavy. Humanitárny vlak Ex 30028 (Košice 2:30 – Žilina 5:31 – Bratislava hl. st. 7:52), bude jazdiť od 11. marca. ZSSK zároveň oznamuje, že v Žiline je možný prestup na vlak Ex 144 smer Praha s odchodom o
6:27 hod a v Bratislave na hlavnej stanici je možný prestup na EC 280 smer Praha s odchodom o 8:06 hod.
Zdroj: ZSSK
​Vlak je určený primárne pre občanov z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Pre bezplatnú prepravu je potrebné „vyzdvihnúť“ si podľa stanovených podmienok bezplatný cestovný doklad v pokladnici, v krajnom prípadne u sprevádzajúceho personálu vo vlaku na základe predloženia platného ukrajinského cestovného pasu alebo identifikačného dokladu. Ostatní zahraniční cestujúci, ako napríklad študenti iných krajín utekajúci z Ukrajiny, si musia cestovný lístok zakúpiť. Všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK nájdu ukrajinskí občania rýchlo a prehľadne vo svojom rodnom jazyku na špeciálnej podstránke ZSSK.
15:27 Poisťovňa KOOPERATIVA sa pripája k obrovskej vlne pomoci pre Ukrajinu.
  • Svojich zamestnancov, spolupracovníkov a klientov motivuje k zapojeniu sa do vlastnej verejnej zbierky. Nadácia KOOPERATIVA z nej poukáže výťažok trom humanitárnym organizáciám, ktoré pomáhajú priamo na Ukrajine.
  • Zároveň, materská spoločnosť Vienna Insurance Group promptne zriadila fond na podporu svojich kolegov v rámci skupiny na Ukrajine.
  • KOOPERATIVA sa okrem finančného príspevku do fondu priamo podieľa aj na zabezpečovaní ubytovania v Košiciach pre rodiny ukrajinských kolegov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.
15:21 Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA) vyjadruje solidaritu s Ukrajinou Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA) odmieta agresiu ruských vojsk na Ukrajine a vyjadruje solidaritu s ľudom na Ukrajine.  Členské agentúry SAVA zároveň odsudzujú postoje a správanie tých subjektov na Slovensku, ktoré schvaľujú alebo zľahčujú útok Ruska na Ukrajinu a šíria fake news a hoaxy o vojne na Ukrajine. Členské agentúry SAVA sa rozhodli poskytnúť finančnú pomoc mimovládnym organizáciám pomáhajúcim utečencom z Ukrajiny. 13:06 Tesco vytvára príležitosti na zamestnanie občanov Ukrajiny Popri potravinovej zbierke, humanitárnej, finančnej a produktovej pomoci ponúka Tesco na Slovensku ľuďom z Ukrajiny aj pracovnú príležitosť. Reťazec sa zaväzuje, že  otvorené pracovné pozície, ktoré je možné poskytnúť,  budú dostupné aj ľuďom, ktorí utiekli z Ukrajiny v dôsledku vojnového konfliktu. Tesco zabezpečuje čo najkomfortnejší proces prijímania Ukrajincov v ich materinskom jazyku. Zároveň kariérna webstránka reťazca bude mať informácie o voľných pozíciách dostupné aj v ukrajinčine. V priebehu roka sa tak o približne 500 voľných pozícií budú môcť uchádzať nielen ľudia zo Slovenska, ale aj Ukrajinci, ktorí plánujú zostať na Slovensku. Reťazec utečencom pred vojnovým konfliktom na Ukrajine ponúkne prácu priamo pre spoločnosť. Otvorené pracovné pozície v Tescu sú nielen v obchodoch, ale aj v distribučných skladoch či v centrálnej kancelárii. Zároveň existujúcim kolegom a kolegyniam ukrajinskej národnosti, ktorí sa rozhodli vrátiť do svojej krajiny, Tesco poskytuje platené voľno 12 týždňov a garanciu možnosti vrátiť sa na ich pracovné miesta.
Zdroj: Tesco
17:10 Používatelia Airbnb poslali Ukrajincom už takmer dva milióny dolárov Hovorca americkej spoločnosti Airbnb uviedol, že používatelia ich internetovej platformy, ktorá sprostredkúva prenájom ubytovania, si zarezervovali dohromady už viac ako 61.000 nocí na Ukrajine. Ľudia z celého sveta sa týmto spôsobom rozhodli podporiť ukrajinských "hostiteľov", ktorí pre ruskú inváziu prišli o zdroj príjmov. Informovala o tom agentúra AFP.
Hovorca spoločnosti so sídlom v San Franciscu spresnil, že za dva dni minulého týždňa sa "fiktívnym prenájmom" ubytovania na Ukrajine vyzbieralo 1,9 milióna dolárov. Ukrajinským hostiteľom prichádzajú peniaze za rezervácie priamo na ich bankové účty.
AFP dodala, že táto iniciatíva nevzišla od americkej spoločnosti, ale priamo od jej používateľov prostredníctvom sociálnych sietí. Firma však túto aktivitu podporuje. Airbnb v reakcii na ruskú inváziu pozastavila svoje aktivity v Rusku a Bielorusku.
10:23 ZSSK zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu, premávať budú denne Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aj naďalej pomáha ukrajinským občanom utekajúcim z krajiny pred vojnovým konfliktom. Aktuálne pripravila špeciálnu podstránku, na ktorej ukrajinskí občania nájdu rýchlo a prehľadne všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK vo svojom rodnom jazyku. Zároveň od 9. 3. pridáva na prepravu utečencov z Ukrajiny mimoriadny vlak Os 8861 (Čop 10:35 – Košice 13:00). V úseku Čierna nad Tisou – Košice nebude vlak zastavovať na zastávkach a staniciach. Tento vlak bude jazdiť denne do odvolania. 22:19 McDonald's dočasne zatvára svojich 850 prevádzok v Rusku Rozhodnutie obľúbenej značky je reakciou na "zbytočné ľudské utrpenie, ktoré sa odohráva na Ukrajine".
"Nedá sa predpokladať, kedy prevádzky otvoríme opäť," uviedol generálny riaditeľ Chris Kempczinski.
Zdroj: Reprofoto, YouTube/SourceFed
11:21 Tesco spúšťa mimoriadnu potravinovú zbierku Tesco pokračuje v pomoci ľuďom zasiahnutých vojnovým konfliktom na Ukrajine aj na Slovensku. Zákazníci môžu v Tesco supermarketoch a hypermarketoch od dnes - 7. marca 2022 až do 20. marca 2022 darovať trvanlivé potraviny a hygienické potreby v rámci Mimoriadnej potravinovej zbierky. Reťazec na zbierke spolupracuje s partnermi - Slovenskou katolíckou charitou a Potravinovou bankou Slovenska. Po skončení zbierky Tesco dary svojich zákazníkov pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny ešte zdvojnásobí. Ľudia sa môžu do zbierky zapojiť jednoducho zapojiť aj cez Tesco Online nákupy.
Zdroj: Tesco
​Skupina Tesco daruje 1 milión libier (1,2 milióna eur) na Krízovú výzvu Červeného kríža pre pomoc Ukrajine (Red Cross Ukraine Crisis Appeal),
11:21 Skupina Generali daruje 3 milióny eur na podporu utečencov z Ukrajiny Skupina Generali venuje 3 milióny eur na podporu utečeneckých programov, vrátane príspevku pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý zastrešuje humanitárnu pomoc na Ukrajine. Generali tiež zatvorí svoje zastúpenie v Moskve a odstúpi zo svojich pozícií v predstavenstve ruskej poisťovne Ingosstrach, v ktorej vlastní menšinový investičný podiel 38,5 percenta. V dôsledku toho Generali nemá žiadny vplyv na jej činnosť. 15:38 365.bank vráti klientom poplatky za prevody do Ukrajiny a krajine poskytne finančnú pomoc Banková skupina 365.bank reaguje na aktuálnu situáciu v rámci portfólia oboch svojich bánk. Ľuďom unikajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine poskytne finančnú pomoc 365.nadácia v spolupráci so Slovenským Červeným krížom.  365-ka bude zároveň automaticky vracať poplatok za prevod finančných prostriedkov do Ukrajiny a ľudia nebudú musieť platiť ani poplatok za výber hotovosti ukrajinskými platobnými kartami v sieti jej bankomatov.  Poštová banka zas od zajtra upravuje svoj Užitočný účet a dopĺňa solidárne nastavenie parametrov bez poplatkov. Ľudia prichádzajúci z Ukrajiny na Slovensko si ho budú môcť otvoriť na 12 mesiacov úplne zadarmo. V rámci bankovej skupiny zároveň ponúkla 365-ka kompetentným orgánom aj tri priestory spadajúce do realitného portfólia dcérskej spoločnosti 365.invest. Tieto je okamžite pripravená sprístupniť na prenocovanie pre ľudí unikajúcich pred vojnovým konfliktom. 12:07 BILLA poslala na hranice Ukrajiny ďalšie kamióny pomoci BILLA  poslala na ukrajinskú hranicu ďalšie kamióny s humanitárnou pomocou. Nadviazala úzku spoluprácu s humanitárnou organizáciou Človek v ohrození, ktorá má postavené stany pomoci na oboch stranách hranice v Ubli, ako aj Vyšnom Nemeckom. „Človek v ohrození ako zatiaľ jediná slovenská organizácia postavila útočisko pre ľudí, ktorí čakajú na ukrajinskej strane hraničného priechodu Ubľa-Velykyj Bereznyj. Práve na ukrajinskej strane je situácia oveľa horšia, ľudia čakajú v radoch v zime dlhé hodiny. Pomáhať ľuďom na úteku pred vojnou budeme aj naďalej na oboch stranách hranice," upresnila formu pomoci Lenka Kačmárová, manažérka komunikácie a PR. 
Zdroj: Billa
​Už počas víkendu (26.2.-27.2.2022) obchodníci združení v Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO) veľmi promptne zareagovali na krízovú situáciu na ukrajinských hraniciach. Na ukrajinské hranice poslali dovedna 40 ton potravín a hygienického tovaru.
18:35 Bezplatná doprava v Bratislavskom kraji pre občanov Ukrajiny Od 1. marca je v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) zavedená bezplatná doprava občanov Ukrajiny u všetkých troch zapojených dopravcov (Dopravný podnik Bratislava, Železničná spoločnosť Slovensko a Arriva Mobilivy Solutions). Bezplatná preprava je možná po predložení cestovného pasu alebo občianskeho preukazu pri nástupe do regionálneho autobusu, alebo pri kontrole vo vlaku či vo vozidle bratislavskej MHD.
Zdroj: IDS BK
18:29 Martinus sa spojil s výzvou Kto pomôže Ukrajine Sieť kníhkupectiev Martinus sa spojila s výzvou Kto pomôže Ukrajine a spustila možnosť príspevku na svojom webe. Príspevok vo výške 3 eur môžu zákazníci vložiť do košíka v záverečnom kroku svojej objednávky. Martinus každý príspevok zdvojnásobí. Celá vyzbieraná suma pôjde na pomoc ukrajinskému obyvateľstvu. 
Zdroj: Martinus
18:12 ŠKODA AUTO Slovensko poskytuje vozidlá organizácii Človek v ohrození
Zdroj: Škoda Auto Slovensko
​ŠKODA AUTO Slovensko poskytuje vozidlá na prevoz materiálu a osôb organizácii Človek v ohrození, ktorá pracuje v teréne priamo na našich východných hraniciach. Organizácia zabezpečuje ľuďom postihnutým vojnou pitnú vodu a jedlo, psychosociálnu podporu, bezpečné ubytovanie a ďalšie vzniknuté humanitárne potreby. Aby bola pomoc zasiahnutým obyvateľom Ukrajiny čo najefektívnejšia, ŠKODA AUTO spája sily aj s koncernom Volkswagen a spoločne darujú aj finančné prostriedky mestám a organizáciám, ktoré pomoc utečencom zastrešujú.
16:18 Bolt v celej Európe zavádza niekoľko zmien v prospech Ukrajiny
Zdroj: Bolt
​Bolt reaguje na vojnu na Ukrajine a uskutočňuje niekoľko zmien vo svojich službách:
  • Z každej objednávky v Európe venuje 5 percent mimovládnym organizáciám, ktoré podporujú Ukrajinu a jej obyvateľov vrátane Červeného kríža. To zahŕňa objednávky digitálnej taxislužby, zdieľaných kolobežiek a elektrobicyklov, donášky jedla, donášky potravín a zdieľanie áut.
  • Zmena bude platiť nasledujúce dva týždne. V rámci tejto iniciatívy plánuje spoločnosť darovať viac ako 5 miliónov eur, včera uskutočnila prvý prevod vo výške 1 milión eur.
  • Všetky produkty vyrobené v Rusku alebo spojené s ruskými spoločnosťami sa sťahujú zo služby doručovania potravín Bolt Market.
  • Minulý týždeň spoločnosť znížila províziu za všetky naše služby na Ukrajine na nulu, a tiež prerušuje prevádzku svojich služieb v Bielorusku.
14:12 COOP Jednota utečencom poskytla finančnú aj materiálnu pomoc COOP Jednota pomáha na východnom Slovensku priamo na hranici. V koordinácii s miestnymi obecnými úradmi umožnila starostom obcí, ktoré poskytujú utečencom ubytovanie, vo svojich obchodoch nákup potravín zdarma. S miestnymi starostami rieši špecifické potreby obcí v okolí ukrajinskej hranice a operatívne na ne reaguje. Zároveň intenzívne komunikuje s viacerými charitatívnymi organizáciami ohľadom pomoci. 11:38 Lidl a Kaufland podporia ľudí zasiahnutých konfliktom na Ukrajine
Zdroj: Lidl a Kaufland
​Lidl a Kaufland reagujú na aktuálne udalosti na Ukrajine. Spoločne sa rozhodli poskytnúť finančnú čiastku v hodnote 500 000 eur humanitárnej organizácii Slovenský červený kríž, ktorá pomáha ľuďom na ukrajinsko-slovenskej hranici. Okrem finančného daru prispeli cez víkend aj materiálnou pomocou, ktorú akú členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu darovali ľuďom na hraničných priechodoch. Jednalo sa najmä o základné a trvanlivé potraviny, základné hygienické potreby, detské výživy či plienky.
16:38 Nová pomoc SLSP ľuďom zasiahnutým konfliktom na Ukrajine Slovenská sporiteľňa prináša nové opatrenia na pomoc ľudom trpiacim v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine, ako aj neziskovým a humanitárnym organizáciám zapojeným do pomoci:
  • zrušenie poplatkov za cezhraničné platby na a z Ukrajiny, za výbery z bankomatov Slovenskej sporiteľne kartami ukrajinských bánk,
  • dva bankomaty v blízkosti hraničného priechodu Vyšné Nemecké a účet na rok zadarmo pre občanov Ukrajiny,
  • pripravuje niekoľko desiatok bytov, v ktorých budú môcť získať ubytovanie rodiny unikajúce pred konfliktom.
12:19 Panta Rhei venuje percento z predaja organizácii Človek v ohrození Zákazníci kníhkupectviev Panta Rhei majú od soboty 26. februára možnosť darovať jedno percento navyše z ceny nákupu na pomoc Ukrajincom. Panta Rhei túto sumu zdvojnásobí a daruje neziskovej organizácii Človek v ohrození pomáhajúcej našim susedom, ktorých postihla vojna.
Zdroj: Panta Rhei
12:13 Spoločnosť Mana posiela na Ukrajinu tisícky ManaDrinkov Spoločnosť Mana vyčlenila vyše 3 600 ManaDrinkov, ktoré v spolupráci s mimovládnou neziskovou organizáciou Člověk v tísni posiela vlakom priamo na Ukrajinu. Pomôcť môže každý kúpou ľubovoľného počtu ManaDrinkov za mimoriadne zníženú cenu. Tieto drinky poputujú v druhej vlne k záchranárom a obetiam zasiahnutým konfliktom.
Zdroj: ManaDrink
12:07 ESET varuje pred falošnými zbierkami, ktoré zneužívajú konflikt na Ukrajine Spoločnosť ESET zachytila prvé podvodné výzvy k finančným darom pre ľudí zasiahnutých vojenským konfliktom na Ukrajine. Bankové účty, na ktoré majú peniaze smerovať, sa však preukázateľne nedajú spojiť s legitímnym subjektom. Falošné zbierky taktiež uvádzajú veľmi nejasný účel, na ktorý bude pomoc využitá.   Výzvy sú zatiaľ v anglickom jazyku, no ESET predpokladá, že by sa mohli rýchlo začať šíriť nové verzie určené pre Slovensko či iné krajiny. Spoločnosť preto radí, aby si darcovia v prípade akýchkoľvek pochybností overili výzvu, inštitúciu či uverejnené číslo účtu na oficiálnych stránkach organizácie. 
Zdroj: ESET
Zdroj: ESET
Zdroj: ESET
12:02 Nadácia Markíza spustila finančnú zbierku pre Ukrajinu Nadácia Markíza v pondelok 28. februára spustila finančnú zbierku, ktorej výťažok poputuje na pomoc predovšetkým ukrajinským deťom a rodinám, ktoré následkom prebiehajúcej ruskej vojenskej ofenzívy v jednej chvíli prišli o všetko a ostali odkázané na cudziu podporu a solidaritu.
Zdroj: Nadácia Markíza
11:28 Powerlogy chce venovať časť svojej tržby na zbierku Kto pomôže Ukrajine Powerlogy uvažuje o kampani s novým produktom, v rámci ktorej by značné percento z nákupov odviedli na účet iniciatíve Kto pomôže Ukrajine. Zbierku plánujú transparentne zdokladovať na svojej stránke a v newsletteri. “V Powerlogy chceme pomôcť, ale nevidím význam posielať na hranicu vybrané produkty. Myslím, že sú tu na to profi organizácie a najvhodnejšia je naša finančná pomoc a pomoc mentálnej podpory, a jasného úmyslu pre mier, a rešpekt v našej spoločnosti a vo svete,” uviedol na svojej facebookovej stránke zakladateľ a CEO značky Powerlogy Dušan Plichta. Zároveň požiadal o spätnú väzbu zo strany verejnosti, ktorá nápad privítala. 11:26 HB Reavis je s Ukrajinou Do 21. storočia vojenská agresia nepatrí a nie je tu pre ňu miesto. Veríme, že každý má právo na slobodný život, slobodnú prácu a vôbec, viesť svoj život v mieri, píše HB Reavis na svojom facebookovom účte. Ako prejav solidarity voči ukrajinským ľuďom spoločnosť symbolicky rozsvietila niektoré jej budovy ukrajinskými národnými farbami.
Zdroj: archív
11:08 Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine Iniciatíva Kto pomôže Slovensku vytvorila novú platformu s názvom Kto pomôže Ukrajine. Prostredníctvom platformy môže každý obyvateľ Slovenska ponúknuť pomoc podľa svojich možností, či už je to ubytovanie, prevoz, alebo iné služby. Platforma buduje silnú sieť jednotlivcov aj organizácií, pripravených pomôcť občanom Ukrajiny a prepojí ich priamo s potrebami ľudí v núdzi.
Zdroj: archív
​​Humanitárna organizácia Magna
Na Ukrajine má Magna pripravené zásoby liekov a je v úzkom kontakte so zdravotníckymi centrami v okolí kontaktnej línie, v nárazníkovom pásme medzi znepriatelenými stranami. Magna pôsobí na Ukrajine od roku 2019 a v oblasti Luhanska a Donecka poskytuje zdravotnú starostlivosť.
Pomoc Ukrajine - Človek v ohrození
Aj organizácia Človek v ohrození v minulosti pôsobila v Doneckej a Luhanskej oblasti. Pomoc sprostredkuje a v týchto časoch. Dary budú použité na pomoc obetiam ozbrojeného konfliktu, ľuďom, ktorí kvôli vojne opúšťajú svoje domovy a na ochranu ohrozených rodín a jednotlivcov. Organizácia zabezpečí pitnú vodu a jedlo, psychosociálnu podporu, bezpečné ubytovanie a pokryje ďalšie vzniknuté humanitárne potreby.
Slovenská katolícka charita
Zbierku pre Ukrajinu vyhlásila aj Slovenská katolícka charita, ktorá pôsobí na Ukrajine už od vypuknutia konfliktu v 2014, kedy poskytla materiálnu pomoc a rozšírila sem projekt Adopcia na diaľku®. Od roku 2020 pomáha SKCH rodinám, ktoré utiekli z oblasti konfliktu, poukážkami na potraviny, lieky a psychologickou pomocou.
11:03 Vlaky pre občanov Ukrajiny sú zadarmo Železničná spoločnosť Slovensko zriadila vo všetkých vlakoch vrátane vlakov InterCity (IC) bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom. Spravila tak na pokyn ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina). 11:02 Slovenská sporiteľňa: Stojíme pri Ukrajine, pomáhame ľuďom Nadácia Slovenskej sporiteľne vyčlenila 50 tisíc eur na podporu ľuďom zasiahnutých vojnou. Na svojom facebookovom účte banka napísala banka: Situácia u nášho východného suseda nám nie je ľahostajná. Súcitíme s ľuďmi na Ukrajine, myslíme na našich kamarátov, kolegov i klientov, ktorí tam majú svoje rodiny.
Zdroj: archív
10:59 MAGNA: Pomoc Ukrajina zaslaním SMS-ky O2 vyzýva zákazníkov aby pomohli prostredníctvom zaslania sms-ky pre MAGNA. Aj vy môžete pomôcť, píše operátor: Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 836. Vašich 10 € smeruje v 100 percent výške na pomoc pre Ukrajinu. MAGNA pôsobí na Ukrajine od roku 2019 a v oblasti Luhanska a Donecka poskytuje zdravotnú starostlivosť. Sú pripravení podporu a rozsah pomoci okamžite rozšíriť a pomôcť deťom a ich rodinám v núdzi.
Zdroj: archív O2 SK
10:55 Mobilní operátori zlacnili alebo zaviedli bezplatné hovory na Ukrajinu 4ka: volania a SMS za polovicu
Mobilný operátor 4ka už vo štvrtok (24.2.) až do odvolania znížil cenu volaní a SMS zo Slovenska na Ukrajinu na polovicu.
Telekom: bezplatné hovory a SMS
Odchádzajúce medzinárodné hovory a SMS zo Slovenska na Ukrajinu sú v Slovak Telekome od piatka (25.2.) bezplatné.
O2: ceny ako na Slovensku
O2 od štvrtka zatiaľ do konca marca zaradilo Ukrajinu medzi krajiny európskej zóny. Rovnaký princíp bude platiť aj pre zákazníkov Tesco mobile a digitálneho operátora Radosť.
Orange: bezplatné hovory a SMS na dva týždne
Orange Slovensko upravil sadzby za medzinárodné hovory a roaming na Ukrajine. Operátor pripravuje aj ďalšie opatrenia, napríklad utečencom poskytne po príchode na Slovensko predplatenú SIM kartu vybavenú dátami a hlasovými službami.

01 - Modified: 2022-03-10 11:25:32 - Feat.: 0 - Title: Pomoc Ukrajine: Na týchto overených platformách môžete pomôcť 02 - Modified: 2022-03-14 11:50:53 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina: Prehľad o tom, ako na vojnu na Ukrajine reagujú médiá, značky a agentúry
01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:10