StoryEditor

Ruská zmrzlina sa premenuje na Ukrajinskú

02.03.2022, 12:08
Spoločnosť Bidfood chce zmenou názvu vyjadriť solidaritu s Ukrajinou a jej obyvateľmi.

Zo smotanovej zmrzliny v oplátke, ktorú poznáme ako Ruská zmrzlina, sa stane Ukrajinská zmrzlina, uvádza to portál Lidovky.cz. Jej výrobca, koncern Bidfood, tak reaguje na prebiehajúci vojnový konflikt na Ukrajine a agresiu zo strany Ruska.  

Zmenu názvu potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti Bidfood Alena Šteffelová: “Prvým krokom je prelepenie názvu “Ruská” samolepkou s nápisom “Podporujeme Ukrajinu” a v apríli už budú na trhu výrobky v nových obaloch.”  

Smotanová zmrzlina od Primy patrí medzi značky spadajúce pod Bidfood Czech Republic, ktorý je jeden z najväčších českých distribútorov potravín. Spolu s Bidfood Slovakia patria k medzinárodnej potravinárskej skupine Bidcorp, druhému najväčšiemu distribútorovi potravín do gastronómie na svete. 

Vedúci divízie Prima Prokop Volf oznámil, že vizuál smotanovej zmrzliny je už hotový a obaly sa vyrábajú. Čoskoro nájdu zákazníci zmrzlinu v obchodoch v takejto podobe:

Tvnoviny.sk

“Touto zmenou chceme vyjadriť solidaritu s Ukrajinou a jej obyvateľmi. Cítime morálnu povinnosť vymedziť sa aspoň touto formou proti agresívnemu a nespravodlivému počínaniu predstaviteľov Ruska a dať jasný odkaz ľuďom z Ukrajiny žijúcim v Českej republike či na Slovensku, že na nich myslíme a podporujeme ich,” tvrdí Volf. Je presvedčený, že v súčasnej dobe sú takéto gestá potrebné.  

Pôvodne Ruská, po novom už Ukrajinská zmrzlina, sa začala v Sovietskom zväze priemyslovo vyrábať v 30. rokoch minulého storočia a do Československa dorazila v 40. rokoch. Rozmach štátneho zmrzlinového monopolu bol prerušený druhou svetovou vojnou a pokračoval až v povojnových 60. rokoch. V 80. rokoch minulého storočia bolo v ZSSR na jej výrobu postavených 25 nových tovární. Zmrzlina bola vyvážená aj do krajín východného bloku. V súčasnosti sa vyrába v Česku a známa je predovšetkým v Českej republike, na Slovensku, v Litve, na Ukrajine, v Rusku a v Arménii.  

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 06:57