StoryEditor

Mykola Kovalenko: To, čo sa deje na Ukrajine, je nemysiteľné. Mnohí moji priatelia a príbuzní sa musia ukrývať

03.03.2022, 20:07
Umelecký grafik, ktorý dlhodobo tvorí v slovenských agentúrach, dnes prežíva ťažké časy.

Mykola Kovalenko pochádza z Ukrajiny, z Kyjeva. Roky tam pôsobil v najlepších agentúrach ako je napríklad Saatchi&Saatchi, Publicis, Mullenlowe. Už viac ako päť rokov pôsobí ako grafik na Slovensku - najskôr v agentúre Respect APP, teraz v EFFE. „Na Slovensku sa cítim príjemne, dobre sa mi tu tvorí, je tu ticho," povedal v minulosti pre Stratégie.
Dnes podobne ako mnoho iných iných Ukrajincov prežíva krušné chvíle. "To, čo sa teraz deje na Ukrajine, a najmä v mojom milovanom Kyjeve, a tiež v Charkove, v Mariupole je jednoducho nemysliteľné. Ako je to možné v Európe v 21. storočí?! Mnohí moji priatelia a príbuzní sa musia ukrývať v podzemných parkoviskách, v podzemných staniciach metra, v pivniciach. Umiera nielen armáda, ale aj civilisti vrátane detí!," hovorí Mykola.

Nadaný grafik opisuje bezútešnú situáciu takto: "Toľko infraštruktúr a budov bolo zničených. Tento týždeň ruská armáda vystrelila rakety na televíznu vežu v ​​Kyjeve, je to 15 minút chôdze od nášho kyjevského domu, ľudia v okolí boli upálení zaživa. V celej krajine zomierajú ukrajinsky aj rusky hovoriace osoby. Toto je príšerné! Toto je fašizmus. Neviem, čo viac povedať."

Špeciálny pozdrav posiela Slovákom: "Chcem sa len poďakovať Slovensku za podporu, ktorú poskytujete Ukrajine, za všetko, čo robíte pre tých, ktorí bojujú, aj pre tých, ktorí sa snažia odviesť svoje deti z území, kde je skutočná vojna. Je to veľmi dojemné. Veľmi si to vážime. Ak Európa zostane pri Ukrajine, Ukrajina prežije, ukrajinská identita a kultúrne dedičstvo sa zachová. Buďte s Ukrajinou v tejto pre ňu ťažkej chvíli. A keď Ukrajina bude stáť a silnieť a určite sa to stane verím tomu, budete mať silného a úspešného suseda na východe."

Mykola aj počas toho obdobia tvorí, ponúkame pár jeho posledných prác.

​V práci tvorí Kovalenko pre komerčných klientov, známy sa stal predovšetkým tvorbou pre Prvú stavebnú sporiteľňu - s prácou Logovariácie.
Okrem komerčných klientov tvorí postre, ktoré preňho predstavujú slobodu. „Moje postre sú vlastne témy. Chcem, aby o nich ľudia rozmýšľali, pretože prinášajú istý názor, sú reakciou na súčasné dianie v spoločnosti.“ Po zavraždení novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej,vytvoril iniciatívu Shut up! - Demokracia v ohrození. Na Facebookovom profile vyzýval dizajnérov z celého sveta, aby si svojimi umeleckými návrhmi uctili smrť dvoch mladých ľudí.

Mykola umelecky stvárnil aj vizuál pre iniciatívu Umením za mier, ktorá spustila online aukciu súčasného umenia a dizajnu na podporu Ukrajine. Do aukcie prispelo svojimi dielami takmer sto autorov. Celá vyzbieraná suma sa odovzdá neziskovej organizácii Človek v ohrození.

archív M.K.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 16:46