Reuters
StoryEditor

Reštaurácie a hotely majú problém. Pred letnou sezónou im chýba 40-tisíc zamestnancov

18.06.2021, 12:50
Autor:
redred
Pätina zamestnancov sa už kvôli nízkym mzdám a neistote do gastro prevádzok nevráti.

Reštaurácie a hotely na Slovensku, v dôsledku výrazného poklesu tržieb, nedokážu pri svojom otváraní a reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce a trpia nedostatkom zamestnancov.

"Jedným z hlavných dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia
v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce. To spôsobuje, že zamestnávatelia nedokážu konkurovať primeranou mzdou a o prácu v tomto segmente nie je záujem," uviedol Marek Harbuľák, manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska v tlačovej správe. 

V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy. Situácia sa však v roku 2020 dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení, súvisiacich so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19, boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia - od polovice marca 2020 - zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.

O prácu prišlo viac ako 40-tisíc ľudí

Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojom pomoci zo strany štátu, nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu. Podľa údajov, zverejnených Štatistickým úradom SR od vypuknutia pandémie, prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. A to predstavuje pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou.

Nízke platy a neistota

S poklesom zamestnanosti sa znižovala aj priemerná mzda, ktorá tak v súčasnosti výrazne zaostáva za úrovňou priemernej mzdy na Slovensku. Pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa predovšetkým do gastro prevádzok nevráti, najmä pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade 3. vlny a prijímania opatrení.

Z rovnakého prieskumu vyplynulo, že až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore, ak by tu však boli vyššie platy. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, ktoré pred pandémiou tvorili až 60 percent všetkých zamestnancov. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. 

Jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, vidí tento segment v znížení sadzby DPH. Nižšia DPH by podľa Harbuľáka umožnila zamestnávateľom zvýšiť mzdy a vytvárať pracovné miesta. 

01 - Modified: 2022-03-10 12:37:31 - Feat.: - Title: 7 kľúčových trendov na trhu HoReCa na Slovensku 02 - Modified: 2022-03-01 14:05:06 - Feat.: - Title: Gastro je na kolenách, ale nesmie ustrnúť v kŕči, hovorí šéf Medusy Peter Štecko. Pre nové gastro projekty hľadá 250 zamestnancov 03 - Modified: 2021-10-07 07:57:03 - Feat.: - Title: V Bratislave otvoria prvú DIY reštauráciu 04 - Modified: 2021-05-20 05:48:25 - Feat.: - Title: Majitelia hudobných klubov a diskoték sú zúfalí. Ministerstvo hospodárstva už nechce v máji pomáhať s nájmami 05 - Modified: 2021-04-29 10:07:56 - Feat.: - Title: HEINEKEN Slovensko spustil pre svojich zákazníkov vylepšenú online platformu
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:07