StoryEditor

Nebojujeme proti dezinformátorom. Bojujeme za fakty

08.07.2022, 13:47

Tvrdí v rozhovore pre Stratégie admin facebookovej stránky Podvody a hoaxy – Polícia SR, ktorý však kvôli svojej ochrane chce zostať v anonymite.

Začnime tým, že ste nám na tento rozhovor prikývli, ale rozhodli ste sa zostať v anonymite. Nechcete ani špecifikovať, koľko ľudí pracuje na sledovanej stránke Podvody a hoaxy – polícia SR. Skúste nám objasniť prečo.

Málokto si to vie predstaviť, ale naša práca je pre nás obrovským dennodenným tlakom, pretože fakt je ten, že sme najsledovanejšia štátna inštitúcia na sociálnych sieťach v prepočte na obyvateľov, a to nielen v Európe, ale aj na svete. Čo sa týka hoaxov, máme samostatnú stránku, ktorá je vysoko sledovaná, no a to, samozrejme, predstavuje obrovský problém pre jednotlivcov alebo skupiny, ktorých úspech závisí od toho, akí efektívni budú v šírení dezinformácií. My nebojujeme proti nim ani proti nejakým skupinám, ale bojujeme za fakty. No a tým, že ich vyvraciame na dennej báze, berieme im túžbu po úspechu. A to sa potom odzrkadľuje v obrovských tlakoch na nás. Má to podobu rôznych vyhrážok, ktoré pomaly prerástli do formy fyzického sledovania. Sú nám podsúvané rôzne odkazy, aby sme radšej s tým, čo robíme, prestali. Práve preto chceme zostať v anonymite. Na druhej strane, aj keď tie útoky nie sú príjemné, zasa je to najlepšia vizitka úspechu našej práce. Naša stránka má vplyv, a to ľuďom prekáža.

Vyhrážky boli na sociálnych sieťach, alebo ste sa s tým stretli aj osobne?

Na sociálnych sieťach.

Prečo nechcete prezradiť ani to, koľko vás na odhaľovaní tých podvodov a hoaxov pracuje?

Presné počty, koľko nás pracuje na tejto stránke, nezverejňujeme. No čo môžem prezradiť, je, že sa plánujeme rozširovať. Určite sa chceme zamerať na ešte väčšiu kvalitu príspevkov na Facebooku a Instagrame a zintenzívniť spätnú väzbu pre Facebook. Detailnejšie im nahlasovať podvodné a hoaxové stránky.

Čí nápad bol, aby vznikla stránka Podvody a hoaxy SR, a ako to vznikalo?

Po založení hlavnej stránky Polícia SR sme začali vytvárať nejaké pravidelné rubriky. Jedným z nich boli dezinformácie. Po nejakom roku sme si povedali, že by sa možno oplatilo založiť aj samostatnú stránku len na hoaxy. Aby sme ľudí aj vzdelávali.

image

Podvody a Hoaxy polícia SR

A odvtedy ste nazbierali okolo 136 000 sledovateľov. Aké máte skúsenosti s ľuďmi? Sledujete štatistiky, ako vás ľudia zdieľajú alebo koľko máte lajkov či komentárov?

Ak je čas, tak si, samozrejme, všímame aj návštevnosť. Za prvý mesiac to boli napríklad 2 milióny unikátnych návštev, čo je teda pre tú stránku rekord. Pokiaľ sú citlivé témy, alebo ak rýchlo reagujeme na nejaký nový trend, tak takéto statusy bývajú zdieľané. Ale stále to nedosahuje to, ako keď niekto vypublikuje nejaký „blud“. Ten má desiatky tisíc zdieľaní. To je ten rozdiel, ktorý sa snažíme nejako dobehnúť, ale je to veľmi náročné.

A myslíte si, že ľudia na tie podvody a hoaxy skôr naletia – teda sa šíria organicky, alebo ide o platený obsah?

Práveže platený ani nebýva. Občas sa stane, že úplne obyčajný človek napíše niečo, má možno sto priateľov, a jednoducho tak sa to nabaľuje ako efekt snehovej gule, že má aj desaťtisíc zdieľaní. A je to úplne obyčajný človek.

Okrem Facebooku spravujete účet aj na Instagrame. Nerozmýšľali ste aj nad najpopulárnejšou sociálnou sieťou pre mladých – TikTokom alebo inými sociálnymi sieťami?

Teraz sa chceme hlavne sústrediť na Instagram a tam komunikovať dezinformácie, lebo doteraz to bol skôr taký imidžový kanál. Keďže všetko je otázka kapacít, veríme, že tento rok sa rozšírime a budeme mať na to priestor. Vieme si predstaviť aj TikTok, i keď aj to si vyžaduje ďalšie personálne kapacity. Nájsť človeka, ktorý sa vyzná na sociálnych sieťach a bude ochotný pracovať pre štátnu správu, kde možno bude čeliť silnému tlaku a vyhrážkam, je naozaj problém. Sme otvorení možnostiam.

image

Po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-19 17:18:14 - Feat.: - Title: Istropolitane sa podarilo premeniť jeden shortlist v New Yorku na cenu 02 - Modified: 2022-02-11 09:37:26 - Feat.: - Title: Po internete koluje video neschopného olympionika. Je staré už päť rokov 03 - Modified: 2022-01-25 12:52:56 - Feat.: - Title: Blaha kritizuje diskusiu v RTVS. Telerozhlas sa voči jeho výrokom ostro ohradzuje 04 - Modified: 2021-10-12 10:44:11 - Feat.: - Title: Stačí len raz kliknúť. Kto je zodpovedný za dezinformácie a hoaxy na sociálnych sieťach a v komentároch? 05 - Modified: 2021-04-30 08:59:15 - Feat.: - Title: Rusko šíri dezinformácie o pozícii Západu k vakcíne Sputnik V, píše v správe EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:49