StoryEditor

Nové spotrebiteľské právo je na obzore

Ak ste tradičným alebo online obchodníkom alebo pomáhate obchodníkom ich produkty predať spotrebiteľom, mali by ste zbystriť pozornosť. Čoskoro by sa totiž mal schvaľovať nový zákon o ochrane spotrebiteľa.

Cieľom nového zákona je priniesť novú všeobecnú právnu úpravu v oblasti ochrany spotrebiteľa, ktorá nahradí dnes platný zákon o ochrane spotrebiteľa, ale zároveň aj ďalšie súvisiace zákony, najmä zákon o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru na diaľku či zákon o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov. Pozitívom novej právnej úpravy tak bude spojenie viacerých (často navzájom kolidujúcich) úprav do jedného predpisu a taktiež aj lepšia harmonizácia s predpismi EÚ a v jej rámci reakcia na technologický pokrok a rozvoj digitálneho trhu a jeho významu.

Najdôležitejšie zmeny

Medzi najdôležitejšie zmeny pripravovanej legislatívy možno zaradiť reguláciu ochrany spotrebiteľa v online prostredí s tým, že nová právna úprava zavádza nové pojmy ako online trh, online priestor či digitálna služba, ale taktiež aj nové povinnosti obchodníkov či prevádzkovateľov platforiem, na ktorých dochádza k sprostredkovateľským službám (napr. povinnosť uvádzať hlavné parametre, ktoré určujú poradie ponúk vo výsledku vyhľadávania spotrebiteľa na online trhu).

Z ďalších noviniek možno spomenúť: Nové informačné povinnosti pri zmluvách uzatváraných na diaľku v súvislosti s digitalizáciou (napr. povinnosť informovať spotrebiteľa, ak je cena tovaru pre konkrétneho spotrebite...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-19 09:47:50 - Feat.: - Title: Pravidlá e-mail marketingu netreba brať na ľahkú váhu. Čo treba dodržiavať? 02 - Modified: 2023-05-18 10:57:01 - Feat.: - Title: Legislatíva: Môžete použiť ochrannú známku vášho konkurenta? 03 - Modified: 2022-08-25 09:18:28 - Feat.: - Title: Online predaje rastú, ale stále nakupujeme viac v kamenných obchodoch. Hlavnou výzvou je omnichannel 04 - Modified: 2021-08-30 13:36:12 - Feat.: - Title: Základná rada podnikateľom: Aby green marketing neskĺzol do greenwashingu
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 20:13