Children ‘s Health Defense
StoryEditor

Facebook a Instagram vymazali stránky prominentnej skupiny, ktorú vedie potomok dynastie Kennedyovcov

22.08.2022, 09:02
Autor:
ČTKČTK

Skupina Children ‘s Health Defense patrí medzi najsilnejších odporcov očkovania v USA.

Sociálne siete Facebook a Instagram vymazali, kvôli šíreniu nebezpečných dezinformácií, účty skupiny Children ‘s Health Defense, vedené potomkom politickej dynastie Kennedyovcov. Denník The New York Times (NYT) organizáciu Roberta F. Kennedyho mladšieho označil za jednu z najsilnejších skupín odporcov očkovania v Spojených štátoch. Spoločnosť Meta, ktorá uvedené platformy prevádzkuje, zásah proti nej zdôvodnila opakovaným porušovaním pravidiel okolo dezinformácií o pandémii covidu-19.

Children‘s Health Defense (CHD) vo vyhlásení uviedla, že dvojicu zablokovaných stránok sledovalo spolu vyše pol milióna užívateľov. Kennedy vo vlastnom oznámení vykresľoval spomínané sociálne siete ako „zástupcov ťaženia federálnej vlády s cieľom umlčať všetku kritiku drakonických vládnych opatrení". Vláda USA v súčasnosti vyžaduje len minimum protiepidemických nariadení spojených s pandémiou covidu-19.

Kennedy je synom niekdajšieho senátora Roberta „Bobbyho" Kennedyho a je jednou z tvárí hnutia proti očkovaniu v USA. Po nástupe pandémie covidu-19 sa zviditeľnil falošnými tvrdeniami o koronavíruse a kritikou nariadenia ohľadom nosenia rúšok či očkovania, ktoré znižuje riziko ťažkého priebehu choroby a zachránila vo svete milióny životov.

Skupina CHD je, podľa denníka NYT, široko vnímaná ako symbol hnutia odporcov očkovania. V poslednom čase opakovane spochybňovala bezpečnosť vakcín proti covidu-19 a šírila nepravdivé tvrdenie, že spôsobujú poškodenie orgánov a škodia tehotným ženám. Organizácia sa tiež snažila podkopávať dôveru v iné vakcíny.

Facebook a ďalšie veľké internetové platformy v posledných rokoch zaviedli pravidlá namierené proti takejto rétorike, analytici ale opakovane poukazujú na medzery v ich vymáhaní. Po zásahu proti CHD médiá podotýkajú, že stránky niektorých regionálnych pobočiek organizácie zostávali aktívne, rovnako ako Kennedyho osobná stránka, ktorá má skoro 250.000 sledujúcich. Jeho instagramový účet bol zablokovaný už na začiatku minulého roka.

Riaditeľka organizácie Digital Innovation and Democracy Initiative, Karen Kornbluhová, hodnotila zablokovanie Kennedyho stránok skupiny slovami „príliš málo a príliš neskoro". „Platformy sa namiesto toho musia vysporiadať s algoritmami a ďalšími systémovými medzerami, ktoré umožňujú, aby sa z ich stránok stávali zbrane," citoval ju denník The Guardian.

Pokračujúce problémy sociálnych sietí s aktivistami proti očkovaniu dokladuje aj článok agentúry AP o internetovom „extrémistickom" hnutí známom ako V_V. To je údajne aktívne vo Francúzsku a Taliansku, pričom jeho členovia majú na konte obťažovanie lekárov a zdravotníckych činiteľov, ako aj pokusy o sabotáž očkovacích centier.

Facebook na konci minulého roka, kvôli vyhrotenej rétorike, zmazal viacero účtov spojených s danou skupinou. „To ale V_V nezastavilo a skupina naďalej používa facebook a ďalšie platformy. Okrem toho tak, ako mnohé iné antivakcinačné skupiny vo svete, rozšírila svoje portfólio o popieranie klimatických zmien alebo antidemokratické oznámenia,"uvádza AP. Keď na pokračujúce aktivity upozornila, uvedená sociálna sieť v reakcii oznámila, že v tejto veci vymazala ďalšiu stovku účtov.

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-05-02 08:55:35 - Feat.: - Title: Influencerka Lady Zika hovorí na sieťach o viere v Boha. Podľa sledujúcich šíri nenávisť a homofóbiu 05 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 03:17