StoryEditor

8 krokov ako zvýšiť cenu. Dá sa to aj bez paniky

  • Cenotvorba je Achillova päta mnohých podnikateľov, ktorí práve rozbiehajú biznis alebo už narástli a rozvíjajú svoju značku.
  • Nastavenie cien ovplyvňuje aj inflácia, ktorá v súčasnosti tlačí na ich zvyšovanie.
  • Niektorí podnikatelia by sa mu najradšej vyhli, pretože nevedia, ako ich správne nastaviť.
  • Pozrite sa na cenotvorbu z hľadiska marketingového mixu.

Cenotvorba nespočíva iba v určovaní cien produktov alebo služieb, ale zohľadňuje celkové vnímanie ich hodnoty pre zákazníkov. Jej základom je stanovenie cenovej úrovne, ktorá sa dynamicky mení podľa toho, v akej fáze životného cyklu sa nachádza váš produkt alebo služba. Ovplyvňuje ju aj to, aký je po nich dopyt, aká je vaša ponuka, či majú konkurenciu na trhu a či o nich zákazníci prejavujú záujem.

Súčasný marketing je viac o značke než o samotnom produkte. Vezmime si ako príklad značku, ktorá ponúka luxusné autá. Je ťažké vytvoriť prémiový brand, ak ho ponúkame za nízku cenu. Ak to preháňame so zľavami, devalvujeme tým produkt, čo môže značne uškodiť jeho reputácii. V prípade, že vás inflácia alebo akákoľvek kríza prinútia zvyšovať ceny, uchopte to ako príležitosť. Zamyslite sa nad cenotvorbou nanovo.

Zvážte všetky náklady, ktoré súvisia so zvyšovaním. Dokonca aj tie, ktoré ste revidovali dávnejšie. Zahrňte do nej aj všetky ponúkané zľavy a ceny konkurencie. Častou chybou podnikateľov pri cenotvorbe je, že pri spočítavaní nákladov zabúdajú na investície do marketingu. Z marže však nestačí iba vyžiť, ale potrebujete si zarobiť aj na ďalšiu investíciu do vášho biznisu – či už ide o marketing, vývoj produktu, alebo o vzdelávanie vašich ľudí.

Potrebujete zvýšiť cenu? Pomôže vám 4P

P...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 10:38:05 - Feat.: - Title: E-commerce si s PPC (ne)vystačí. Čo si vyžaduje zmena správania spotrebiteľov a inovácie? 02 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Alex Prochyra:,,Biznisy, ktoré pozvú svojich zákazníkov do hrdinského príbehu rastú." 04 - Modified: 2023-12-04 11:31:02 - Feat.: - Title: DOMINIK HRABČÁK: DOBRÁ BUSINESS STRATÉGIA JE ZÁKLADOM PRE POCHOPENIE ROZDIELU MEDZI KLIENTOM A PARTNEROM 05 - Modified: 2023-10-09 07:45:51 - Feat.: - Title: Marketingová stratégia: Prečo sa občas treba pozrieť aj "back to the roots"?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
12. apríl 2024 19:20