StoryEditor

Vzniká film o kauze Gorila. Pripravujú ho tvorcovia Čiary a Kandidáta

29.09.2017, 17:00
Politickým trilerom o korupcii na najvyšších miestach chcú osloviť široké publikum.

Wanda Adamík Hrycová, producentka Čiary, druhej najúspešnejšej slovenskej snímky tohto roka, sa pustila do prípravy politického trileru o korupcii na najvyšších miestach s názvom Gorila. Filmom o cynizme moci, o zákulisných hrách a prepojení politických špičiek s finančnými skupinami chce osloviť široké publikum.

Téma je podľa producentky stále aktuálna naprieč všetkými skupinami spoločnosti. „Je to aktuálna téma, ktorá vypovedá veľa o dobe, ktorú žijeme. Chcem robiť veci, ktoré sú relevantné,“ hovorí Hrycová o tom, prečo si ako tému svojho ďalšieho filmu zvolili práve kauzu Gorila.

Scenáristom filmu je Peter Balko, ktorý je podpísaný pod divácky úspešnými snímkami Čiara či Kandidát. Réžie sa zhostil Jonáš Karásek, ktorý režíroval Kandidáta (2013). Témou snímky bola sila médií, ktoré môžu manipuláciou s udalosťami ovplyvňovať spoločenské dianie. Karásek v ňom parodoval aj marketingovú brandžu, ktorú dobre pozná.

„Gorila bola určite kauza, ktorá pohla Slovenskom a zmobilizovala davy. Širšia verejnosť sa začala viac zaujímať  o prepojenia finančných skupín na politikov, pred tým sa o oligarchoch až toľko nehovorilo. V tej dobe sme pripravovali film Kandidát, ktorý sa z nadsázkou tiež snažil odkryť určitú  časť pozadia politiky. Pamätám si, ako sme si vtedy povedali, či realita až príliš nepredčila našu fikciu,“ hovorí pre Stratégie Karásek.

​Projekt je zatiaľ v štádiu písania scenára. Budú tvorcovia filmu konfrontovať aj hlavných „účastníkov“ kauzy (Haščák, Fico, Malchárek)? „Veľmi rada by som sa o tejto téme rozprávala s ľuďmi, ktorí o nej vedia najviac. Či sa nám to podarí, v tejto chvíli však netuším,“ vraví producentka.

V tomto Smere som dosť skeptický, či sa s nami bude chcieť niekto z nich baviť na túto tému, určite sa však pokúsime kontaktovať čo najviac zainteresovaných,“ dopĺňa režisér.

Pravosť dokumentu s krycím názvom Gorila bola od začiatku spochybňovaná a kauza doteraz nebola potvrdená ani vyvrátená. Na otázku, či sa neobáva prípadných súdnych sporov, Hrycová hovorí: „My nejdeme točiť dokument. Chystáme hraný film, kde bude istá miera fikcie pre vybudovanie pútavého príbehu priam nevyhnutná a nijako sa tým netajíme. Nevidím teda dôvod pre súdne spory.“

„Tento film by mal byť fikcia, ktorá bude mať s realitou v konečnej podobe spoločný možno len motív sledovania, úniku informácií, korupcie,“ uzatvára Karásek.

Film s rozpočtom 1 milión eur sa bude nakrúcať v Bratislave a okolí, začať by sa malo na jar v roku 2019. Kinopremiéra je naplánovaná na začiatok roka 2020.

O filme Gorila:

Gorila prinesie fiktívny príbeh o mužovi, ktorý sa vedel v každej dobe dobre zorientovať a zariadiť. O mužovi, ktorý je ochotný kvôli moci a peniazom obetovať všetko – ľudský život, rodinu, aj vlastnú dušu.

Ústredným motívom príbehu je uniknutý spis, kde sú zaznamenané rozhovory oligarchu Vysokého s vplyvnými politikmi. Tie odkrývajú jeho obchodné plány - tunelovanie štátnych podnikov a vytvorenie novej politickej strany, aj jeho pomer s riaditeľkou Fondu národného majetku.

Kauzy sa chopia všetky médiá a vrhnú na Vysokého neželanú pozornosť verejnosti. Rozbehne sa sled napínavých i bizarných udalostí, do ktorých sú zatiahnutí aj drogovo závislý minister, frustrovaná manželka, ale i nahnevaná verejnosť, ktorá baží po spravodlivosti.

Kauza Gorila Kauza Gorila TASR/M. Kapusta

O politickej kauze Gorila:

V kauze Gorila, ktorá doteraz nebola potvrdená ani vyvrátená, ide o údajný spis Slovenskej informačnej služby zo sledovania šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten sa mal v rokoch 2005 a 2006 stretávať v byte na Vazovovej ulici v Bratislave s politickými špičkami.

Byt na Vazovovej ulici, kde sa malo odohrávať údajné odpočúvanie

​Tajný dokument so zaznamenanými rozhovormi Haščáka s vplyvnými politikmi prenikol na verejnosť v decembri 2011. Po ich medializácii sa rozpútali masové verejné protesty. Pravosť dokumentu s krycím názvom Gorila však bola od začiatku spochybňovaná a kauza nebola dodnes vyšetrená. Konečný verdikt, či je spis a veci v ňom pravdivé, doteraz nepadol.

Obsahom uniknutého spisu sú okrem rozhovorov aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK. Do kauzy Gorila mala byť zapojená aj predsedníčka Fondu národného majetku Anna Bubeníková (SDKÚ-DS). Podľa spisu dostávala provízie cez firmu Elementa, v ktorej figuroval jej manžel.

​Na korupčnú kauzu zareagovala verejnosť protestnými zhromaždeniami. Prvý protest Gorila bol v Bratislave 27. januára 2012, podľa odhadov sa ho zúčastnilo okolo 4000 ľudí. Protesty sa organizovali aj v ďalších slovenských mestách a neskôr časť organizátorov protestov predstavila Občiansku výzvu 2012.

O kauze vznikli dve knihy. Prvá s názvom Gorila vyšla v roku 2012, jej autorom je Tom Nicholson. Druhá kniha Vlastnou hlavou (s podtitulom Ako predal Fico krajinu oligarchom) od autora Mareka Vagoviča vyšla v roku 2016. Obaja novinári v nich otvorene opisujú korupciu na najvyšších miestach.

01 - Modified: 2017-11-19 19:17:20 - Feat.: 0 - Title: Októbrové kino premiéry: Snehuliak, Mečiar aj dráma s Kate Winslet 02 - Modified: 2017-10-03 16:25:27 - Feat.: 0 - Title: Človek, ktorý zmenil Slovensko. Pozrite si trailer nového dokumentu Mečiar 03 - Modified: 2017-12-13 13:12:35 - Feat.: 0 - Title: Mafiáni sa vrátia na obrazovky. Druhá séria má názov Súmrak bossov 04 - Modified: 2017-09-21 14:28:39 - Feat.: 0 - Title: Za Slovensko na Oscaroch zabojuje Čiara 05 - Modified: 2017-09-12 12:26:22 - Feat.: 0 - Title: Karáskov film Labuť zaujal na medzinárodných festivaloch 06 - Modified: 2018-04-04 12:45:00 - Feat.: 0 - Title: Najúspešnejší slovenskí producenti: Kedy slovenský film zarobí?
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:35