StoryEditor

Facebook mal výpadok. Nefungoval ani Messenger, Instagram či WhatsApp

04.10.2021, 18:30
Autor:
dcdc
Globálny výpadok trval vyše šesť hodín. Odborníci hovoria o problémoch s DNS.

Tento web nie je dostupný. Ľutujeme, vyskytol sa nejaký problém. To sú vety, ktoré používatelia Facebooku, Instagramu a WhatsAppu začali vidieť na svojich obrazovkách v pondelok podvečer. Problémy sa Facebooku podarilo vyriešiť až pred polnocou. 

Výpadky po celom svete podľa služby downdetector nastali okolo piatej hodiny. Oficiálne dôvody komplikácií najskôr neboli známe. Facebook iba upozorňoval používateľov na nedostupnosť stránky, pričom ako potenciálnu príčinu uvádzal technické problémy.

Aplikácie Instagram a WhatsApp sa dali spustiť, no nenačítavali nový obsah ani čety. Odosielanie správ nefungovalo ani na Messengeri. Paralyzované zostali navyše aj ďalšie služby, ktoré umožňujú prihlasovanie prostredníctvom Facebooku.

Šéf komunikácie Facebooku Andy Stone prostredníctvom Twittru oznámil: „Sme si vedomí toho, že niektorí ľudia majú problém s prístupom k našim aplikáciám a produktom. Pracujeme na tom, aby sa veci vrátili do normálu čo najskôr, a ospravedlňujeme sa za všetky nepríjemnosti.“

Správy o chybách sa zobrazovali vo všetkých troch službách v aplikáciách pre iOS a na webe. Používateľov vítali chybové hlásenia ako: „Ospravedlňujeme sa, niečo sa pokazilo“, „Chyba servera 5xx“ a ďalšie.

Vysoký nárast návštevnosti zaznamenal po týchto udalostiach Twitter. Sociálna sieť dokonca uverejnila príspevok v znení: "Ahojte doslova všetci."

Twitter

Médiá hovoria o najväčšom výpadku Facebooku v histórii sociálnej siete. Výpadok sa týkal dokonca aj interných nástrojov, ktorými komunikujú vzájomne zamestnanci Facebooku.

Podľa zahraničného odborníka na cyber kriminalitu Briana Krebsa za výpadkom treba hľadať problémy s DNS (Domain Name System). Krebs vysvetľuje, že záznamy DNS, ktoré hovoria systémom, ako nájsť Facebook a Instagram, „boli dnes ráno stiahnuté z káblov globálneho smerovania“. V tejto chvíli však nie je jasné, ako sa to stalo.

Opakované pokusy používateľov dostať sa do nedostupných serverov navyše generovali ďalšiu záťaž na DNS a spôsobovali firmám sekundárne preťaženie. Výpadkom si preto napríklad prešla aj pevná sieť českého Vodafonu.

Niektoré vymyslené teórie hovoria o tom, že výpadok si spôsobil Facebook sám. Dôvodom malo byť blížiace sa utorňajšie vypočutie bývalej zamestnankyne modrej sociálne siete Frances Haugenovej. Tá počas víkendu priznala, že ona stojí za únikom interných štúdií s označením Facebook Files.

Ide o zistenia, podľa ktorých Facebook a Instagram spôsobujú u mladistvých psychické problémy, zníženie sebavedomia, poruchy príjmu potravy a dokonca aj samovražedné myšlienky. Haugenová sa má v utorok pred Kongresom vyjadriť k téme ochrany detí na internete ako aj k poburujúcim zisteniam. 

01 - Modified: 2021-11-26 08:24:19 - Feat.: 0 - Title: Facebook Files: Interné dokumenty zverejnila bývalá zamestnankyňa firmy 02 - Modified: 2021-10-01 14:52:52 - Feat.: 0 - Title: Instagram škodí psychike mladých, tvrdí nová štúdia. Facebook sa snaží upokojiť kritikov 03 - Modified: 2021-09-30 15:44:26 - Feat.: 0 - Title: Facebook reaguje na rastúcu popularitu TikToku. Spúšťa vlastné reels
01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-05-23 11:17:36 - Feat.: - Title: WhatsApp umožní upravovať správy do 15 minút od odoslania 05 - Modified: 2023-05-02 08:55:35 - Feat.: - Title: Influencerka Lady Zika hovorí na sieťach o viere v Boha. Podľa sledujúcich šíri nenávisť a homofóbiu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:24