Slovenská republika / Ukrajina, 2017, 108 min. Réžia: Peter Bebjak Scenár: Peter Balko Hrajú: Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Eugen Libezňuk, Zuzana Fialová, Andy Hryc, Produkcia: Wandal Production (SK), Garnet International Media Group (UA), Rozhlas a televízia Slovenska (SK), HomeMedia Production (SK), Martin Kohút (SK) Adam Krajňák je otcom rodiny a zároveň hlavou pohraničnej kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cez slovensko-ukrajinskú hranicu cigarety. Keď ale jedna z dodávok stroskotá, spustí sa lavína konsekvencií, počas ktorých bude musieť spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doposiaľ nechcel prekročiť. Snímka vznikla v majoritnej slovenskej produkcii, na festivale v Karlových Varoch mať svetovú premiéru, súťažiť bude v sekcii Hlavná súťaž. Návštevníci slovenských kín si budú môcť snímku pozrieť od 3. augusta.Wandal Production
StoryEditor

Čiara mala premiéru v Česku. Producentka Wanda Adamík Hrycová verí, že ju český divák ocení

04.11.2017, 11:01
Hoci mala Čiara na Slovensku mimoriadny úspech, odhady českého distribútora sú skeptické.

Dráma Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej prišla do slovenských kin 3. augusta. Téma pašerákov a prevádzačov na našej východnej hranici vyvolala u divákov mimoriadny záujem a prišli si ho pozrieť v rekordnom počte.

Už počas prvého víkendu vypredala kiná a s návštevnosťou takmer 70-tisíc prekonala aj premiéry najúspešnejších snímok Únos a Všetko alebo nič. Aj v menších mestách boli kinosály plné, niektoré miestne kiná museli kvôli vysokému záujmu zaradiť mimoriadne predstavenia.

Celkovo videlo Čiaru v slovenských kinách viac než 320-tisíc divákov a je druhým najúspešnejším slovenským filmom tohto roka. Práve sa začala jeho distribúcia v českých a ukrajinských kinách. České kiná snímku uvádzajú v originálnom znení s českými titulkami.

​Producentka Wanda Adamík Hrycová pre Stratégie hovorí, aké očakávania má od návštevnosti snímky v susedných krajinách.

Čiara má za sebou premiérovy víkend v Českej republike. Prišlo si ju pozrieť 4974 divákov (k 30.10.). Ako ste spokojná s návštevnosťou?
Ja som spokojná, nakoľko sme za prvý víkend pritiahli do kina toľko ľudí, koľko bol pôvodne odhad českého distribútora na celkovú návštevnosť. Ich odhady boli od začiatku mizerné, v Česku mi všetci tvrdia, že ten film nebude mať žiadnu návštevnosť.​

Aké máte očakávania?
Ja som optimistka a aj keď viem, že návštevnosť bude s tou slovenskou neporovnateľná, verím, že ich presvedčíme, že ak sa film podarí, dokáže ho oceniť aj český divák.

Film bol pri svojej premiére v Českej republike nasadený do 57 kín.
Film nám vôbec nenasadili v Brne, čo je druhé najväčšie mesto v Česku. Neboli sme tam ani v multiplexe, ani v jednosálovkách a napriek tomu sme urobili slušný víkendový výsledok. Práve vďaka nemu sa Brno nakoniec rozhodlo film do kina predsa len nasadiť a od tohto štvrtka sme už aj v Cinema City v Olympii.​

Akú celkovú návštevnosť predpokladáte?
Ja dúfam, že pokoríme hranicu 30-tisíc. Môj distribútor má výrazne nižšie odhady.​

Čiara cez víkend premiérovala aj v Kyjeve a práve prichádza do ukrajinskej distribúcie. Aké ohlasy máte po premiére?
​Premiérové publikum bolo filmom nadšené. Ako Čiaru prijme bežný ukrajinský divák, však netuším a som na to nesmierne zvedavá.​

Wandal production

​Čiara vznikla na námet producentky filmu Wandy Adamík Hrycovej, na filme pracovala štyri roky, od leta 2013. Ambíciou producentky bolo priniesť do kín "film pre bežného multiplexového diváka, ale s festivalovým potenciálom". To sa Čiare podarilo. Oslovila široké spektrum divákov a úspech dosiahla aj na festivaloch.

film ciara karlovy vary instagram/mastalirtomas

​Z Karlových Varov, kde bola ako jediný slovenský film zaradená do hlavnej súťaže, si Peter Bebjak odniesol cenu za najlepšiu réžiu. Z prestížneho filmového festivalu v Chicagu si odniesla hlavnú cenu v kategórii Best Art Direction. Čiara bude Slovensko zastupovať aj na Oscaroch, členovia akadémie ju vybrali spomedzi 11 prihlásených slovenských filmov.

Príbeh filmu je inšpirovaný skutočnými udalosťami z prostredia slovensko-ukrajinskej hranice v lete 2007, pár mesiacov pred vstupom Slovenska do schengenského priestoru. V kriminálnom príbehu s prvkami trileru i čiernej komiky sa v hlavných úlohách predstavili Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Andy Hryc, Eugen Libezňuk a Zuzana Fialová.

​Film s rozpočtom 1,31 milióna eur produkčne zastrešila spoločnosť Wandal Production, koprodukčne sa podieľali na výrobe HomeMedia Production, RTVS a ukrajinská spoločnosť Garnet International Media Group. Výrobu filmu podporili dotáciami Audiovizuálny fond, Creative Europe, DERZKINO - Ukrainian State Film Agency a Ministerstvo kultúry SR.

01 - Modified: 2018-03-27 14:51:47 - Feat.: 0 - Title: Režisér Jonáš Karásek: Náš film je drsný aj kontroverzný 02 - Modified: 2017-10-31 15:56:24 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza slovenský psychotriler DOGG. Pozrite si trailer 03 - Modified: 2017-10-28 17:42:05 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza prvý film o youtuberoch. Šesť českých hviezd odhalí svoj skutočný život 04 - Modified: 2017-10-29 18:33:15 - Feat.: 0 - Title: November v kinách bude akčný i veselý. Na plátna sa vrátia Thor či Batman, ale aj "noví" Nedotknuteľní
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-21 08:03:10 - Feat.: - Title: Režisér Priznania Braňo Mišík: Rozmýšľam nad seriálom s témou hoaxov 05 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:23