Sputnik
StoryEditor

Český Sputnik nafúkol počet ľudí na zhromaždení v Prahe. Tisícnásobne

22.11.2017, 12:52
Autor:
dbsdbs
Ruský Sputnik napočítal na pražskom zhromaždení 100-tisíc ľudí.

Česká verzia ruského propagandistického webu Sputnik informoval o pražskom zhromaždení, na ktorom si prítomní pripomínali 120. narodeniny maršála Koneva. Podľa článku sa pri soche zišlo sto tisíc ľudí. "Přes 100 tisíc obyvatel českého hlavního města a řada známých politiků se zúčastnila v úterý mítinku věnovaného 120. výročí narození maršála Ivana Koněva. Účastníci mítinku vyzvali úřady obvodu Praha 6, aby nepokazily pomník žádnými dodatečnými nápisy a ctili památku vojáků Rudé armády, kteří osvobodili Československo od fašismu v roce 1945," píše sa v článku. 

Na tom istom zhromaždení boli aj novinári z iných českých médií. Portál Aktuálne.cz ich tam napočítal výrazne menej. "U sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 se setkali komunističtí politici a aktivisté, dorazily i maršálovy vnučky. ... Lidí dorazilo asi sto, zhruba pětina z nich drží protikomunistické transparenty, připomínající zločiny "rudých" v Evropě," píše redaktor v článku ktorý dopĺňa video zo zhromaždenia. 

Sputnik sa tak pri dezinformácii pomýlil tisícnásobne. Ruská tlačová agentúra a rozhlasová sieť etablovaná v desiatkach krajín, publikuje v tridsiatich jazykoch a šíri Kremľom podporovanú verziu spravodajstva. Je považovaná za nástroj ruskej propagandy, nedávno zakázali jej reklamu na Twittri ako reakciu na vyšetrovanie zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb v minulom roku.  

Súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník čelil problému v marci tohoto roku keď TASR, ktorej v tom čase šéfoval, podpísala so Sputnikom zmluvu o spolupráci. Po kritike od nej slovenská tlačová agentúra odstúpila. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:13