StoryEditor

Najvyšší súd potvrdil, že šéfredaktor časopisu Zem&Vek je vinný z extrémizmu

26.10.2021, 17:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Rostas musí zaplatiť pokutu 4000 eur, v opačnom prípade si odpyká tri mesiace vo väzení.

Najvyšší súd dnes potvrdil predminuloročný verdikt nižšieho súdu, podľa ktorého je obžalovaný šéfredaktor časopisu Zem&Vek Tibor Eliot Rostas vinný z extrémistického činu v súvislosti s jeho článkom o Židoch. Za to musí zaplatiť pokutu 4000 eur, v opačnom prípade si odpyká tri mesiace vo väzení.

Odsudzujúci verdikt za trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia je právoplatný. Rostas prostredníctvom svojho advokáta odkázal, že pokutu nezaplatí a že sa považuje za politického väzňa.

Rostas čelil obžalobe za článok s titulkom Klin Židov medzi Slovanmi z roku 2017, v ktorom obviňoval Židov z rozvracania spoločnosti. Využil na to dobové citácie rôznych osobností slovenskej histórie, ktoré sa negatívne vyjadrovali voči židovskej komunite. 

Pojednávania na najvyššom súde sa Rostas nezúčastnil. Nebol totiž vpustený do súdnej miestnosti kvôli tomu, že si odmietol nasadiť rúško, ktorého nosenie je v interiéroch povinné. Na súd sa nedostal ani exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin z toho istého dôvodu. Argumentoval tým, že mu to nijaký zákon ani Ústava neprikazuje. 

Zem&

Verdikt Najvyššieho súdu je právoplatný. Pokiaľ by Rostas nezaplatil peňažný trest 4000 eur, išiel by do väzenia na tri mesiace. Senát zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a aj obžalovaného. Odvolací súd sa v utorok zaoberal odvolaním oboch procesných strán voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z decembra roku 2019.

Rostasov obhajca Ľubomír Hlbočan po opustení súdnej siene uviedol, že voči verdiktu podajú dovolanie. Jeho klient peňažný trest nezaplatí a pôjde radšej na výkon trestu. Nepovažuje jeho konanie za trestné a Rostas je podľa Hlbočana politickým väzňom. ​Rostas už skôr vinu v prípade odmietol a tvrdil, že článkom nevyzýval na nenávisť. 

„Bol uznaný za vinného zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia s tým, že aj tento súd konštatoval, že Rostas svojím článkom v časopise Zem a Vek hanobil židovskú komunitu v Slovenskej republike, čím sa v podstate snažil vyvolať negatívne myšlienky, negatívne postoje voči tejto komunite, čo je v rámci slovenského Trestného poriadku trestným činom,“ povedal médiám na margo rozhodnutia prokurátor Tomáš Honz.

01 - Modified: 2020-01-02 14:23:00 - Feat.: 0 - Title: Zem a vek už v Kauflande nenájdete. Reťazec končí s jeho predajom 02 - Modified: 2018-06-21 11:27:02 - Feat.: 0 - Title: Tesco môže nasledovať Billu, kvôli kauze okolo konšpiračného časopisu Zem a vek spúšťa audit 03 - Modified: 2019-10-20 08:50:31 - Feat.: 0 - Title: Prokurátor podal žalobu na šéfredaktora časopisu Zem a Vek Rostasa 04 - Modified: 2017-06-06 16:10:19 - Feat.: 0 - Title: Rostás môže pykať za článok v Zem a Vek. Špeciálna prokuratúra začala trestné stíhanie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 16:04