StoryEditor

Slovensko a Slovinsko opäť doplietli celý svet. Spôsobil to aj Fico

16.03.2018, 09:44
Autor:
klkl
Slovensko a Slovinsko si ľudia pletú pomerne často.

"Tento týždeň odstúpil slovenský premiér. Tento týždeň odstúpil slovinský premiér," začína svoj článok portál britskej BBC. Dianie v dvoch európskych krajinách s podobným názvom zmiatlo celý svet.

Slovensko a Slovinsko si ľudia pletú pomerne často. BBC pripomína aj nešťastný hokejový zápas Slovenska s Talianskom na Majstrovstvách sveta, kedy slovenským hokejistom pustili slovinskú hymnu. 

Koniec premiérov v oboch krajinách, ktorý prišiel prakticky v rovnaký deň, tak prinútil editorov svetových médií, aby svojim čitateľom vysvetlili rozdiely medzi Slovenskom a Slovinskom.

Príliš veľa spoločného

BBC upozorňuje, že je skutočne ľahké si krajiny pomýliť. "Ich vlajky sú takmer rovnaké - tvorené vodorovnými pásmi bielej, modrej a červenej farby. Základný rozdiel je v znaku, ktorý je užitočne v oboch prípadoch umiestnený naľavo," opisuje BBC a prikladá aj interaktívnu vlajku.

"Podobnosti pokračujú aj pri názvoch oboch štátov - Slovensko sa nazýva Slovenská republika, zatiaľ čo Slovinsko je Republika Slovenija," pokračuje ďalej britský portál a pripomína, že v názvoch jazykov oboch krajín je ešte menší rozdiel. Slovenčinu a slovenščinu si pri hľadaní svojho jazyka v zoznamoch zvyknú pomýliť aj rodáci. 

V závere autor odkazuje na profily jednotlivých krajín. Cynicky sa po kliknutí na odkaz "Čítajte o Slovinsku" dostanete na profil Slovenska a naopak.

Rozdiely vysvetľuje aj "Name explain" na Youtube: 

Rozdiel v polohe

Ako základný rozdiel medzi dvoma podobnými krajinami Briti označili ich polohu. "Slovinsko je pobrežná krajina hraničiaca s Talianskom a Chorvátskom na juhu Európy. Slovensko má však svoje susedné krajiny Poľsko a Českú republiku a svojimi turistickými miestami sa môže pochváliť hrady a hory."

"Obe krajiny sú bývalými socialistickými republikami a obe vznikli v ich modernej podobe na začiatku 90. rokov," opisuje históriu BBC a pripomína, že Slovinsko sa odtrhlo od Juhoslávie, Slovensko zase vzniklo po rozpade Československa.

Rovnakej téme sa venuje aj Politico. "Ak ste sa zobudili vo štvrtok zmätení, aby ste si prečítali  správy o rezignácii slovinského premiéra a slovenského premiéra - a premýšľali nad tým, či to bol len preklep, neboli ste jediný," začína svoj článok bruselský portál a vysvetľuje, že to skutočne stalo.

Politico dokonca uvádza, že fínska tlačová agentúra STT musela napísať opravu po tom, čo si dve krajiny pomýlila. Politico sa tiež pokúša vysvetliť rozdiely medzi Slovenskom a Slovinskom. Formou kvízu, v ktorom čitateľ hľadá rozdiely medzi dvoma krajinami. Tento článok je aktuálne najčítanejší  na celom portáli. 

Zmätok v minulosti

Aktuálna situácia - demisia oboch premiérov v rovnaký čas - však nie je prvým prípadom, kedy si ľudia vo svete Slovensko a Slovinsko mýlia. V minulosti sa objavili viaceré situácie, kedy si názvy Slovensko a Slovinsko boli jednoducho príliš podobné. Ľudia na Twitteri stále z času na čas hovoria o Melanii Trumpovej ako o "slovenskej rodáčke", napriek tomu, že sa narodila v slovinskej Sevnici.

Za Slovenku zvyknú označovať aj Trumpovu bývalú ženu Ivanu. Tá sa síce narodila v Československu, avšak je Češka. 

Ďalším príkladom je spomínaná pomýlená hymna. Za zmienku stojí aj článok The New Yorkeru z mája 2017, ktorý reportuje o akcii v Londýne, ktorú organizovali slovenská a slovinská ambasáda. Titul udalosti bol "Rozlíšte Slovensko a Slovinsko". Medzi pozvanými boli diplomati, politici a novinári. Ambasády sa zábavnou formou snažili vysvetliť rozdiely medzi jednotlivými krajinami. 

01 - Modified: 2017-04-02 09:48:33 - Feat.: - Title: Experiment pre Slovákov viedol k pôsobivému rastu. Washington Post nás dáva za príklad Škótom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 11:19