RTVS
StoryEditor

OTO nevypočul hlas ulice. A rozdelil divákov

19.03.2018, 13:01

Osemnáste udeľovanie cien Osobnostiam televíznej obrazovky v sobotu večer v Slovenskom národnom divadle nenaplnilo očakávania niektorých novinárov a používateľov Facebooku, lebo sa podľa nich osobnosti z radov novinárov a hercov v priamom prenose nedostatočne venovali aktuálnej spoločenskej situácii v našej krajine.

Podľa iných novinárov a používateľov Facebooku sa osobnosti z radov novinárov a hercov v priamom prenose venovali aktuálnej spoločenskej situácii v našej krajine až príliš. Galavečeru OTO 2018 sa upokojiť turbulentnú situáciu na Slovensku nepodarilo, hoci snahu o neprilievanie oleja do ohňa bola z obrazovky cítiť. Aj tak bolo odovzdávanie televíznych cien skôr polarizujúce.

A veľmi dlhé. 

Najväčšiu televíznu slávnosť pozorne sledujem najmenej od roku 2005. Dodnes sa priamy prenos v réžii Petra Nunéza snaží o najhonosnejší, najzábavnejší a najnablýskanejší večer v roku. Aj preto sa tak podobá na hollywoodske odovzdávanie Oscarov, aj preto trvá pravidelne aj dlhšie, ako tri hodiny. Niekedy je menej viac. 

​Najprv ale situácia v spoločnosti. Novinári a herci patria k tým, ktorí sa k nej vyjadrujú najviac. Novinárov sa bytostne dotýka, od vraždy investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej uplynuli len tri týždne. Spomedzi nich bola ako-tak priama len ocenená publicistka Kristína Kovesová z Markízy, ostatní víťazi hovorili skôr v náznakoch.

"Buďme spolu a hľadajme pravdu, lebo nič dôležitejšie nie je," povedal napríklad Marcel Merčiak. Viacerí zvolili v sobotu večer vo verejnoprávnom éteri umiernenú formu a svoj odkaz sústredili medzi riadky. Aj preto tak vynikol Milan Kňažko. Nový člen Siene slávy vyrazil dych: "Ministrom financií by sa mal stať Bašternák, ministrom vnútra Kočner a predsedníčkou vlády Trošková. Niečo už od premiéra chytila, dúfam, že premiér nič nechytil od nej," povedal doslova a pančlajn vyvolal želaný efekt. 

Herci ani novinári nevypočuli volanie protestujúcej ulice a Facebooku. Žiadne plamenné prejavy po vzore Zuzany Krónerovej o týždeň skôr na Českom levovi sa nekonali. Milan Kňažko spomenul, že mu niektorí naznačili, že vyjadrenie k udalostiam ktoré hýbu krajinou by bolo nevhodné. Nevieme kto a ako presne výhradu formuloval, ale ak chceli organizátori udržať emócie pod kontrolou, vlastne sa im to podarilo. 

V Česku bola verejnoprávna televízia platformou na spoločenskú kritiku, na Slovensku skôr pôsobila ako keby chcela obrusovať hrany a zmierňovať napätie. 

Priestor nevyužila ani na symbolické gesto podpory pre kolegov z vydavateľstva Ringier Axel Springer, pre ktorý Ján Kuciak pracoval. Hoci sa otváral pri odovzdávaní špeciálnej ceny týždenníka Plus 7 dní. Časopis, ktorý prinášal kauzy a diskusiu na vážne témy sa rozhodol oceniť Inkognito. Zábavnú a populárnu reláciu, ale až takú špeciálnu? 

A ešte k tej minutáži. Devätnásty OTO by mohol byť o rok v marci kratší pokojne aj o pol hodiny (na začiatok). Aspoň by sa do scenára a dokrútok dostalo viac lepšieho humoru. Naplniť tri hodiny kvalitným materiálom je náročná úloha aj na oveľa väčšom a talentovo bohatšom trhu s producentmi televíznej zábavy, ako je ten náš. 

Stačí málo, zbaviť sa troch kategórií. Už dlhšie sa ako zbytočné javia všetky spevácke.

Veľké televízie (Markíza, JOJ ani RTVS) už dávno nevysielajú hudobné programy, kde by mohli diváci konzumovať hudbu ako v minulosti. Známe tváre a živé pesničky počas vystúpenia sú asi dôležité, dá sa s nimi ale pracovať aj inak. Televízna doba prežila hudobné rebríčky a špecializované relácie, realitu by mohla odzrkadliť aj anketa. 

OTO 2018 prebehlo v mimoriadnej atmosfére, ktorú žijeme. Len deň pred ním stálo na námestiach viac ako sto tisíc ľudí volajúcich po zmene a slušnom Slovensku. Treba veriť, že do roka a do dňa napätie povolí a dilemu či mal špeciálnu cenu dostať zábavný program, alebo by lepšie vyznelo aj malé symbolické gesto nebude treba riešiť. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:19