Šéf Facebooku Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

Zuckerberg priznal, že sa sám stal obeťou akcie Cambridge Analytica

11.04.2018, 18:17
Autor:
ČTKČTK
Zuckerberg vysvetľoval okolnosti škandálu, pri ktorom Cambridge Analytica neoprávnene získala prístup k miliónom dát používateľov, ktoré využila na podporu volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa.

Škandál okolo Cambridge Analytica zasiahol aj Marka Zuckerberga, ktorého osobné dáta britská firma tiež zneužila. Šéf Facebooku to dnes povedal pri vypočutí v americkom Kongrese.

Rovnako ako v utorok v Senáte aj dnes v Snemovni reprezentantov Zuckerberg vysvetľoval okolnosti škandálu, pri ktorom Cambridge Analytica neoprávnene získala prístup k miliónom dát používateľov, ktoré využila na podporu volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa.

Regulácia Facebooku je nevyhnutnosť

Zuckerberg považuje za nevyhnutné, že komunikačná sieť bude regulovaná. Varoval ale poslancov, aby vo svojich návrhoch boli opatrní. Väčšie firmy ako Facebook majú viac prostriedkov, aby sa reguláciám mohli prispôsobiť; menšie spoločnosti by to ale mohlo ohroziť.

Šéf Facebooku, označovaný za jedného z najbohatších ľudí sveta, vypovedal už druhý deň na pôde amerického Kongresu o politike svojej firmy pri ochrane užívateľských dát a o úlohe, ktorú mohol facebook zohrať pri údajných pokusoch Ruska ovplyvniť americké prezidentské voľby v roku 2016.

Zuckerberg odmietol tvrdenie niektorých poslancov, že užívatelia Facebooku nemajú dostatočnú kontrolu nad svojimi osobnými dátami. "Zakaždým, keď sa ktokoľvek rozhodne niečo na Facebooku zdieľať, má kontrolu k dispozícii. Priamo pred sebou, nie skrytú kdesi v nastavení," povedal poslancom z výboru pre energetiku a obchod.

Zuckerberg hovoril o opatreniach

Šéf Facebooku potvrdil, že v tomto týždni spoločnosť začala užívateľov informovať, či sa ich dáta dostali do súboru sprenevereného firmou Cambridge Analytica.

Neodpovedal priamo na otázku, či jeho firma prispôsobí fungovanie sociálnej siete tak, aby osobné dáta užívateľov lepšie ochránila.

"Realizujeme a budeme realizovať kroky k tomu, aby sme obmedzili rozsah prístupu k týmto dátam," povedal Zuckerberg. Audit aplikácií, ktoré dáta využívajú, bude ale trvať "mnoho mesiacov".

Pri utorkovom vypočutí v Senáte, ktoré trvalo päť hodín, si Zuckerberg podľa amerických komentátorov počínal úspešne. Podľa televízie CNN z parlamentu odišiel ako víťaz.

01 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 02 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 03 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-14 08:07:07 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Veľká zmena pre administrátorov Facebook stránok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:27