StoryEditor

Maďarič kritizoval Rezníka, aj Fica s Dankom: Mám pocit, ako keby ste nás varili ako žabu

03.05.2018, 10:58
Autor:
chocho
Výbor v uznesení, ktoré jeho členovia na záver rokovania odhlasovali, odporúča Jaroslavovi Rezníkovi zlepšiť komunikáciu s verejnosťou.

"Stav, ktorý tam bol, nie je optimálny," vyhlásil o spravodajstve v RTVS riaditeľ tejto inštitúcie Jaroslav Rezník. Povedal to na rokovaní parlamentného výboru pre médiá a kultúru, kde prišiel poslancom vysvetliť napätú situáciu vo verejnoprávnom médiu.

Zažil som, čo je normalizácia

Rezník zároveň zdôraznil, že snaha zlepšovať tento stav nie je ovplyvňovaním novinárskej slobody.

​Šéf RTVS poslancom povedal, že je citlivý na slovo normalizácia. "Ja som zažil, čo je to normalizácia. Normalizácia je, keď vás vyhodia z roboty za to, že poviete, že to je okupácia a nie bratská pomoc a nikde si ani päť rokov neškrtnete," vyhlásil Rezník.

​Zákonodarcov ubezpečil, že "nijaká politická moc odkedy som prišiel nezasahovala, nezasahuje a pokiaľ tam budem ani nebude zasahovať do vysielania." Dodal, že kým bude vo funkcii riaditeľa RTVS, "tak to nebude žiadna iná moc."

Maďarič nešetril kritikou

Exminister kultúry a člen výboru pre médiá a kultúru Marek Maďarič sa vyjadril, že "situácia v RTVS nie je dobrá." Dôkazom podľa neho je, že vyše 60 redaktorov napísalo list verejnosti. "Či už s obsahom súhlasíme alebo nie," dodal.

Nezačalo to však podľa neho príchodom Jaroslava Rezníka. "Veľký podiel viny majú politici, ktorí dlho dozadu obviňovali RTVS, že je protivládna, že nie je verejnoprávna," vyhlásil Maďarič s tým, že tí politici pri voľbe šéfa RTVS nadradili politický aspekt nad výsledkami.

Exminister kultúry neskôr povedal, že do tejto skupiny politikov radí aj jeho straníckeho predsedu Roberta Fica, ktorý RTVS označoval za protivládne médium. Rovnako aj predsedu SNS Andreja Danka, ktorý hovoril o zoštátnení verejnoprávneho média.

​Maďarič na rokovaní výboru tiež kritizoval, že do vedenia spravodajstva prišli ľudia, ktorí predtým pracovali pre vládu alebo politickú stranu. Z prostredia politiky do vedenia spravodajstva RTVS prišli Petra Stano Maťašovská a Vahram Chuguryan.

"Mám z toho dnes pocit, že tak trochu, pán riaditeľ, ako keby ste nás varili ako žabu v tom hrnci," vyhlásil Maďarič a spomenul zrušenie investigatívnej relácie, odchod programového riaditeľa, koniec Olgy Bakovej a nepredĺženie zmlúv štyrom externým zamestnancom.

Jarjabek si rypol do Maďariča

Jarjabek Maďaričove slová vníma ako potvrdenie toho, že sa exminister kultúry nevyrovnal s tým, že Rezníka zvolilo v parlamente 95 hlasov. "To nie sú len poslanci vládnej koalície, to je ústavná väčšina," upozornil. Takisto poznamenal, že ak sa spomína otvorený list nespokojných redaktorov, je potrebné spomenúť aj to, že od redaktorov RTVS dostali pred voľbou generálneho riaditeľa poslanci list, aby nevolili Rezníka, ale Václava Miku. "Tá súčasná situácia bola zasiata dlho pred voľbou riaditeľa RTVS," poznamenal Jarjabek.

Tiež pripomenul ostrú kritiku, ktorú si vyslúžilo nadštandardné odmeňovanie členov manažmentu v období Miku. Pýtal sa preto, či pretrvávajú 6 až 8-tisícové platy. "Kasty už nie sú," povedal Rezník, podľa ktorého vedenie RTVS razí cestu spravodlivého odmeňovania. "A v tomto zmysle si nemyslím, že manažment má byť úplne odtrhnutý od ostatných," dodal.

Podľa Bugára mohol manažment RTVS veci, ktoré sa „prepierajú“ v médiách, odkomunikovať lepšie. Súčasne vyjadril znechutenie nad tým, čo si o tejto téme prečíta v médiách. "Myslím si, že aj keby tu padli akékoľvek argumenty, niektorých by aj tak nezaujímali, pre nich je to rozhodnuté,“ uviedol ohľadom medializovaného vyhlásenia skupiny novinárov.

Výbor v uznesení, ktoré jeho členovia na záver rokovania odhlasovali, odporúča Rezníkovi zlepšiť komunikáciu s verejnosťou.

01 - Modified: 2018-05-04 09:17:07 - Feat.: 0 - Title: Čo nové v RTVS? Zuzana Kovačič Hanzelová dostala kárne opatrenie 02 - Modified: 2018-05-02 14:14:03 - Feat.: 0 - Title: RTVS reaguje na situáciu v spravodajstve, odmieta akékoľvek zásahy 03 - Modified: 2018-05-03 11:52:58 - Feat.: 0 - Title: Vahram Chuguryan: Verejné kritizovanie vedenia predsa nemôže zaručovať externistom imunitu 04 - Modified: 2018-04-28 13:17:07 - Feat.: 0 - Title: RTVS ukončuje spoluprácu s ďalšími externistami. Zamestnanci hovoria o normalizácii
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:25