Dušan JarjabekHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Vydavatelia protestujú voči zákonu Smeru: Právo na odpoveď je prejav egoizmu niektorých politikov

25.01.2019, 08:45
Autor:
(pš)(pš)tsts
Vydavatelia zároveň žiadajú ministerstvo o podporu odbornosti.

Asociácia vydavateľov tlače (AVT) je znepokojená najnovším vývojom v oblasti mediálnej legislatívy a odmieta návrh novely tlačového zákona predložený dvojicou poslancov Smeru. Sporným je najmä bod, ktorý by vrátil politikom a verejným činiteľom právo na odpoveď.

Právo na odpoveď znamená, že ak politici budú mať pocit, že informácie v článku sa dotýkajú ich cti, dobrej povesti alebo vôbec, že ide o článok, ktorý nie je pravdivý, majú právo na odpoveď, ktoré vydavateľ uverejní bezodplatne.

Právo na odpoveď už v našich zákonoch bolo a už v tom čase ho vydavatelia považovali za vážne  ohrozenie nezávislosti médií, ako aj ich vydavateľskej autonómie. V roku 2008 ho zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Vláda Ivety Radičovej ho neskôr pozmenila, vzťahovalo sa iba na fyzické osoby. V súčasnosti ho poslanci strany Smer-SD Dušan Jarjabek a Miroslav Číž chcú zmeniť, právo na odpoveď chcú vrátiť aj pre politikov a verejných činiteľov.

To je dôvod, prečo AVT reaguje a vydáva odmietavé stanovisko voči pripravovanému zákonu.

Vydavatelia sa zhodujú, že nevedia o žiadnom prípade, kedy by politik nedostal relevantný priestor na reakciu. "Naopak, časté sú prípady, kedy politici nie sú ochotní odpovedať ani na tie otázky, ktoré dostanú, pričom nezriedka ide o vysokých štátnych funkcionárov a predstaviteľov Smeru," píše sa v stanovisku AVT.

AVT zdôrazňuje, že nové návrhy zákona nereagujú na naliehavú spoločenskú potrebu na zmenu právnej úpravy. Ide o prejav egoizmu a účelovej snahy obmedziť základné práva obyvateľov Slovenska len pre pocit ukrivdenosti zo strany niektorých politikov.

Z procesného hľadiska by AVT rada upozornila na skutočnosť, že ministerstvo kultúry zriadilo po kauze odňatia mobilného telefónu Pavly Holcovej vyšetrovateľmi pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov vydavateľov, vysielateľov, novinárov a ich stavovských organizácií, Generálnej prokuratúry a viacerých ministerstiev. Úlohou tejto skupiny je prísť s návrhom zmien legislatívy. Jej práca je však vrcholnými predstaviteľmi vládnucej koalície ignorovaná a stáva sa nezmyselnou.

Čoskoro uplynie rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. AVT s poľutovaním konštatuje, že pri príležitosti výročia nielenže nebudú platiť žiadne nové pravidlá ochrany novinárov a zlepšenia ich postavenia, ale opäť sa začínajú objavovať útoky politických špičiek na žurnalistov a médiá a snahy o skomplikovanie ich práce.

AVT vyzýva  predstaviteľov štátu, aby zmenili tón aj obsah svojej komunikácie s novinárskou obcou a aby sa v prípade záujmu o mediálnu legislatívu zapojili do práce dočasnej pracovnej skupiny, ktorá funguje pri ministerstve kultúry.  AVT zároveň žiada ministerstvo, aby sa dištancovalo od návrhov, ktoré sú v rozpore s tým, o čom sa hovorí na odbornej pôde a aby sa zaručilo, že žiadne takéto návrhy v žiadnej podobe nepodporí. 

Členmi AVT  sú: News and Media Holding,  MAFRA Slovakia, Petit Press, Ringier Axel Springer SK, PEREX, JAGA GROUP, ŠPORT PRESS, STAR Production, MEDIA /ST, FPD Media, Barecz&Conrad Media. Čestnými členmi sú : Mediaprint-Kapa, Miloš Nemeček a Peter Mertus.

Predsedom predstavenstva AVT je Alexej Fulmek (Petit Press).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:14