Reuters
StoryEditor

Francúzsko zaviedlo digitálnu daň a USA spustilo vyšetrovanie

11.07.2019, 14:02
Autor:
ČTKČTK
Úrady preveria aj to, či má Paríž k zavedeniu trojpercentnej digitálnej dane dôvod.

Americký prezident Donald Trump nariadil vyšetriť, či francúzska daň namierená proti internetovým gigantom nediskriminuje americké firmy. Oznámil to v stredu americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer, podľa ktorého úrady preveria aj to, či má Paríž k zavedeniu trojpercentnej digitálnej dane dôvod.

Ak Washington usúdi, že sú americké firmy nespravodlivo zdaňované, môže prísť s odvetnými krokmi, napríklad v podobe ciel. Paríž sa obhajuje tým, že daň, ktorú dnes definitívne schválil Senát, je v súlade s medzinárodnými dohovormi.

​"Štáty sú v daňových otázkach suverénne. Takže z nášho hľadiska je nemiestne použiť obchodný nástroj na útok na suverénny štát," uviedlo podľa agentúry Reuters francúzske ministerstvo financií.

Návrh zákona o digitálnej dani dnes po dolnej komore parlamentu schválil aj Senát. Trojpercentnú daň z príjmov zo služieb poskytovaných vo Francúzsku sa podľa Reuters týka firiem, ktoré majú v tejto krajine príjmy nad 25 miliónov eur a celosvetovo nad 750 miliónov eur.

Platí spätne od začiatku tohto roka. Do štátnej pokladnice má priniesť peniaze od veľkých internetových firiem, ktoré zarábajú aj vďaka francúzskym používateľom internetu, ale sídlia v iných krajinách. Dani sa vo Francúzsku hovorí Gafa, podľa začiatočných písmen štyroch zásadných zamýšľaných platiteľov: Google, Amazon, Facebook a Apple.

Spojené štáty už niekoľkokrát podobné vyšetrovanie vykonali v súvislosti s obchodnými praktikami Číny alebo Európskej únie, voči ktorým Trump uplatňuje tvrdé vyjednávanie.

Ak by bol podľa Trumpa zistený prístup nespravodlivý, nariadil by zaviesť clá. Podľa Reuters môže byť nová francúzska daň začiatkom ďalšej obchodné roztržky medzi USA a EÚ.

Prezidentov krok voči Francúzsku vítajú zástupcovia oboch amerických politických strán v senátnom finančnom výbore, republikán Chuck Grassley a demokrat Ron Wyden. Podľa ich spoločného vyhlásenia je "daň z digitálnych služieb, ktorú chce zaviesť Francúzsko a ďalšie európske krajiny, jasne protekcionistické a nespravodlivo cieli na americké firmy spôsobom, ktorý Spojené štáty pripraví o pracovné miesta a poškodí amerického zamestnanca."

Francúzsko prišlo s daňou Gafa, keď sa na spoločnom zdaňovaní internetových firiem nedokázali zhodnúť únijné krajiny. Má ísť o dočasné opatrenie do chvíle, než sa v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) podarí uzavrieť medzinárodný dohovor o digitálnej dani.

Zavádzanie odvodov pre internetové firmy navrhujú aj ďalšie krajiny.

01 - Modified: 2020-08-24 11:12:26 - Feat.: - Title: Facebook má na daniach doplatiť Francúzsku vyše 100 miliónov eur 02 - Modified: 2019-11-19 07:41:57 - Feat.: - Title: Digitálnu daň zaviedlo Francúzsko, blízko sú Taliansko, Rakúsko aj Česko
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:31