StoryEditor

Diváci si zimnú olympiádu budú môcť pozrieť na športovej stanici RTVS a Eurosporte

28.01.2022, 07:00
Aké novinky si stanice pre svojich divákov pripravili? RTVS pripravila nové formáty, Eurosport avatarov.

Už o týždeň, v piatok 4. februára, sa otváracím ceremoniálom začnú zimné olympijské hry v Pekingu. Súťaženie športovcov v zimných športoch si diváci budú môcť pozrieť na športových kanáloch ako RTVS :Šport či zahraničnom Eurosporte. Aké novinky si stanice pre svojich divákov pripravili?

:Šport ponúkne živé prenosy aj športové dokumenty
Športový kanál verejnoprávnej televízie ponúkne divákom okrem televízneho aj rozhlasové vysielanie. Rovnako všetky dôležité informácie, vrátane priamych prenosov, nájdete aj na webe verejnoprávnej televízie.

Zimné olympijské hry sa začínajú netradične, len pol roka po letnej olympiáde, ktorá sa konala v Tokiu. Za štandardných okolností je časový úsek medzi letnou a zimnou olympiádou zhruba 1 a pol roka. Teraz je rozostup medzi nimi kvôli pandémii v polročnom časovom rozstupe, keďže letné olympijské hry boli posunuté o rok.

Na rozdiel od letnej olympiády bude RTVS ZOH z Pekingu vysielať z dvoch kontinentov. Priamo z Pekingu sa budú komentátori hlásiť už od skorých ranných hodín kvôli časovému posunu. Popoludní štafetu preberie štúdio v Mlynskej doline. „Samozrejme, všetky podstatné súťaže budeme komentovať priamo z dejiska olympiády,“ vysvetľuje riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko.

Kompletný olympijský program odvysiela RTVS výhradne na novom kanáli :Šport. Každodenné vysielanie sa začne vždy so štartom olympijských súťaží, medzi 3:00 až 4:00 hodinou ráno, skončí sa s ich koncom okolo 16:00 hodiny. Nasledovať bude blok záznamov z najdôležitejších súťaží a každý deň v prime time o 20.15 h prinesie RTVS sumárne štúdio ZOH 2022 s pohľadom na to najdôležitejšie a najzaujímavejšie dianie z daného dňa. Program bude kombinovaný s pôvodnými reportážami štábov RTVS priamo z dejiska ZOH 2022 v Pekingu.

Špeciálne formáty
RTVS zároveň pripravuje aj špeciálne formáty. Diváci sa môžu tešiť na pokračovanie seriálu dokumentov od Stana Ščepána Zlato, striebro, bronz. Povenujú sa rôznym medailovým športovcom ako biatlonistom Anastazii Kuzminovej a Pavlovi Hurajtovi, či snoubordistovi Radoslavovi Židekovi.

Verejnoprávny okruh odvysiela v premiére aj dokument o vystúpeniach slovenskej hokejovej reprezentácie v Lillehameri 1994, Turíne 2006 a Vancouveri 2010 pod názvom Slovensko: Hokej pod kruhmi. Pokračovať bude aj úspešná relácia Citronáda, v ktorej bývalý slovenský hokejový reprezentant Richard Lintner zglosuje s hosťami aktuálne dianie.

Hlavné tváre olympijského vysielania
Priamo z dejiska bude počuť komentátorov ako Marcel Merčiak, Pavol Gašpar, Marek Marušiak, Vladimír Genda,  Tomáš Košec či Matej Hajko. Nebudú chýbať ani experti Boris Valábik (hokej) a Veronika Velez Zuzulová (zjazdové lyžovanie). Najmä slovenským športovcom sa budú venovať traja reportéri RTVS Barbora Žiačiková, Dominik Kríž a Ľubomír Ondráš a hlavnými tvárami olympijského vysielania z bratislavské štúdia zvolili moderátorov Ľuboša Hlavenu a Oľgu Konečnú. V štúdiových vstupoch sa budú moderátori spájať naživo s našimi reprezentantmi, trénermi a inými členmi slovenskej olympijskej výpravy.

Zimné olympijské hry budú výrazne rezonovať aj vo vysielaní Rádia Slovensko. RTVS posiela do Pekingu dvoch rozhlasových redaktorov - Matúša Čunderlíka a Svetlanu Barátovú, ktorí budú o podujatiach informovať v živých vstupoch. RTVS prinesie poslucháčom v rozhlasovom vysielaní Rádia Slovensko naživo aj všetky zápasy slovenskej hokejovej. Moderované Olympijské štúdio Rádia Slovensko začne vysielať vždy o 4:30 hodine a olympijské sumáre z každého dňa zaznejú vždy po 18:25 h v Športžurnále Rádia Slovensko.

Od 28. januára bude spustená aj špeciálna podstránka na webe RTVS, na ktorej si diváci nájdu všetky informácie o olympiáde ako aj živé vysielanie. Všetky športové prenosy, ktoré budú odvysielané v televíznom vysielaní budú dostupné aj na webe, a to v najvyššom možnom rozlíšení Full HD.

Eurosport s novým interaktívnym štúdiom
Na olympijské hry sa pripravuje aj svetový športový kanál Eurosport. Športová stanica a jej materská spoločnosť Discovery prichádzajú s produkčným vysielaním, ktorý zabezpečí interaktívne štúdiu Eurosport Cube.  Zimné olympijské hry môžu sledovať športoví fanúšikovia nielen cez stanicu Eurosport, ale aj cez aplikáciu Eurosport Player.

Športový kanál sa pohral aj s číslami a vyšlo im, že budú vysielať a streamovať na 50 národných trhoch, v 19 jazykoch, odvysielajú 1200 hodín priamych prenosov a 13 701 komentovaných akcií.

Ich štúdio Eurosport Cube bude znovu, ako počas posledných letných olympijských hier, posúvať technologické hranice. Cube vytvorí v štúdiu kompletný virtuálny svet zimného strediska, ktoré ponúka široké možnosti prezentácií a športových analýz. Vďaka kombinácii filmovej a hernej technológie tak prináša revolúciu v prezentácii a analýze športu. Príprava celého štúdia im trvala viac ako rok.

Eurosport

​V štúdiu sa budú popri moderátoroch vznášať na mieru vytvorení avatari, ktorí budú údajne verne pripomínať športovcov konkrétnych zimných disciplín. Odborníci aj moderátori sa pomedzi nich budú môcť prechádzať a analyzovať drobné pohyby a výkony športovcov. Športový kanál chce okrem moderátorov a odborníkov do štúdia dostať aj priateľov a rodiny športovcov, aby tak mohli sprostredkovať autentické emócie.

Eurosport ponúkne počas olympiády aj dokumentárne programy, čím chcú fanúšikom dať možnosť zblízka spoznať niektorých významných športovcov ako napríklad Dorothey Wiererovú, Andreho Hoeflicha a Charlotte Kallaovú.

01 - Modified: 2022-02-21 15:38:02 - Feat.: - Title: Televízie menia program. V utorok prinesú naživo návrat a oslavy našich bronzových hokejistov 02 - Modified: 2022-02-15 06:04:37 - Feat.: - Title: Koláčiky v tvare olympijského maskota dostali čínskych cukrárov na tenký ľad 03 - Modified: 2022-02-03 10:48:34 - Feat.: - Title: Citronáda sa vracia na obrazovky. Diváci ju počas olympiády uvidia na :Športe 04 - Modified: 2022-02-03 16:03:27 - Feat.: - Title: Zimná olympiáda prináša jednoznačnú voľbu. Hokeju a zjazdovému lyžovaniu sa musí všetko podriadiť 05 - Modified: 2022-01-21 12:12:01 - Feat.: - Title: ZOH v Pekingu prinesie Šport RTVS, program sa začne každý deň už nadránom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:01