HBO
StoryEditor

Najviac cien Emmy získala Hra o tróny, druhý skončil Černobyľ

23.09.2019, 08:38
Autor:
(čtk)(čtk)
Zlatú sošku ženy s krídlami držiacu atóm dostal Billy Porter za seriál Pose.

Fantasy seriál Hra o tróny z produkcie televízie HBO štvrtýkrát získal americkú televíznu cenu Emmy v kategórii najlepší dramatický seriál. Jeho protagonisti si na udeľovaní týchto cien vyslúžili potlesk v stoji a dve ocenenia, najviac cien (štyri) si ale z ceremoniálu v Los Angeles odniesli tvorcovia britskej komediálnej série Potvora.

​​Tri z hlavných cien Emmy, vrátane ocenenia za najlepšiu minisériu, získal koprodukčný seriál spoločností HBO a Sky nazvaný Černobyľ o havárii rovnomennej jadrovej elektrárne na Ukrajine v roku 1986.

Špecifikom slávnostného večera bolo, že sa obišiel bez hlavného moderátora. Víťaza dvoch desiatok hlavných kategórií predstavovali v noci na dnes v Los Angeles slávne osobnosti filmu i televízie. Hneď na úvod zaskočila mnohých prítomných vizualizácia hrdinu animovaného seriálu Simpsonovci Homer Simpson.

Prvými ocenenými sa stali Alex Borsteinová a Tony Shalhoub, ktorí dostali Emmy za najlepšiu vedľajšiu rolu v komediálnom seriáli The Marvelous Mrs. Maisel.

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe v kategórii dramatického seriálu sa stal Peter Dinklage za Hru o tróny, ktorá sa v tomto ročníku stala celkovým víťazom s 12 Emmy po započítaní cien za technické a kreatívne kategórie udeľované už pred týždňom. Druhý v celkovom hodnotení skončil s desiatimi cenami seriál Černobyľ.

Do histórie amerických televíznych cien, ktoré sa prvýkrát udeľovali v roku 1949, sa dnes podľa agentúry AP zapísal herec a spevák Billy Porter, ktorý získal ako prvý muž otvorene sa hlásiaci k svojej homosexuálnej orientácii cenu Emmy za najlepšieho herca v dramatickom seriáli. Zlatú sošku ženy s krídlami držiacu atóm dostal Porter za seriál Pose o homosexuálnej a transgender komunite v Amerike v 80. rokoch minulého storočia.

Najlepšou herečkou v dramatickom seriáli sa tento rok stala za stvárnenie hlavnej úlohy v seriáli Killing Eve Jodie Comerová, pre ktorú je to prvá cena Emmy v jej hereckej kariére. Cenu pre najlepšieho herca v komediálnom seriáli si prevzal Bill Hader za stvárnenie hlavnej postavy v čiernej komédii Barry.

"Ako umelci musíme práve my meniť molekulárnu štruktúru sŕdc a myslí ľudí na tejto planéte. Prosím, pokračujme v tom, neprestaňme nikdy hovoriť pravdu," vyzval v ďakovnej reči svojich kolegov Porter.

01 - Modified: 2021-09-20 07:28:47 - Feat.: - Title: Najviac cien Emmy získali seriály Koruna, Dámsky gambit a Ted Lasso 02 - Modified: 2021-07-14 08:30:46 - Feat.: - Title: Najviac nominácií na ceny Emmy získali seriály Koruna a The Mandalorian 03 - Modified: 2020-11-24 04:29:54 - Feat.: - Title: Český seriál #martyisdead získal cenu Emmy 04 - Modified: 2020-11-23 08:25:53 - Feat.: - Title: Emmy budú tento rok udelené online 05 - Modified: 2020-09-24 08:40:53 - Feat.: - Title: Cenu Emmy získala aj reklama ako z hororu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:59