TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kočner ovplyvňoval web Hlavné správy. V Threeme sa Bödörovi pochválil, že je jeho akcionárom

24.10.2019, 16:35
Autor:
hrnhrn
„Zaujímavé médium. Od 1. 3. som tam „akcionár“. Info prosím len PRE TEBA,“ píše Kočner Bödörovi v Threeme.

Konzervatívny denník Postoj.sk dnes, vo štvrtok 24. októbra, priniesol informáciu, že Marián Kočner je skrytým akcionárom konšpiračného webu hlavnespravy.sk. Pochválil sa s tým v komunikácii s Norbertom Bödörom cez aplikáciu Threema.

Portál Hlavné správy sa vždy staval do pozície alternatívneho média a neraz prinášal falošné informácie či útočil voči médiám hlavného prúdu. Aj preto sa nachádza na zozname konšpirátori.sk, ktorý uvádza stránky so sporným obsahom.
Hlavné správy vo svojich článkoch často obhajovali Mariána Kočnera, ktorý mainstreamových novinárov nazýval „lipšicovým stádom“. Priestor dostávali aj články Petra Tótha z Ďatľa či bývalého šéfa policajného zboru.

Postoj upozorňuje aj na článok Denníka N, ktorý opisuje komunikáciu v Threeme medzi Kočnerom a Zsuzsovou dva týždne po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kočner sa v nej chváli, že na druhý deň vyjde na portále Hlavné správy text, ktorý spochybní masovosť protestov. Autorom článku bol Peter Tóth.

Hlavné správy označili spájanie s Kočnerom za nepravdivé, šéfredaktor Robert Sopko odmietol, že by bol financovaný Kočnerom alebo Tóthom. Sopko však Postoju na otázky týkajúce sa vzťahu s Kočnerom, nechcel odpovedať: „Nemám chuť vyjadrovať sa pre Postoj, nebudem to s vami riešiť, nerozumiete tomu.“ Okrem toho uviedol, že len máločo, čo je obsiahnuté v Kočnerovej Threeme, sa potvrdilo, väčšinou ide podľa jeho slov o „samé idiotiny“.

Postoj má však k dispozícii širšiu komunikáciu Kočnera cez Threemu, z ktorej vyplýva Kočnerovo zainteresovanie.

Tri dni po zavraždení novinára a jeho snúbenice sa Kočner pýtal Bödöra: „Čítavaš Hlavné správy? https://www.hlavnespravy.sk/ Majú 90 – 100 000 dennú čítanosť a mesačne ich číta 700 000 jednotlivcov. Zaujímavé médium.“ „Čítam pravidelne. To neni Krajniakove?,“ pýta sa Bödör. Kočner ho následne vyvedie z omylu: „Od 1. 3. som tam „akcionár“. Info prosím len PRE TEBA.“

Kočner ďalej Bödörovi píše, že Sopko „to urobil na kolene za 7 rokov a chce zdvihnúť čítanosť (a tým pádom aj záber) a nemá na rozvoj a ľudí. Tak som sa pridal. INKOGNITO“.

Podľa Postoja si Kočner v rovnakom čase dopisuje o Hlavných správach aj s Tóthom, podľa ktorého by mali Hlavné správy raz až dvakrát do týždňa poskytovať Kočnerovi priestor. „Proste musia to byť redakčné články HS, v ktorých ťa budú citovať. Pretože redakčné články sú najdôveryhodnejšie z pohľadu čitateľa. Potom si tam ešte môžeš otvoriť blog a písať vlastné články. Ale to môžeš aj bez toho, že ich sponzoruješ,“ píše Tóth. Kočner naopak nabádal Tótha, aby zvýšil čítanosť Hlavných správ tým, že tam bude publikovať pod pseudonymom.

Hlavné správy priniesli rozhovor aj s odchádzajúcim policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Kočner predtým komunikoval s Bödörom: „Prosím, myslíš, že by sme vedeli sľúbiť Hlavným správam exkluzívny rozhovor s kamošom pred odchodom?“ Za kamoša označujú vo svojej komunikácii práve Tibora Gašpara. Bödör odpovedá: „Myslím, že áno.“ Kočner: „Ok. Pošlú mu mailom žiadosť, tak ,prosím, mu to povedz.“

Rozhovory vyšli o dva týždne neskôr pod názvom „Kto spolitizoval funkciu policajného prezidenta?“. V ďalších dňoch publikujú Hlavné správy ďalšie tri časti, ktoré nesú titulky „Prečo sa nevyšetrila kauza Gorila?“, „Tlačil Kiska na odvolanie policajného prezidenta, aby zachránil seba?“ a „Aká je pravda o škandále s Bödörovcami?“.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 12:48