StoryEditor

Blíži sa 30. výročie Nežnej revolúcie. RTVS pripravila špeciálne televízne a rozhlasové vysielanie

08.11.2019, 14:00
Autor:
hrnhrn
Do programu zaradila slávnostné galaprogramy, filmy a dokumenty. HBO uvedie seiál Bez vedomia, tematicky svoj program upravila aj Markíza a Joj.

RTVS sa už od leta venuje vo svojom televíznom a rozhlasovom vysielaní 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Jednotka prinesie vo štvrtok 14. novembra o 21:30 poslednú časť 5-dielneho dokumentárneho cyklu Fetiše Nežnej revolúcie, ktorá priblíži atmosféru protestov na vysokých školách, divadlách či námestiach

V nedeľu 17. novembra bude večernému vysielaniu od 20:30 dominovať slávnostný galaprogram 30 rokov slobody prenášaný z novej budovy Slovenského národného divadla. V hudobno-tanečnej šou vystúpi napríklad Katka Knechtová, Pavol Bršlík, Dalibor Karvay, Roman Tomeš, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Janoska Ensemble, IMT Smile, The Duchon´s, Slovenské divadlo tanca či spevácky zbor Lúčnica.

Po slávnom galaprograme uvedie Jednotka reprízu filmu Učiteľka, ktorý sa odohráva začiatkom 80. rokov. Príbeh režiséra Jana Hřebejka je o učiteľke (Zuzana Maréry), ktorá zneužívala svoje postavenie na šikanovanie a manipulovanie detí a ich rodičov.

HBO uvedie 17. novembra nový seriál Bez vedomia z produkcie HBO Europe, ktorý sa odohráva sa v roku 1989. Hlavná hrdinka Mária (Táňa Pauhofová) sa vracia so svojím manželom Viktorom späť do Čiech, a to po 12 rokoch v londýnskom exile. Verí, že sa vracia do krajiny, kde tvrdý socializmus postupne stráca svoju moc a nadvládu. Lenže namiesto toho Viktor záhadne zmizne a Mária stojí pred najväčšou výzvou svojho života.

Všetkých 6 častí minisérie Bez vedomia budú dostupné 17. 11. na HBO GO a HBO OD. HBO uvedie v deň premiéry dve časti a následne každú nedeľu ďalšiu časť.

​Televízia Markíza uvedie v nedeľu 17. novembra o 20:30 pôvodný dokument s názvom Nežná 30 – Cesta k slobode. Tematicky zvolená je aj následná filmová ponuka, ktorú budú tvoriť dnes už legendárne české komédie Pelíšky a Tankový prapor.

Televízia Joj prinesie o 20:35 premiéru novej sezóny rodinnej relácie V siedmom nebi, ktorá sa bude tematicky viazať v výročiu Nežnej revolúcie.

Filmy viažuce sa k obdobiu socializmu bude Jednotka vysielať aj nasledujúce týždne. V nedeľu 24. novembra o 20:30 bude premiéra oceňovanej koprodukčnej snímky Jan Palach, ktorý zobrazuje posledné obdobie jeho života a následne o 22:10 Fair play, príbeh atlétky, ktorá sa počas socializmu vzoprie dopingovým praktikám v športe. Rodinný film režiséra Juraja Nvotu Rukojemník uvedie Jednotka v nedeľu 1. decembra o 20:30.

Dvojka prinesie v predvečer výročia, 16. novembra o 20:10, prenos galakoncertu Ďakujeme, že môžeme z historickej budovy SND. Predstavia sa Veni Ensmble, Miro Žbirka, Katarzia a Pioni, Milan Lasica, Ľubica Čekovská, Michael Kocáb, Vladimír Merta, Peter Dvorský, Sima Martausová a aktéri Nežnej revolúcie Ladislav Snopko, Martin Bútora a Zuzana Mistríková.

Pásmo archívnych dokumentov pod názvom Nežná noc v archíve uvedie v noci zo soboty 16. na nedeľu 17. novembra.

Premiéry nových dokumentov

V deň výročia, teda v nedeľu 17. novembra, uvedie Dvojka premiéry nových dokumentov. O 14:50 uvedie dokument Nežný revolucionár, ktorý približuje život herca a zároveň tribúna novembrových Košíc Petra Raševa. Rýchlikom za slobodou je príbehom troch ľudí, ktorí zažili Nežnú revolúciu na vlastnej koži a interaktívny projekt Spýtaj sa vašich: 89 režisérky Barbory Berezňákovej prináša mozaiku spomienok bežných ľudí. V koprodukcii RTVS a Českej televízie vznikol dokumentárny film Ján Langoš – strážca pamäte.

Prípad K. rozpráva príbeh výtvarníka Petra Kalmusa, ktorý sa vďaka svojmu akčnému umeniu sa stal hrdinom televíznych novín alebo novodobým Donom Quitom v boji s nostalgiou za zločinnými režimami Slovenska. Dvojka ho uvedie v utorok 19. novembra po Večeri s Havranom.

​Rádio Slovensko pripravilo k 30. výročiu Nežnej revolúcie špeciálne Nočné pyramídy, premiéru 9-dielneho seriálu 30 rokov od Nežnej, ktorý prinesie prehľad vývoja udalostí z pohľadu ponovembrových vlád na Slovensku. V nedeľu 17. novembra je od 12:12 pripravené mimoriadne štúdio s Jurajom Jedinákom. V prúdovom vysielaní prinesie rozhovory a zostrihy spravodajských príspevkov z obdobia krátko pred a po 17. novembri 1989 tak, ako zazneli vo vtedajšom vysielaní Československého rozhlasu alebo televízie. Pestrú mozaiku príspevkov prinesú všetky rádiá patriace pod verejnoprávneho vysielateľa.

Jingel 30. rokov Nežnej revolúcie:

01 - Modified: 2020-11-16 10:01:58 - Feat.: - Title: Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi s mimoriadnym príhovorom v RTVS 02 - Modified: 2020-11-16 08:28:54 - Feat.: - Title: Výročie Nežnej revolúcie: RTVS uvedie Amnestie, Ceny pamäti národa aj rozhovor s prezidentkou 03 - Modified: 2019-11-18 19:05:23 - Feat.: - Title: Špeciálna diskusia RTVS sľubuje prekvapivé súvislosti s Novembrom 89 04 - Modified: 2019-11-15 13:17:14 - Feat.: - Title: Premiér Pellegrini a predseda parlamentu Danko vystúpia v RTVS. S príhovormi k 30. výročiu Nežnej revolúcie 05 - Modified: 2019-11-15 09:41:20 - Feat.: - Title: RTVS prinesie 17. novembra mimoriadne spravodajstvo. Vysielať bude aj z Prahy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:08