archív
StoryEditor

Šéf BBC odchádza, nechce vyjednávať o budúcnosti spoločnosti

21.01.2020, 08:50
Autor:
iDnesiDnes
V pozícii bol sedem rokov.

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC Tony Hall odstúpi v lete z funkcie. BBC to uviedla na svojom spravodajskom webe. Hall chce po siedmich rokoch s dostatočným predstihom uvoľniť miesto nástupcovi, ktorý bude musieť vyjednávať s britskou vládou o budúcnosti spoločnosti.

Činnosť BBC upravuje takzvaná Kráľovská charta, ktorá upravuje okrem iného ciele spoločnosti, jej verejnú úlohu, podobu jej najvyšších orgánov a predovšetkým spôsob financovania. Existujúce charta nadobudla platnosť v roku 2017 a platí do konca roka 2027. V polovici obdobia jej platnosti má britská vláda vyhodnotiť čiastkové plnenia charty. Nebude sa ale zaoberať napríklad financovaním spoločnosti, o ktorom sa v poslednej dobe vedú v politických kruhoch debaty.

Osemdesiatšesťročný Tony Hall ako dôvod svojho odstúpenia uviedol, že spoločnosť by pri čiastkovom vyhodnotení existujúcej charty v roku 2022, ako aj aj pri vyjednávaní novej charty pred koncom roka 2027, mala mať rovnakého riaditeľa.

Hall nastúpil do funkcie v marci 2013. Predtým viedol Kráľovskú operu v londýnskej Covent Garden ako aj spravodajstvo BBC. Hallov predchodca George Entwistle musel odísť z čela BBC po iba 54 dňoch kvôli prechmatom v spravodajstve.

BBC je v súčasnosti financovaná koncesionárskymi poplatkami vo výške 154,5 libier (181 eur) ročne, ktorý platia všetky britské domácnosti s televíznym prijímačom.

Britský premiér Boris Johnson však už v minulosti vyjadril pochybnosti o tom, či by BBC mali platiť všetky domácnosti rovnaký poplatok nehľadiac na to, ako veľmi využívajú jej služby.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 23:02