Andrej DankoTASR/J. Kotian
StoryEditor

RTVS reaguje na kritiku. Žiadnemu politikovi nenadržiavame, tvrdí

07.02.2020, 15:34
Autor:
redred
RTVS v poslednom období čelila kritike, že nadržiava predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi.

Verejnoprávna televízia a rozhlas v posledných týždňoch čelili kritike, že o kauze predsedu parlamentu Andreja Danka v súvislosti s komunikáciou s Alenou Zsuzsovou neinformovala v dostatočnej miere. 

​Spravodajstvo telerozhlasu malo byť neobjektívne a v porovnaní s inými médiami sa téme nevenovalo dostatočne. Na verejnosť prenikli aj informácie o stopnutých reportážach. 

RTVS však reaguje, že k ničomu takému nedošlo. "Pravdou je, že RTVS sa predmetnému telefonátu rozsiahlo venovala na viacerých plochách tak v televíznom ako aj v rozhlasovom vysielaní. Tému sme priniesli v Rádiožurnále, v hlavnom televíznom spravodajstve, v Správach a komentároch, v televíznych Ranných správach, v krátkych správach Rádia Slovensko, na Facebooku Správy RTVS a opäť v hlavnom spravodajstve televízie, v Správach a komentároch a v diskusnej relácii O 5 minút 12," vymenúva v stanovisku telerozhlas s tým, že priestor dali aj viacerým politikom.

Verejnoprávna inštitúcia dementuje aj informácie o tom, že by bola stopnutá reportáž k tejto téme. "Rovnako sa nezakladá na pravde to, že RTVS neodvysielala v Rádiožurnále pripravenú reportáž. Žiadna totiž nachystaná nebola. Keďže predmetná telefonická komunikácia sa týkala čisto súkromnej sféry politika, z ktorej nevyplýval verejný záujem na zverejnení jej obsahu, tak sa v Rádiožurnále odvysielala len širšia správa s vyjadrením hovorcu predsedu NR SR."

V stanovisku sa ďalej uvádza, že RTVS nenadržiava žiadnemu politikovi ani politickej strane a pripomína nedávny prieskum, v ktorom vyšlo jej spravodajstvo ako najobjektívnejšie. 

"S RTVS nemá žiadny politik či politická strana nadštandardné vzťahy a k spracovávaniu každej informácie pristupuje RTVS mimoriadne zodpovedne pri zachovávaní objektivity, vyváženosti, plurality názorov a po dôkladnom overení faktov a zdrojov. Z tohto dôvodu odmietame tvrdenia, že o aktivitách Andreja Danka informujeme iba v pozitívnom duchu, zmierlivo a vytvárame exkluzívny priestor na prezentovanie jeho politických návrhov," uzavrela RTVS v stanovisku. 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:41