Reuters
StoryEditor

Odkaz pre koronavírus ustarosteným Američanom? Ste hrozný reportér, odvetil Trump

21.03.2020, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident obvinil novinára z vysielania "veľmi zlého signálu" smerom k verejnosti.

S nárastom počtu pacientov nakazených koronavírusom sa v Spojených štátoch znovu stupňuje napätie medzi prezidentom Donaldom Trumpom a americkými novinármi.

Tí opakovane poukazujú na rezervy v postupe federálnej vlády pri boji proti nákaze alebo pripomínajú prezidentovo pomerne nedávne zľahčovanie celej situácie. Pri piatkovej tlačovej konferencii Trump reagoval podráždene aj na výzvu, aby prehovoril k spoluobčanom, ktorí majú obavy.

"Skoro 200 mŕtvych, 14-tisíc chorých, milióny tých, ako ste videli, ktorí majú strach. Čo poviete Američanom, ktorí sa na vás teraz pozerajú a ktorí majú strach?" spýtal sa zástupca televízie NBC News Peter Alexander. "Hovorím, že ste hrozný reportér," odvrkol šéf Bieleho domu.

Trump dodal, že Alexanderovu otázku považuje za "hnusnú", a novinára obvinil z vysielania "veľmi zlého signálu" smerom k verejnosti.

Odpoveď od Trumpa neprišla

"Americký národ hľadá odpovede a hľadá nádej a vy sa naháňate za senzáciami ... Niečo vám poviem, toto je veľmi zlá novinárčina," pokračoval šéf Bieleho domu. Viceprezident Mike Pence však neskôr povedal, že Američania by sa nemali báť a mali by byť ostražití.

Aj keď podľa Trumpa ľudia v USA chcú počuť odpovede, sám prezident na rovnakej tlačovej konferencii napríklad neodpovedal na otázku reportérky vysielacej spoločnosti PBS, ktorá sa pýtala, kedy budú mať prístup k testom na koronavírus všetci obyvatelia, ktorí toto vyšetrenie potrebujú.

Podľa hlavy štátu v súvislosti s testovaním "počujeme veľmi pozitívne veci", kľúčový vládny poradca Anthony Fauci ale zároveň povedal, že dopyt po testoch sa zatiaľ v USA nedarí uspokojiť.

Žart alebo skutočný názor?

S reportérkou PBS Yamiche Alcindorovou sa Trump pri otázke týkajúcej sa boja proti koronavírusu dostal do konfliktu už o týždeň skôr, keď sa ho novinárka pýtala na zrušenie špeciálneho vládneho tímu pre zvládanie pandémií, ktorý zanikol v roku 2018.

"Ľudia, ktorí v tej skupine pracovali, uviedli, že Biely dom stratil drahocenný čas, pretože tá skupina bola rozpustená. Čo si o tom myslíte?" pýtala sa Alcindorová. "Myslím si proste, že to je hnusná otázka," reagoval Trump.

Vo štvrtok zase americký prezident naznačoval, že počet novinárov v miestnosti určenej pre brífingy by sa mal za súčasných okolností výrazne znížiť.

"Mali by sme sa asi zbaviť zhruba ďalších 75 až 80 percent z vás, máme v tejto miestnosti len dvoch alebo troch, ktorých mám rád ... Naozaj ste príliš blízko (seba), vy dvaja, vy by ste mali odísť okamžite," vyhlásil, pričom ukazoval smerom k predným radom publika.

"Bol to ďalší z tých momentov, kedy si nikto nie je úplne istý, či Trump žartuje. Každopádne prítomní reportéri ... sa rozhodne nebavili. (...) Bolo to trochu trúfalé v podaní človeka, ktorý si naďalej s ľuďmi podáva ruky a prehliada pravidlá o sociálnom kontakte, a to aj na pódiu v Bielom dome," komentoval situáciu britský denník The Guardian.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-12-21 12:04:50 - Feat.: - Title: Víťazmi koronakrízy sú Burger King, Curaprox či National Geographic 03 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 04 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 05 - Modified: 2020-10-31 16:51:46 - Feat.: - Title: Svetové agentúry píšu o Slovensku: Je to najväčšia krajina, ktorá robí masové testovanie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:15