StoryEditor

10 vecí, ktoré spravili SuperStar 2020 výnimočnou

30.05.2020, 12:00
Autor:
hrnhrn
SuperStar priniesla viacero noviniek vôbec prvýkrát vo svojej histórii.

Televízie Markíza a Nova odštartovali 16. februára o 20:30 na svojich obrazovkách ďalšiu sériu Česko Slovenskej SuperStar. Už zajtra, v nedeľu 31. mája, sa dozvieme, kto získa titul SuperStar 2020.

Šiesty ročník speváckej talentovej súťaže priniesol viacero noviniek vôbec prvýkrát v svojej histórii. "Každý ročník sa snažíme niečím ozvláštniť a prísť s novinkami, ktoré budú divácky atraktívne," povedal Pepe Majeský, režisér a kreatívny producent posledných štyroch federálnych SuperStar.

Niektoré novinky televízia dopredu naplánovala, niektoré jej však neplánovane priniesla koronakríza. Vybrali sme desať tých noviniek a udalostí, pre ktoré si tento ročník zapamätáme.

Päť porotcov

Prvýkrát v histórii SuperStar mala porota piatich členov namiesto štyroch. Za porotcovským stolom nemohol chýbať Paľo Habera, ktorý je súčasťou projektu už 15 rokov. Rolu porotcu si prvýkrát vyskúšal Leoš Mareš, ktorý súťaž niekoľkrát moderoval a speváčka Monika Bagárová, ktorej SuperStar v roku 2009 odštartovala kariéru. Absolútnymi nováčikmi v porote boli hudobník Marián Čekovský a česká herečka Patricie Pagáčová.

TV Markíza

Kastingy s hudobným podkladom

Viacero noviniek prinieslo aj samotné štúdio, v ktorom sa odohrávali kastingové kolá. Jeho výroba a stavba trvala sedem týždňov a prvýkrát boli jeho súčasťou aj hudobné nástroje - veľké biele klavírne krídlo a gitara. Súťažiaci tiež vôbec po prvý raz spievali pred porotou s hudobným podkladom. Za klavír si často sadal Marián Čekovský, aby sprevádzal súťažiacich, čo kastingovým kolám pridalo na dynamike.

TV Markíza

​​Ohrozené finále

Koronakríza zasiahla rozbehnutú SuperStar a televízia Markíza do poslednej chvíle pracovala s viacerými scenármi finálových živých prenosov. Oproti pôvodnému plánu zostrihala o dve epizódy viac z fázy SuperVýber (známej aj ako „Divadlo“). Spolu ich tak bolo až šesť oproti plánovaným štyrom. Semifinále sa tiež prvýkrát v histórii neodohrávalo naživo a pred publikom, ale bolo dopredu natočené.

Vývoj ochorenia Covid-19 a uvoľňovanie epidemiologických opatrení napokon umožnili súťaž dovysielať ešte v tejto jarnej sezóne. Namiesto viacerých finálových kôl, ako bývalo zvykom, má však tohtoročná SuperStar len dva živé finálové prenosy.

TV Markíza

​​​​Piati finalisti

V predchádzajúcom ročníku bojovali vo finále traja alebo predtým len dvaja finalisti. V tomto ročníku sa bude vo finále o titul SuperStar a výhru v hodnote 75-tisíc eur uchádzať až päť finalistov: Dominika Lukešová, Diana Kovaľová, Barbora Piešová, Martin Schreiner a Giovanni Ricci. Nesúťažne ich budú ako vokalistky sprevádzať Júlia Kramárová a Lucia Bikárová, ktoré vypadli v poslednom kole. Víťaza alebo víťazku vyberú diváci v SMS hlasovaní.

TV Markíza

​Finále bez divákov

Karanténne opatrenia súvisiace s epidémiou koronavírusu zmenili priebeh živých finálových kôl. Prvýkrát sa nakrúcajú v prázdnom štúdiu bez divákov a aj bez plyšákov, ktorými zaplavovalo publikum svojich favoritov po každom vystúpení. Namiesto podpory fanúšikov si budú finalisti, porota aj štáb z tohto ročníka pamätať testy na Covid-19 a prísne bezpečnostné a dezinfekčné opatrenia.

TV Markíza

​Žiadni moderátori

Tento rok nemá SuperStar moderátorskú dvojicu, ako bývalo zvykom v minulosti. Prvú federálnu SuperStar v roku 2009 moderovali Leoš Mareš a Adela Vinczeová, ktorú v ďalšej sérii o dva roky neskôr nahradila speváčka Tina. V roku 2013 si rolu moderátorov vyskúšali Zora Kepková a Roman Juraško, v roku 2015 Jitka Nováčková a Martin „Pyco“ Rausch. V predošlom ročníku (v roku 2018) sa na poste moderátora opäť objavil Leoš Mareš, sekundovala mu Jasmina Alagič. V tomto roku odmoderuje obidva živé prenosy Leoš Mareš, ktorý sa za mikrofón presunie z porotcovského kresla.

TV Markíza

​Nový partner SuperStar

Reklamným partnerom SuperStar sa po prvý raz stala Slovenská sporiteľňa. Maskotom kampane z dielne agentúry Zaraguza sa stala vianočná hviezda, ktorá bola najpáčivejšou reklamou Slovenskej sporiteľne a koncom minulého roka aj najznámejšou slovenskou reklamou. Banka spustila produktovú kampaň a sponzoring 25. februára, zamerala sa na rodiny s deťmi vo veku od 8 do 15 rokov.

Youtube

​Rekordný počet divákov

Aktuálny ročník SuperStar prekonával svoje niekoľkoročné rekordy sledovanosti a stal sa najsledovanejším za posledné tri ročníky, teda od roku 2015. Už pri svojom štarte si pripísal viac divákov ako v predošlej sérii, hoci mu v čase vysielania konkurovali úspešné Hniezdo na Jednotke RTVS a V siedmom nebi na TV Joj. Sledovanosť SuperStar kontinuálne rástla a od polovice apríla už neklesla pod 600-tisíc divákov. Rekordom je doposiaľ 655-tisíc divákov na konci apríla a tiež pri prvom finále odvysielanom uplynulú nedeľu. Na porovnanie, každú epizódu tohotoročnej SuperStar si v priemere pozrelo 570-tisíc divákov nad 12 rokov, predchádzajúcu sériu sledovalo v priemere 413-tisíc divákov.

TV Markíza

​​Porotkyňa sa stala mamou

Porotkyňa Monika Bagárová sa stala mamou len pár dní pred posledným živým prenosom, v stredu 27. mája porodila dcérku. Ako bude vyzerať finále v zajtrajšom priamom prenose, televízia neprezradila. „Televízia bola od začiatku na takúto situáciu pripravená a na to, ako situáciu v porote vyriešime, si diváci musia počkať až do priameho prenosu," uviedla PR manažérka SuperStar Lenka Horáková.

TV Markíza

Instagram Moniky Bagárovej

01 - Modified: 2020-06-04 11:58:37 - Feat.: 0 - Title: Rekordné finále SuperStar. Pri obrazovkách bolo až 680-tisíc divákov 02 - Modified: 2020-06-01 18:27:09 - Feat.: 0 - Title: SuperStar pozná víťazku. Je ňou Slovenka Barbora Piešová 03 - Modified: 2020-05-30 10:06:49 - Feat.: 0 - Title: Programová riaditeľka Markízy: Náš cieľ v Superstar? Dokončiť ju ešte v tejto sezóne 04 - Modified: 2020-05-30 10:10:42 - Feat.: 0 - Title: SuperStar v živých prenosoch dodržiava prísne hygienické opatrenia. Test na Covid-19 absolvovali porota, finalisti aj štáb 05 - Modified: 2020-05-13 17:01:04 - Feat.: 0 - Title: Poznáme detaily finále SuperStar. Nakrúcať sa bude v známom pražskom štúdiu
01 - Modified: 2021-11-18 16:09:12 - Feat.: - Title: SuperStar vstupuje do finálových kôl s prekvapením: Na scénu prichádza nová moderátorka 02 - Modified: 2021-08-27 00:12:37 - Feat.: - Title: Markíza mení štart SuperStar. Ustupuje očkovacej lotérii 03 - Modified: 2021-06-22 11:51:02 - Feat.: - Title: Nakrúcanie SuperStar je v plnom prúde. Na obrazovky Markízy a Novy sa dostane na jeseň 04 - Modified: 2020-06-04 11:58:37 - Feat.: - Title: Rekordné finále SuperStar. Pri obrazovkách bolo až 680-tisíc divákov 05 - Modified: 2020-06-01 18:27:09 - Feat.: - Title: SuperStar pozná víťazku. Je ňou Slovenka Barbora Piešová
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:17