StoryEditor

Prieskum Globsecu: Oligarchovia podľa Slovákov ovplyvňujú vládu aj médiá

25.06.2020, 16:35
Autor:
TASRTASR
Až 85 percent Slovákov si myslí, že vláda je ovplyvňovaná oligarchami a finančnými skupinami.

Až 85 percent Slovákov si myslí, že vláda je ovplyvňovaná oligarchami a finančnými skupinami. Takmer polovica sa zase domnieva, že oligarchovia a finančné skupiny ovplyvňujú aj médiá. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu think tanku Globsec v desiatich krajinách strednej a východnej Európy na tému dôvera v demokraciu.

Z ostatných krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa s rovnakým názorom na ovplyvňovanie vlád oligarchami zhoduje 64 percent Čechov, 56 percent Poliakov a iba 39 percent Maďarov.

GLOBSEC 2020

Podľa Maďarska a Poľska zase, naopak, sú tamojšie médiá viac ovplyvňované vládami svojich krajín. V oboch prípadoch si to myslí viac než 60 percent opýtaných.

Slováci v prieskume si taktiež najviac zo všetkých respondentov zo štátov V4 myslia, že na Slovensku sú zvýhodňované určité skupiny občanov, najmä ľudia s napojením na politické špičky.

Liberálnu demokraciu považuje za lepšiu formu vlády 49 percent Slovákov, avšak 38 percent by preferovalo silného lídra, ktorého riadenie štátu by nevyžadovalo funkciu parlamentu alebo volieb.

​Zo zúčastnených krajín bolo Bulharsko jediným štátom, ktorému by viac vyhovoval autoritatívny režim. Rakúski respondenti takmer jednohlasne vyjadrili podporu demokratického systému.

GLOBSEC 2020

Tieto odpovede odzrkadľujú aj spokojnosť štátov s tým, ako v súčasnosti u nich funguje demokracia v praxi. Z krajín V4 je Slovensko najnespokojnejšie. Iba občania v Rakúsku, Česku a Estónsku sú viac spokojní s vládnym systémom vo svojich krajinách než nespokojní.

Prieskum sa pýtal aj na otázky spojené s dôveryhodnosťou médií a konšpiračných teórií. Respondenti zo Slovenska a Bulharska najviac súhlasili s konšpiračnými teóriami predloženými v prieskume - priemerne to bola polovica.

Prieskum bol vykonaný v marci tohto roku na vzorke respondentov v rozmedzí od 1000 do 1047 jedincov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Bulharska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska. Respondenti odpovedali na otázky týkajúce sa tém demokracie, vládnej moci a dôvery v médiá a konšpirácie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 22:53