StoryEditor

Tajné operácie agentov aj osudy ich obetí. Doku-seriál o ŠtB prinesie nové odhalenia

17.02.2022, 08:50
Autor:
hrnhrn
Dokumentárnu sériu ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ uvedie na jar Jednotka RTVS.

Naháňala strach a hoci bola voľným okom neviditeľná, vedeli o nej všetci. Vo februári uplynulo tridsaťdva rokov od zániku Štátnej bezpečnosti (ŠtB), hlavného nástroja represívneho aparátu totalitného komunistického režimu na území Československa.

Archívne zväzky ŠtB sa po roku 1989 stali výbušným materiálom, ktorý sa zneužíval v politickom boji. Pre verejnosť ostali archívy ŠtB dlho nedostupné a o ich sprístupnenie sa viedol politický zápas. Aj dnes, tridsaťdva rokov od jej zániku, zostáva množstvo otázok nezodpovedaných.

Odpovede prinesie dvadsaťdielna televízna dokumentárna séria ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ, z dielne produkčnej spoločnosti B PRODUCTION, ktorá vznikla v koprodukcii s RTVS a Českou televíziou. Odhalí pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí, zmapuje dejiny ŠtB od jej vzniku po zánik.

Nové zistenia a súvislosti v známych prípadoch

Doku-séria po prvýkrát odkryje formovanie a metódy Štátnej bezpečnosti naprieč celou jej existenciou. Zameria sa na doposiaľ filmovo a historicky nespracované príbehy a na uvádzanie nových zistení a súvislostí v známejších prípadoch. Prvý dokumentárny film série sa na obrazovkách Jednotky RTVS objaví na jar. „Ďalších devätnásť dielov budú môcť diváci sledovať pravidelne každý týždeň, v rovnakom čase,“ uviedla Dana Freyerová zo spoločnosti B PRODUCTION.

Realizácia a rekonštrukcie prípadov sa opierajú o fakty expertnej, česko-slovenskej skupiny historikov, koordinovanej filozofom Fedorom Blaščákom, ktorý je zároveň odborným garantom projektu. Autormi námetu série sú Tibor Búza a Fedor Blaščák, kreatívnou producentkou Alexandra Gunišová.

„O prvom slovenskom seriáli mapujúcom dejiny komunistickej Štátnej bezpečnosti som začal premýšľať ešte počas môjho pôsobenia v RTVS. Myslím si totiž, že na Slovensku máme veľký dlh vyrovnávania sa s našou temnou minulosťou. A všemocná politická polícia komunistickej strany ŠtB k nej nepochybne patrí, keďže v Československu stála za smrťou mnohých ľudí a zničila životy desaťtisícom ďalších. Hlavnou postavou nášho seriálu je teda démon vtelený do Štátnej bezpečnosti - jej príslušníkov, agentov, či praktík. Nechceme priniesť len nové odhalenia, ale najmä komplexný obraz o fungovaní ŠtB a vyjadriť úctu všetkým jej nevinným obetiam, či už z 50. rokov, obetiam invázie sovietskych vojsk v roku 1968 a následnej normalizácie, či obetiam prenasledovania počas viac ako 40. ročnej histórie ŠtB,“ hovorí Tibor Búza.

B PRODUCTION

Rozhovor s Alojzom Lorencom, ktorý zorganizoval skartáciu dokumentov

Okrem komentárov historikov a výpovedí pamätníkov či priamych účastníkov uvidia diváci rozhovor s Alojzom Lorencom, ktorý bol od roku 1985 do roku 1989 prvým námestníkom federálneho ministra vnútra Československej socialistickej republiky, poverený riadením Štátnej bezpečnosti. "V decembri 1989 zorganizoval skartáciu veľkej časti živých zväzkov z archívov ŠtB," pripomínajú tvorcovia série, ktorá prinesie aj výpovede Sira Richarda Dearlova, bývalého riaditeľa britskej MI6, ktorý v 70. rokoch pôsobil na veľvyslanectve Spojeného kráľovstva v Prahe.

„Odhaľovanie konkrétnych prípadov represií aj širších mechanizmov fungovania ŠtB môže byť dnes vhodnou skratkou k pochopeniu podstaty komunistickej totality a zároveň dôležitým krokom na ceste vyrovnávania sa s našou minulosťou. Za osobitne dôležitý považujem moment zverejnenia a širší verejný dosah historického poznania, ktorý umožňuje práve formát televízneho seriálu. Nadväzujeme pritom na odkazy Jána Langoša, ktorý zosobňoval „potrebu pravdy o totalitnej minulosti“. Uplynulých viac než 30 rokov vytvorilo potrebný odstup, aby sme sa na tému dejín ŠtB dokázali pozrieť objektívne a posunuli verejnú diskusiu o jej dedičstve na vyššiu úroveň,“ hovorí Fedor Blaščák.

Pozrite si prvú upútavku. Jej režisérom je Jonáš Karásek a kameramanom Tomáš Juríček, hudbu komponoval Miro Tóth.

Na doku-sérii spolupracovali režiséri Jaro Vojtek, Marek Kuboš, Robo Šveda, Braňo Špaček, Michael Kaboš, Michal Baláž, Jana Bučka, Vladislava Šarkány, Martina Sľuková, Tomáš Dušička. "Priblížia témy provokačných akcií v podobe falošných hraníc, vznik dezinformačných kampaní, politických procesov, únosov, vrážd, pacem in terris, zneužívania psychiatrie, prenasledovania cirkvi a disentu, nástup rozviedky, agentov medzi športovcami, 'závadovou mládežou' či v undergrounde," dodáva Freyerová.

ŠtB vznikla v roku 1945 a rozpustená bola 15. februára 1990. V poslednej dekáde režimu pre ŠtB pracovalo viac než 17-tisíc príslušníkov. V roku 1989 evidovala približne 12-tisíc tajných spolupracovníkov a v celom Československu mala k dispozícii 1 600 konšpiračných bytov.

01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:24