StoryEditor

Na Slovensko prichádza český film roka, road movie Staříci

05.09.2020, 15:00
Autor:
redred
Staříci zabodovali na Cenách českej filmovej kritiky aj na Českých levoch.

Na Slovensko prichádza český film roka, road movie Staříci. Snímka režisérskej dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník zabodovala na Cenách českej filmovej kritiky aj na Českých levoch.

Film podľa skutočnej udalosti vstupuje do slovenských kín 10. septembra, uvádza ho distribučná spoločnosť Filmtopia. Snímka je česko-slovenskou koprodukciou so slovenskou produkčnou spoločnosťou Sentimental film producenta Ivana Ostrochovského.

Film je príbehom dvoch bývalých politických väzňoch vo vyššom veku, ktorí sa vydávajú v obytnom aute naprieč republikou. Ich cieľom je vypátrať a zabiť komunistického prokurátora z 50-tych rokov, ktorý nikdy nebol za svoje činy oficiálne potrestaný.

Silný príbeh o krivdách z minulosti a starobe podčiarkli skvelé výkony hereckých bardov Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku. Herci, ktorí na plátne stvárňujú kamarátov z protikomunistického odboja a bývalých politických väzňov, sa na pľaci stretli prvýkrát. České médiá písali o filme v čase premiéry ako o „skvele nakrútenej road movie o pomste a starobe“ či ako o „pánskej jazde pre pokročilých“. 

Filmtopia / Staříci

​Jiří Schmitzer, ktorý dostal za postavu Vlastimila Reinera v Staříkoch svojho štvrtého Českého leva, na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch povedal, že ho oslovil už scenár, také veľké roly hráva v súčasnosti už pomenej. Tému filmu zhrnul do otázky: „Kde má morálka svoje hranice, či brať, alebo nebrať spravodlivosť do vlastných rúk?“. 

Staříci získali tri Ceny českej filmovej kritiky za rok 2019 za najlepší film, najlepšiu réžiu a pre najlepšieho herca (Jiří Schmitzer). Obaja herci boli ocenení aj Českými levmi 2020 - Jiří Schmitzer za najlepšieho herca v hlavnej úlohe a Ladislav Mrkvička za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

​Film je inšpirovaný vojnovým hrdinom, plukovníkom Pravomilom Raichlom, ktorý si údajne chcel vybaviť účty s prokurátorom Karlom Vašom. Ten mal v 50-tych rokoch stáť za zinscenovanými procesmi i za trestom smrti. Keďže justícia nekonala dôsledne, plukovník sa rozhodol konať sám. 

​Z amerického Oregonu prilieta do Prahy emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), vojnový veterán a bývalý politický väzeň. Má vyše osemdesiat, je pripútaný na invalidný vozík a do značnej miery odkázaný na pomoc ostatných. Preto na neho už na letisku čaká Antonín (Ladislav Mrkvička), starý kamarát z protikomunistického odboja. Čoskoro vyjde najavo, že Vlasta prišiel do Česka uskutočniť poslednú misiu svojho života. Chce vypátrať a zabiť komunistického prokurátora Václava Mráza, ktorého porevolučné súdy nedokázali, alebo nechceli za jeho zločiny z 50-tych rokov potrestať. Vlastimil prehovorí Antonína, aby mu s akciou pomohol. Ten si požičia od vnuka starú obytnú dodávku a upraví ju tak, aby sa v nej mohol Vlasta pohybovať. Oba starci vyrážajú na pre nich veľmi náročnú cestu za odplatou.

Okrem spomínaných hercov vo filme hrajú Dušan Kaprálik, Milena Steinmasslová, Michal Suchánek, Pavel Batěk, Marika Procházková a ďalší.

01 - Modified: 2020-08-27 18:48:00 - Feat.: 0 - Title: Režisér Martin Šulík dokončil nový film. Pozrite si prvý trailer Muža so zajačími ušami 02 - Modified: 2020-08-21 18:54:27 - Feat.: 0 - Title: Milan Lasica si prevezme Slnko v sieti za výnimočný prínos kultúre 03 - Modified: 2020-08-26 10:58:22 - Feat.: 0 - Title: Wanda Adamík Hrycová dokončila nový film. Premiéru bude mať v novembri
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 02:06