StoryEditor

Slnko v sieti: Najlepším filmom je Nech je svetlo, najviac ocenení získali Amnestie

11.09.2020, 08:15
Autor:
redredTASRTASR
Slovenská filmová a televízna akadémia vyhlásila laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2019.

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v stredu večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2019. Slávnostnému večeru v bratislavskej Starej tržnici dominovali filmy Amnestie so ziskom šiestich ocenení a snímka Nech je svetlo, ktorá uspela v piatich kategóriách a patrí jej titul najlepší hraný film.

Dráma Nech je svetlo režiséra Marka Škopa uspela aj v kategóriách najlepšia filmová réžia, scenár a najlepší mužský a ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Ocenenie za najlepšieho herca získal Milan Ondrík a za najlepšiu herečku Zuzana Konečná.

TASR

RTVS

​​Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala podľa akadémie česká herečka Anna Geislerová, slovenskú národnú filmovú cenu získala za postavu Miriam Kelemenovej v politickom thrilleri Amnestie. Za úlohu Gujdu v tomto filme ocenenie v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej Gregor Hološka. Amnestie uspeli aj v kategóriách najlepší architekt - scénograf, najlepší kameraman, ďalej tiež v kategórii najlepší filmový zvuk a najlepší strih.

Najlepším dokumentárnym filmom v 10. ročníku Slnka v sieti je snímka Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Šarkan režiséra Martina Smatanu.

V ďalších kategóriách získal ocenenie za najlepšie kostýmy Marek Cpin za film Hodinárov učeň. Táto filmová rozprávka získala Slnko v sieti aj v kategórii najlepšie masky. Slnko v sieti za najlepšiu filmovú hudbu si odniesol David Kollar za film Punk je hned!

Divácku cenu získala v on-line hlasovaní romantická komédia z východného Slovenska - Loli paradička.

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzal humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica. „Ďakujem filmovej a televíznej akadémii, že si na mňa spomenula. Bol najvyšší čas, pretože som sa nie vlastnou zásluhou dožil pomerne vysokého veku,“ zavtipkoval herec a humorista, ktorý tento rok vo februári oslávil 80. narodeniny.

TASR

​Na Slnko v sieti nadviaže v dňoch 20. až 26. októbra Týždeň slovenského filmu. Prehliadka ponúkne slovenské filmy s distribučnou premiérou v minulom roku, víťazné aj nominované filmy na Slnko v sieti a tiež panely, v ktorých budú odborníci hodnotiť filmovú vedu a slovenský hraný, dokumentárny i animovaný film. Súčasťou Týždňa slovenského filmu bude aj premiéra filmu Punk je hned! so živou hudbou Davida Kollara a viacero sprievodných podujatí.

Držitelia cien Slnko v sieti za rok 2019:

  • Najlepší hraný film: Nech je sveto (režisér: Marko Škop)
  • Najlepší dokumentárny film: Dobrá smrť (režisér: Tomáš Krupa)
  • Najlepší animovaný film: Šarkan (režisér: Martin Smatana)
  • Najlepšia filmová réžia: : Marko Škop (Nech je svetlo)
  • Najlepší filmový scenár: Marko Škop (Nech je svetlo)
  • Najlepší kameramanský výkon: Tomáš Juríček (Amnestie)
  • Najlepší filmový strih: Matej Beneš (Amnestie)
  • Najlepší filmový zvuk: Viktor Krivosudský (Amnestie)
  • Najlepšia filmová hudba: David Kollar (Punk je hned!)
  • Najlepší architekt - scénograf: Tomáš Berka, Karol Filo, Václav Vohlídal (Amnestie)
  • Najlepšie kostýmy: Marek Cpin (Hodinárov učeň)
  • Najlepšie masky: Helena Steidlová (Hodinárov učeň)
  • Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Konečná (Nech je svetlo)
  • Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Anna Geislerová (Amnestie)
  • Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Milan Ondrík (Nech je svetlo)
  • Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Gregor Hološka (Amnestie)
  • Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre: Milan Lasica
  • Divácka cena slnko v sieti: Loli Paradička (režiséri: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky)

01 - Modified: 2020-09-11 06:46:36 - Feat.: 0 - Title: Minisériu Herec režiséra Petra Bebjaka nominovali na Prix Europa 02 - Modified: 2020-06-16 07:32:26 - Feat.: 0 - Title: O Európske filmové ceny zabojujú slovenské filmy Nech je svetlo, Služobníci a Hluché dni
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-02-19 13:35:39 - Feat.: - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami 05 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 09:01