StoryEditor

Facebook celosvetovo spustil krátke videá Reels, ktorými chce konkurovať TikToku

24.02.2022, 07:50
Autor:
hrnhrn
Funkcia Reels bola doposiaľ známa len z Instagramu. Teraz je na Facebooku dostupná v 150 krajinách sveta.

Facebook reaguje na trend krátkych videí, ktoré spopularizoval TikTok a teraz kraľujú sociálnym sieťam a spúšťa celosvetovo krátke videá. Nová funkcia Reels bola doposiaľ známa len z Instagramu a na Facebooku bola testovaná od minuloročnej jesene zatiaľ len v USA. Teraz je už dostupná v aplikáciách pre Android a iOS v ďalších viac ako 150 krajinách sveta. Spoločnosť Meta o tom informovala na svojom webe.

Reels sú krátke, maximálne 60 sekundové videá, ktoré používateľ natočí na svojom mobilnom telefóne a môže ich doplniť rôznymi efektmi, hudbou alebo popiskami. Potom ich môže uverejniť na Facebooku a všetky jeho natočené Reels sa ukladajú aj na špeciálnom Reels profile. Medzi nové funkcie Facebook Reels patrí aj Remix, zdieľanie na Facebook Stories a ďalšie. V nadchádzajúcich mesiacoch plánuje spoločnosť zaviesť nástroje na vystrihovanie videa, ktoré uľahčia tvorcom, ktorí zverejňujú živé alebo dlhé nahrané videá, testovanie rôznych formátov. 

„Sledovanie videa tvorí polovicu času, ktorý ľudia na Facebooku a Instagrame strávia, a Reels sú naším najrýchlejšie rastúcim formátom,“ tvrdí firma Meta, pod ktorú obidve sociálne siete patria. Šéf spoločnosť Mark Zuckerberg pri zverejnení minuloročných hospodárskych výsledkov hovoril o krátkych videách ako o jednej z dôležitých oblastí, do ktorých bude Facebook investovať.

Meta

Bonusy pre tvorcov

Facebook sa zároveň k Reels snaží prilákať čo najviac profesionálnych tvorcov obsahu, ktorým za ich tvorbu ponúka okrem klasických výnosov z reklamy bonusy vo výške až desaťtisícov dolárov mesačne (v závislosti od počtu zhliadnutí). V USA, Kanade a Mexiku teraz bude firma testovať aj nové reklamné formáty pre Reels.

Na krátkych videách v najbližšej dobe začne testovať aj mikroplatby Stars (Hviezdičky), ktoré spočívajú v tom, že používateľ si môže nakúpiť určitý počet „hviezdičiek“ a potom ich posielať obľúbeným autorom videí. Za každú obdržanú hviezdičku potom autor dostane 1 cent. Podľa spoločnosti bonusový program Reels Play vypláca oprávneným tvorcom až 35 tisíc dolárov mesačne na základe zhliadnutia ich Reels.

Meta

01 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 09:58