Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump odmietol, že by vzdal boj s pandémiou, kritizoval médiá

27.10.2020, 07:35
Autor:
ČTKČTK
Na twitteri však pandémiu naďalej zľahčuje a médiá obviňuje z šírenia falošných správ.

Americký prezident Donald Trump odmietol, že by vzdal boj s pandémiou COVIDu-19. Z toho ho v nedeľu obvinil demokratický prezidentský kandidát Joe Biden. 

Trump dnes zároveň na twitteri pandémiu zľahčoval a obvinil médiá, že o nej informujú, len aby ho poškodili.

Personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows v nedeľu v rozhovore so stanicou CNN povedal, že súčasná administratíva "nebude kontrolovať pandémiu" a bude kontrolovať len "skutočnosť, že dostaneme vakcínu a lieky".

Bývalý viceprezident Biden v reakcii na tento výrok Trumpa obvinil, že pred pandémiou kapituloval. Meadowsove vyjadrenia boli podľa neho "úprimným uznaním toho, čo bolo zjavne stratégiiou prezidenta Trumpa od začiatku krízy: mávať bielou vlajkou porážky a dúfať, že vírus odíde, keď ho bude ignorovať".

Trumpov boom a Bidenov lockdown

Prezident, ktorý dnes usporiadal predvolebnej míting v Pensylvánii, odmietol, že by boj so šírením koronavírusu vzdal. Podľa neho to bol Biden, ktorý "mával bielou vlajkou pred životom". Priaznivcom zhromaždeným na mítingu povedal, že majú vo voľbách na výber medzi "Trumpovým boomom a Bidenovým lockdownom", teda medzi rastom hospodárstva a plošným uzavretím v snahe zbrzdiť šírenie koronavírusu.

Pred príchodom na zhromaždenie šéf Bieleho domu v sérii tweetov pandémiu zľahčoval. Médiá obvinil, že odmietajú písať o jeho úspechoch a šírenie vírusu využívajú, aby ho poškodili v nadchádzajúcich voľbách.

COVID je podľa Trumpa len predvolebná téma

"Médiá, ktoré šíria falošné správy, poznajú len COVID, COVID, COVID až do volieb," napísal prezident na twitteri. Štvrtého novembra, teda deň po prezidentských voľbách, sa podľa neho téma v médiách okamžite zmení.

V boji s "čínskym vírusom" vláda podľa Trumpa urobila "obrovský pokrok". Médiá sa ale sprisahali a COVID-19 "využívajú v úplnej koordinácii, aby zmenila naše skvelé výsledky v predbežnom hlasovaní". "Malo by to byť považované za narušenie volieb," doplnil.

Na obranu prezidenta sa dnes postavil aj personálny šéf Bieleho domu, ktorého výrok Biden k Trumpová kritike využil. "Jediným, kto máva bielou vlajkou spolu s bielym rúškom, je Joe Biden," uviedol Meadows. "Vírus porazíme. Nebudeme ho kontrolovať. Ale budeme sa snažiť ho zbrzdiť, ako len to dokážeme," dodal.

Na Meadowsov nedeľný rozhovor sa CNN dnes priamo reagoval aj šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Je nebezpečné zriecť sa kontroly," povedal.

Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá dlhodobo sleduje vývoj pandémie, sa vírusom SARS-CoV-2 nakazilo už viac než 8,6 milióna obyvateľov USA. S COVIDom-19 ich zomrelo cez 225-tisíc. V Spojených štátoch žije vyše 330 miliónov ľudí.

Podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Spojené štáty v piatok zaznamenali cez 84-tisíc nakazených, čo je doposiaľ najvyšší denný údaj. Denne teraz v USA s COVIDom-19 zomiera v priemere 900 ľudí.

01 - Modified: 2020-10-26 09:46:34 - Feat.: 0 - Title: Trumpova administratíva sa nebude snažiť dostať pandémiu pod kontrolu. Argumentuje tým, že vírus je nákazlivý 02 - Modified: 2020-11-03 09:18:27 - Feat.: 0 - Title: Trump viní Bidena z korupcie, Biden Trumpa za obete koronavírusu
01 - Modified: 2020-12-21 12:04:50 - Feat.: - Title: Víťazmi koronakrízy sú Burger King, Curaprox či National Geographic 02 - Modified: 2020-10-31 16:51:46 - Feat.: - Title: Svetové agentúry píšu o Slovensku: Je to najväčšia krajina, ktorá robí masové testovanie 03 - Modified: 2020-10-28 09:23:32 - Feat.: - Title: Rokovanie rady RTVS sa presúva, Rezník je v preventívnej karanténe 04 - Modified: 2020-10-27 12:51:53 - Feat.: - Title: Roztržka v priamom prenose: Moderátor útočil na šéfa českých lekárov, vrátil mu to ďalší hosť 05 - Modified: 2020-11-03 09:18:27 - Feat.: - Title: Trump viní Bidena z korupcie, Biden Trumpa za obete koronavírusu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:13