StoryEditor

Regulátori tlačia na Facebook. Požadujú, aby predal Instagram a WhatsApp

14.12.2020, 13:12
Autor:
pzpz(čtk)(čtk)
Najväčší regulačný útok na Zuckerbergovu spoločnosť žiada rozbitie spoločnosti.

Úrady v Spojených štátoch zažalovali amerického prevádzkovateľa internetovej sociálnej siete Facebook,  ktorého vinia z porušovania pravidiel hospodárskej súťaže. Federálna obchodná komisia (FTC) uviedla, že sa bude v rámci žaloby usilovať o súdne opatrenie, ktoré by mohlo zahŕňať požiadavku, aby Facebook predal aplikácie Instagram a WhatsApp.

Okrem FTC podala na Facebook žalobu skupina amerických štátov na čele s New Yorkom. Tá žiada súd, aby označil prevzatia aplikácií Instagram a WhatsApp firmou Facebook za nezákonné. Facebook kúpil Instagram v roku 2012 a WhatsApp v roku 2014.

FTC tvrdí, že Facebook má v USA monopolné postavenie v oblasti sociálnych sietí. Prevzatie aplikácií Instagram a WhatsApp bolo podľa komisie súčasťou stratégie, pomocou ktorej sa Facebook snažil eliminovať hrozby pre svoje monopolné postavenie, píše server CNBC.

"Je skutočne dôležité, aby sme tieto predátorské akvizície zablokovali a obnovili dôveru v trh," uviedla pre portál The Verge generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová. Facebook podľa nej "používal svoju monopolnú silu k rozdrveniu menších rivalov a potlačeniu konkurencie, a to všetko na úkor bežných používateľov".

Podľa agentúry Bloomberg sú tieto kroky regulátorov vôbec najradikálnejšiu, ktorým Facebook vo svojej histórii doteraz čelil. Zakladateľ firmy Mark Zuckerberg však všetky obvinenia odmieta.

Zuckerberg vo vystúpení v americkom Kongrese tvrdil, že spoločnosť má rada konkurentov, vrátane ďalších technologických gigantov. Hájil kontroverzné akvizície, ako kúpu Instagramu a WhatsApp, tým, že im Facebook pomohol expandovať z malých, nevýznamných firiem medzi významné a vplyvné spoločnosti.

Technologické giganty budú musieť v budúcnosti odolávať viacerým súdnym nariadeniam či reguláciám. Financial Times v nedávno publikovanom článku pomenoval Google či Facebook novodobými gatekeepermi, ktorí majú potenciál ovplyvniť hospodársku súťaž jednoduchými rozhodnutiami. Doplnil tiež, že Európska komisia pripravuje smernicu, ktorá by upravila ich postavenie na trhu a taktiež fungovanie. Nové pravidlá by mali byť zverejnené už v priebehu niekoľkých mesiacov a očakáva sa termín, dokedy budú regulátori požadovať ich zavedenie. Súdne spory v Spojených štátoch môžu naopak trvať roky.

Americké ministerstvo spravodlivosti a FTC už viac ako rok vedú protimonopolné vyšetrovanie aj ďalších veľkých technologických spoločností. Skúmajú, či firmy ako Google, Amazon či Apple nepoškodzujú spotrebiteľov obmedzovaním konkurencie, potláčaním inovácií či inými nepoctivými praktikami. Vyšetrovanie sa zameriava napríklad na obchod s aplikáciami firmy Apple.

V októbri tohto roka podalo americké ministerstvo spravodlivosti protimonopolnú žalobu aj na Google. Spoločnosť viní z porušovania zákona o zneužití trhovej sily na obmedzenie konkurencie.

Žaloby na Google a Facebooku sú označované ako najvýznamnejšie monopolné prípady v USA, odkedy ministerstvo spravodlivosti žalovalo spoločnosť Microsoft Corp. v roku 1998. Na rozdiel od prípadu Google sa sťažnosti na Facebooku domáhajú súdneho príkazu na rozbitie spoločnosti.

Facebook je s 2,7 miliardami používateľov najväčšou sociálnou sieťou na svete. Trhová hodnota firmy dosahuje takmer 800 miliárd dolárov. Spoluzakladateľ a šéf spoločnosti Mark Zuckerberg je piatym najbohatším človekom na svete.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 04 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 05 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:46