StoryEditor

Ruská štátna televízia vracia úder, natočila Navaľného nemecké bydlisko

09.02.2021, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Reportáž je reakciou na video o Putinovej vile, má ambíciu ukázať, že sám Navaľnyj si užíval luxus.

Ruská štátna televízia Rossija 1 natočila reportáž o vile, v ktorej žil Navaľnyj počas svojho pobytu v Nemecku. Vznikla ako odpoveď na dokument o luxusnej rezidencii prezidenta Vladimíra Putina, ktorý nedávno na internete zverejnil Fond boja s korupciou Alexeja Navaľného. Niekoľkominútová prehliadka nehnuteľnosti vo Freiburgu na juhozápade Nemecka má zjavne ironický tón.

Reportáž má podľa servera The Moscow Times ambíciu ukázať, že sám Navaľnyj si užíval luxus. Reaguje tiež na výroky politického aktivistu z jeho videa o Putinovej rezidencii s názvom "Putinov zámok", ktoré podľa prieskumu strediska Levada už videla približne štvrtina Rusov.

Podľa krátkej televíznej reportáže vyšiel Navaľného dvojmesačný pobyt v dome vo Freiburgu asi na 30-tisíc eur. Vilou diváka sprevádza reportérka, vo videozázname sa tiež krátko objavuje "architekt vily pôvodom z Poľska".

V ironickom odkaze na dokument Navaľného, ​​v ktorom sa hovorí o miestnosti, ktorú si Putin údajne nechal zaplniť liečivým bahnom, reportérka nazrie aj do kotolne a komentárom: "Samozrejme, že žiadna vila sa nezaobíde bez miestnosti so špinou." Toaleta, ako zdôrazňuje reportérka, rozhodne nie je "pozlátená" a skôr sa podľa nej podobá tým, na ktoré sme zvyknutí z vlakov. Na kameru potom novinárka významne ukazuje WC kefu, ktorá sa stala jedným zo symbolov nedávnych ruských protestov v reakcii na informáciu, že tento predmet nachádzajúci sa v Putinovej rezidencii údajne stál 700 dolárov. Ďalej kamera ukáže vaňu s vírivkou a vnútorný bazén, ktorý má na dĺžku desať metrov.

Na druhom poschodí si potom televízny štáb všíma okrem iného "priestrannú obývačku", knižnicu, "luxusný výhľad" a balkón. Práve na ňom údajne Navaľnyj natočil video, v ktorom oznámil, že sa vracia do Ruska. Reportáž tiež ukazuje samostatný šatník so skriňami potiahnutými látkou a "so zlatými kľúčmi ako z rozprávky".

Reportáž z vily končí slovami: "Ako povedal sám Navaľnyj, je ťažké pochopiť, na čo človek potrebuje päť spální, ale každý máme svoje vrtochy. Problém je v tom, za čie peniaze si oficiálne nezamestnaný bloger tieto dve poschodia prenajal a kto mu zaplatil výrobu pseudodokumentárneho filmu."

Na prehliadku potom nadväzuje pasáž v štúdiu, v ktorej novinár Dmitrij Kiseljov uisťuje, že video Navaľného Fondu boja s korupciou financovali západné tajné služby. "Cieľom bolo poškodiť priamo prezidenta Putina ako lídra krajiny a v dôsledku toho tiež samotné Rusko," tvrdí Kiseljov.

Video, v ktorom Navaľnyj podrobne opísal Putinovu rezidenciu, videlo podľa prieskumu nezávislého centra Levada 26 percent dospelých Rusov, zatiaľ čo 31 percent o ňom nikdy nepočulo. Sedemnásť percent divákov potom uviedlo, že ich mienka o Putinovi sa zmenila k horšiemu, 77 percent uviedlo, že ich názor na Putina sa nezmenil.

Podľa prieskumu centra zverejneného vo štvrtok, Putina teraz podporuje 64 percent Rusov, vo vekovej skupine 18-24 rokov potom 51 percent respondentov. Video zverejnil Fond boja s korupciou 19. januára, dva dni po tom, čo bol Navaľnyj po svojom návrate z Nemecka do Ruska zatknutý priamo na moskovskom letisku. Na kanáli YouTube má reportáž cez 110 miliónov zhliadnutí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:50