archív
StoryEditor

Igor Matovič si smutné výročie brutálnej vraždy Jána Kuciaka pripomína kritikou novinárov

21.02.2021, 17:32
Autor:
(pš)(pš)
Tri roky od vraždy je čas sa pozrieť pravde o slovenskej žurnalistike do očí, napísal premiér.

Presne pred tromi rokmi sa udiala brutálna vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Premiér Igor Matovič zverejnil pri tejto príležitosti na svojom Facebook profile siahodlhý status, v ktorom si neberie servítku pred ústa a namiesto dôstojnej spomienky spustil kritiku na prácu novinárov.

Premiér kritizuje novinárov za to, že sa mnohí skrývajú za Jána Kuciaka. "Odkedy vrah zobral život Jánovi a Martine, akoby mnohým padlo vhod sa za Jána skrývať. A paradoxne to robia aj tí z novinárskej brandže, ktorí na jeho prácu zvysoka kašlali," napísal Igor Matovič.

"Tri roky od vraždy je čas sa pozrieť pravde o slovenskej žurnalistike do očí. Novinárov kvalít Jána Kuciaka by sme na Slovensku spočítali - preženiem - na prstoch dvoch rúk. BOHUŽIAĽ. Zbytok je ... radšej pomlčím. Často povrchný, často zaujatý, často povýšenecký," takto sa vyjadril o práci novinárov náš premiér.

Igor Matovič v statuse hovorí o tom ako pred rokom prišiel s nápadom vytvoriť Fond na podporu kvalitnej investigatívnej žurnalistiky, ktorý by vychoval stovky Kuciakov, ale novinári ho odmietli. Premiér si posťažoval, že odvtedy zažíva od novinárov iba samý hejt. 

V statuse se ďalej dočítame aj o stretnutí Igora Matoviča so šéfom Reportérov bez hraníc Christophom Deloire. Spolu sa rozprávali nielen o slobode tlače, ale o kvalite žurnalistiky na Slovensku. Zo statusu vyplýva, že premiér už vo Francúzsku hovoril hanlivo na tému slovenských novinárov.

"Áno, sloboda tlače je nevyhnutná ... ale keď to skončí tak, že ktokoľvek kto má v ruke pero či klávesnicu je zrazu Janom Kuciakom, tak bŕŕŕ! Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii. Platí to v spoločnosti, platí to v novinárskej brandži.

Nestačí mať slobodu a moc ovplyvňovať verejnú mienku, ak pohnútky sú s ľuďmi manipulovať. Nestačí mať povolanie novinár, ak nechcem pravdu hľadať, ale ju vytvárať. Nestačí mať slobodu písať, ak ľuďom podsuniem len výber lží a poloprávd. Nestačí sa hrať na nezávislého, ak stačí krivý pohľad šéfa a napíšem len to, čo sa jemu páči. Nestačí sa za žurnalistu tváriť, ak verne slúžim majiteľovi oligarchovi ako jeho atómový kufrík," opísal prácu tak ako ju vníma on sám.

Je smutné, ak si premiér Slovenska vyberie na kritiku novinárov práve deň od smutného výročia zavraždenia Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny. Namiesto dôstojnej spomienky a úcty voči ich rodičom si premiér vybral cestu kritiky novinárskej obce.

Smrť mladej dvojice si pripomenula napríklad prezidentka Zuzana Čaputová, jej príspevok uvádzame v plnom znení:
"Robili si svoju prácu, mali sa radi, pripravovali sa na spoločný život. Presne pred tromi rokmi zomreli rukou nájomného vraha. Smrť dvoch mladých ľudí vyvolala masívne protesty verejnosti práve preto, že ich nevinnosť bola v rozpore s brutalitou a cynizmom mocných, ktorým investigatívna práca Jána Kuciaka prekážala. Rodičia Jána a Martiny na súde pozerali do tváre už odsúdených vrahov. Verím, že spravodlivosti sa dočkáme aj v prípade tých, ktorí si smrť Jána a Martiny objednali.

Jánova práca a jeho smrť nám pripomína, aká dôležitá a zároveň riskantná je práca novinárov. Mnohí čelili a žiaľ aj v súčasnosti čelia útokom, vyhrážkam a sledovaniu. Riskujú, aby nám všetkým priniesli informácie, sú vystavovaní hrubosti, aby zistili pravdu. Rovnako, ako každá iná verejná služba, ak sa robí poctivo, je vecou presvedčenia a poslania. Úlohou nás politikov je urobiť všetko pre to, aby sa príbeh Jána už nikdy nezopakoval.

Zmena, pre ktorú Ján riskoval svoj život a ktorú po jeho smrti verejnosť žiadala, bola aj spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, slušnosť v politike, zodpovedný výkon verejnej moci. Nezabúdajme a myslime na to každý deň, nielen pri spomienke na túto tragédiu."

01 - Modified: 2023-08-25 19:49:46 - Feat.: - Title: Moderátor Peter Bielik: V Matovičovi búši adrenalín a čaká, či mu niekto natiahne alebo nie 02 - Modified: 2022-07-12 08:17:01 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila mediálne zákony, no má voči nim vážne výhrady 03 - Modified: 2022-06-01 16:13:07 - Feat.: - Title: Od Matoviča odchádza po necelom roku jeho poradca 04 - Modified: 2021-12-15 17:48:39 - Feat.: - Title: Forbes urobil v rebríčku najvplyvnejších žien chybu, po upozornení ju opravil 05 - Modified: 2021-10-15 16:49:44 - Feat.: - Title: Matovič povedal, aby kvóty na hudbu zostali. Ministerka kultúry následne ustúpila
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 01:33