StoryEditor

Robert Pattinson ako nový Batman prilieta do kín, kritici jeho výkon vychválili

04.03.2022, 11:57
Autor:
michmich
Autori filmu tvrdia, že pôjde doteraz o najtemnejšie dobrodružstvo, aké sme s Batmanom v hlavnej úlohe na plátne kín videli.

Detektívny príbeh, ponurá atmosféra, ale aj skvelí hrdinovi protivníci. Všetko nasvedčuje tomu, že film Batman je jednou z najlepších komiksových adaptácií filmovej histórie a má našliapnuté stať sa kinohitom. A práve teraz prichádza aj do slovenských kín.

Režisér Matt Reeves (filmy Cloverfield: Monštrum, Nech vojde ten pravý, Úsvit planéty opíc) rozpráva príbeh, v ktorom Batman (Robert Pattinson) pôsobí ako maskovaný strážca poriadku v meste Gotham a za svoje pomerne krátke pôsobenie si stihol získať povesť neľútostného ničiteľa zločinu.

Sám o sebe hovorí ako o stelesnenej pomste a už jeho vysvietený znak na nočnej oblohe vzbudzuje u pouličných kriminálnikov rešpekt. Nový zločinec, ktorý sám seba nazýva Riddler (Paul Dano), ho však zatiahne do krvavej hry, v ktorej pôjde o to najcennejšie – o životy.

Batman sa spoločne s nevypočítateľnou Catwoman (Zoë Kravitz) bude musieť ponoriť do hlbín gothamského podsvetia a stretnúť s ďalšími nepriateľmi – zločineckým bossom menom Carmine Falcone (John Turturro) a jeho verným pomocníkom Penguinom (Colin Farrell). Vyzerá to tak, že Gotham za hriechy svojej minulosti zaplatí krutú daň. archív

​Pozitívne ohlasy z prvých uvedení filmu zbiera nový predstaviteľ Brucea Wanye, ktorý si v noci oblieka oblek a identitu Batmana – Robert Pattinson. Obľúbený herec, ktorý sa preslávil hlavnou úlohou v upírskej ságe Twilight, si teraz zahrá komiksového hrdinu.

Pattinson hovorí, že o podobnej úlohe nikdy nesníval: „Nikdy som nemal záujem pracovať na superhrdinskom filme, vôbec to nebolo v mojom výhľade, ale z nejakého dôvodu mi Batman vždy vystupoval z davu ako veľmi špeciálna, samostatná entita. Keď som sa s ním konečne porozprával, ukázal mi niektoré zo svojich prvých storyboardov a tie udávali tón niečomu radikálne odlišnému, jeho prístup ma nadchol. Aj charakteristika Brucea bola odlišná. Je sám a izolovaný, a predsa čímsi nútený robiť tú vec, ktorú robí. Je v tom dokonca aj akýsi druh beznádejného zúfalstva, čo je interpretácia, ktorá ma zaujala.“

Dobrými slovami nešetrí ani nová predstaviteľka Catwoman. „Matt je úžasný, pretože vie pracovať v tíme a naozaj chce vedieť, čo si jeho herci myslia o svojich postavách a aké pocity k nim prechovávajú,“ hovorí Zoë Kravitz a dodáva: „Všetci darebáci a hrdinovia majú viacero rozmerov. Čo je na tomto svete úžasné, je skúmanie šedej zóny – nie je všetko o čiernej a bielej, o dobre a zle. Veľmi veľa toho leží kdesi uprostred a tie postavy sú také komplikované! Pre mňa je to to, čo film robí naozaj zaujímavým."

Nakrúcanie, podobne ako pri viacerých nových filmoch, bolo viackrát prerušené pandémiou, v jednom prípadne dokonca kvôli ochoreniu hlavného predstaviteľa, Roberta Pattinsona. Spoločnosť Warner Bros sa zároveň rozhodla zrušiť premiéru filmu v Rusku, a to len niekoľko dní pred jeho uvedením do kín, kvôli invázii Ruska na Ukrajinu.

Komiksový veľkofilm, ktorý sa nakrúcal v Londýne, Glasgowe, Liverpoole, Leavesdene a Chicagu, priniesla do slovenských kín distribučná spoločnosť Continental film. Aj v tom vašom si ho môžete vychutnať práve v týchto dňoch. archív

O čom je film?

Dva roky po tom, čo Batman (Robert Pattinson) sám seba vymenoval za stelesnenie pomsty v Gotham City, zaútočí zabijak na mestskú elitu sériou sadistických machinácií. „Je to detektív, ktorý pátra po sériovom vrahovi a celé je to veľmi psychologické, no zároveň sa vďaka tomu prepracúvame k emóciám,“ hovorí režisér Matt Reeves. Záhadné stopy vedú najlepšieho detektíva na svete do podsvetia, kde sa stretne s postavami ako SelinaKyle alias Catwoman (ZoëKravitz), Oswald Cobblepot alias Penguin (ColinFarrell), CarmineFalcone (John Turturro) a Edward Nashton alias Riddler (Paul Dano). Keď začne byť prípad príliš osobný a zámery páchateľa jasné, Batman musí nadviazať nové kontakty, odhaliť vinníka a priniesť spravodlivosť do zneužívania moci a korupcie, ktoré už dlho sužujú Gotham City.

01 - Modified: 2020-09-03 20:49:24 - Feat.: 0 - Title: Herec Pattinson má koronavírus, natáčanie Batmana sa zastavilo 02 - Modified: 2021-10-16 20:45:55 - Feat.: 0 - Title: Bude Robert Pattinson najlepší Batman? Sleduj akciou nabité trailery pre nadchádzajúce projekty od DC 03 - Modified: 2021-12-23 10:27:08 - Feat.: 0 - Title: Zoë Kravitz pozorovala bojujúce mačky či levy, aby sa z nej stala skutočná Catwoman. Rolu v Batmanovi miluje 04 - Modified: 2022-03-01 09:45:32 - Feat.: 0 - Title: Hollywood zastavil premiéry filmov v Rusku vrátane Batmana
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 08:34